Oletko empaattinen vai systemaattinen? Musiikkimakusi paljastaa luonteestasi yllättäviä asioita

Suositko lempeitä balladeja vai raisumpaa rockia? Musiikkimakusi voi paljastaa luonteestasi enemmän kuin uskotkaan: nimittäin sen, oletko enemmän empaattinen vai systemaattinen ajattelija.

Empaattiset ihmiset, jotka osaavat ymmärtää ja tulkita paremmin toisten kanssaihmisten tunteita, suosivat romanttista, rauhoittavaa musiikkia, kuten pehmeää rockia tai R&B’ta. Ne, jotka puolestaan ajattelevat järjestelmällisesti ja analysoivat säännnönmukaisuuksia, tuppaavat kuuntelemaan teknisesti monimutkaisempaa musiikkia, kuten vaikkapa jazzia.

Tämä selviää Cambridgen yliopiston vuonna 2015 julkaisemasta selvityksestä, jonka mukaan ihmisten ajattelutavat voidaan jakaa empaattisiin ja systemaattisiin. Se, millaista musiikkia ihmiset suosivat, näkyy myös heidän ajattelutavoissaan.

Cambridgen yliopiston teettämään selvitykseen osallistui 4 000 koehenkilöä. Heidän ajattelutapaansa tutkittiin ensin yksityiskohtaisesti kyselylomakkeen avulla. Tämän jälkeen heidän musiikillisia mieltymyksiään tarkkailtiin: heille soitettiin 50 eri kappaletta eri musiikkigenreistä, alagenrejä unohtamatta.

Empaattiset ihmiset suosivat lempeää, sensuellia ja rauhallista musiikkia, jossa oli tunteellista syvyyttä. Pehmeä rock edustaa usein tällaista musiikkityyliä.

Empaattiset ihmiset suosivat myös tunteiden kavalkadia – sekä positiivista että negatiivista – joita tällainen musiikki synnytti: he suosivat eritoten kappaleita, jotka olivat joko rentouttavia tai surumielisiä. Hevimetalli ei kuulunut heidän suosikkeihinsa.

Loogisesti ajattelevat, systemaattiset ihmiset puolestaan suosivat intensiivistä, maanista musiikkia, kuten punkrokkia tai raskasta rokkia. Monimutkaiset, energiset ja iloiset kappaleet puhuttelivat eritoten heitä. Rauhalliset kappaleet eivät kuuluneet heidän suosikkeihinsa.

Ja vaikka empaattisesti ja systemaattisesti ajattelevat ihmiset pitivätkin samasta genrestä, he kuuntelivat selkeästi erisävytteisiä kappaleita. Empaattisesti ajatteleva piti enemmän esimerkiksi jazzin pehmeistä tyylisuunnista, kun taas systemaattisesti ajattelevan suosimissa jazz-kappaleissa oli enemmän monimutkaisuutta.

Näitä musiikkityylejä empaattiset ihmiset suosivat:

– R&B
– Soft rock
– Kantri
– Pop- ja rock

Esimerkkikappaleita:

  • Hallelujah – Jeff Buckley
  • Come away with me – Norah Jones
  • All of me – Billie Holliday
  • Crazy little thing called love – Queen

Näitä musiikkityylejä systemaattiset ihmiset suosivat:

– Punk
– Hard rock
– Hevi

Esimerkkikappaleita:

  • Concerto in C – Antonio Vivaldi
  • Etude Opus 65 No 3 — Alexander Scriabin
  • God save the Queen – The Sex Pistols
  • Enter Sandman – Metallica

Millaisia tunteita tällainen musiikki herättää sinussa? Kuuntele!

Lähteet: Cam.ac.uk, Iflscience.com

Lue myös:

    Uusimmat