Norjan terveysministeri yllätti lausunnollaan: "Ihmisten pitäisi antaa tupakoida, juoda ja syödä niin paljon punaista lihaa kuin he haluavat"

Pysyvästi eroon tupakasta 13:18
Miten pysyvästi eroon tupakasta?

Norjalaisministerin mukaan ihmisten pitäisi antaa "tupakoida, juoda ja syödä niin paljon punaista lihaa kuin he haluavat".

Norjan uusi terveysministeri yllätti lausunnoillaan tupakan ja alkoholin käytöstä.

Ei halua olla "moraalipoliisi"

Sylvi Listhaugin mukaan tupakoijista "on tehty hylkiöitä".

– Aloituspisteeni kansanterveyden suhteen on hyvin yksinkertainen. En aio olla moraalipoliisi enkä kertoa ihmisille, miten elää elämäänsä, mutta aion auttaa ihmisiä saamaan tietoa, jonka pohjalta tehdä päätöksiä, Listhaug kommentoi norjalaismedialle BBC:n mukaan.

– Ihmisten pitäisi antaa tupakoida, juoda ja syödä niin paljon punaista lihaa kuin he haluavat. Viranomaiset ehkä tykkäävät levittää tietoa, mutta ihmiset melko hyvin tietävät, mikä on terveellistä ja mikä ei, näin luulen.

"Aikuisten täytyy päättää itse omasta puolestaan"

Listhaugin mukaan tupakoijat kokevat, että heidän täytyy piilotella itseään, ja "se on typerää".

– Vaikka tupakointi ei ole hyvä asia, koska se on vahingollista, aikuisten täytyy päättää itse omasta puolestaan, mitä he aikovat tehdä.

Listhaugin mukaan hallituksen kontolle jää tiedon jakaminen. Hän toivoisi esimerkiksi tupakoinnin suhteen strategiaa, joka estää nuoria aloittamasta tupakointia ja saisi useammat kiinnostumaan lopettamisesta.

Listhaug itse on lopettanut tupakoinnin ja kertoo polttavansa "vain harvoin, lähinnä sosiaalisissa tilanteissa".

Saanut kritiikkiä aiemmin

Listhaugia on syytetty myös populistiksi ja pakolaisvastaiseksi, ja hän on kerran joutunut eroamaan virastaan "terroristipuheidensa" vuoksi. Kriitikkojen mukaan Listhaug ei ymmärrä, mitä kansanterveys tarkoittaa.

Norjalaisen syöpäjärjestön mukaan Listhaugin kommentit ovat mahdollisesti haitallisia.

– Moni pitää kiinni asioista, joita hän sanoo. Tämä tarkoittaa, että kansanterveys ottaa takapakkia monia vuosikymmeniä, syöpäjärjestön edustaja kommentoi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: BBC.com

Lue myös:

    Uusimmat