Niko Ranta-ahon pitäisi olla äänessä tänään – edes asianajaja ei tiedä, aikooko syytetty puhua oikeudessa

Niko Ranta-aho ja hänen siskonsa syytettynä Katiska 2-vyyhdissä – näin kommentoivat puolustukset ja syyttäjä 3:06
Niko Ranta-aho ja hänen siskonsa syytettynä Katiska 2-vyyhdissä – näin kommentoivat puolustukset ja syyttäjä.

Katiska 2-huumejutun oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Niko Ranta-ahoa syytetään neljästä törkeästä huumausainerikoksesta ja hän kiistää ne kaikki.

Tänään tiistaina oikeudessa pitäisi kuulla Ranta-ahoa itseään, mutta toistaiseksi on epäselvää, haluaako hän tulla kuulluksi vai ei. Maanantaiaamupäivällä asianajaja Hannu Kaitaluoma oli vielä siinä uskossa, että Ranta-aho aikoo tulla kuulluksi, mutta päivän päätteeksi avustaja ei ollut enää asiasta varma.

– Se selviää vasta (tiistaina) aamulla, haluaako hän puhua vai ei. Luulisin, että kyllä, mutta hän miettii sitä vielä, Kaitaluoma sanoo.

Poliisin esitutkinnassa Ranta-aho ei puhunut mitään, vaan vastasi kaikkeen, ettei hän kommentoi.

"Ei tulisi kohtuullistaa"

Syyttäjä vaatii Ranta-aholle jopa 13 vuoden vankeusrangaistusta aiemman 11 vuoden tuomion päälle, jonka Ranta-aho sai huhtikuussa Katiskan ensimmäisestä huumevyyhdistä.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho ei saa uusien rikosten kohdalla hyötyä rangaistusmaksimista eikä uutta mahdollista tuomiota tulisi siksi kohtuullistaa.

– Tämän prosessin erikoisuus on se, että tuollaista kohtuullistamista, mitä oikeuskäytännössä on hyvinkin usein tehty, ei tulisi nyt tehdä. Tuomioistuin saa sen nyt harkita, erikoissyyttäjä Heli Vesaaja sanoo.

– Näyttää siltä, että syytetyn uusien rikosten tekeminen on alkanut ennen kuin edellinen pääkäsittely on edes päättynyt. Katsomme, että henkilön ei tulisi saada hyötyä siitä aiemmasta tuomiosta, joka annettiin vasta kuukausia uusien rikosten jälkeen. Hän ei siis saisi siten alennusta seuraamukseen.

Keskeinen henkilö

Syyttäjän mukaan Ranta-aho organisoi pian tutkintavankeudesta viime kesäkuussa vapauduttuaan uuden ryhmän, joka koostui suurelta osin jo ensimmäisessä Katiska-oikeudessa olleista henkilöistä.

Ranta-aho johti syyttäjän mukaan ryhmää, järjesti huumeet, rahoitti niitä ja suunnitteli tehtäväjaon. Hän oli siis hyvin keskeinen henkilö vyyhdissä.

Kaikki nämä nyt syytteessä olevat rikokset tapahtuivat ennen kuin tuomiota oli annettu ensimmäisestä Katiska-oikeudenkäynnistä.

– Vastaavassa tilanteessa en ole itse ollut eikä meillä ole oikeuskäytäntöä tällaisesta. Tuomio tuli vasta, kun Ranta-aho oli otettu jo kiinni uusista rikoksista epäiltyinä, Vesaaja sanoo.

Ennakkotapausta tekemässä?

Niko Ranta-aho on ottanut huolestuneena vastaan tiedon syyttäjän rangaistusvaatimuksesta.

– Se olisi täysin uutta oikeuskäytäntöä. Tähän asti oikeuskäytäntö on ollut hyvin yksiselitteinen ja muuttumaton, että aina tällaiset jutut on yhdistetty, Kaitaluoma sanoo.

Kohtuullistamisperiaatteen mukaan Ranta-aho saisi uusista rikoksista vain pari vuotta lisää vankeutta, jos hänet todetaan niihin syyllisiksi. Jos kohtuullistamissääntöä käytetään, tuomioksi tulisi 13 vuotta. Nyt Ranta-ahoa uhkaa kuitenkin yli 20 vuoden vankeus.

– Tämä olisi täysin uutta, jos tällainen rangaistus hänelle tuomittaisiin ilman mitään ennakkotapauksen tukia. Jos tästä ei nyt sitten olla sellaista tekemässä, Kaitaluoma sanoo.

Viestit avaintodisteena

Syyttäjän todistelu perustuu suurelta osin salatuista Sky ECC-puhelimista saatuihin viesteihin. Viestit ovat aivan keskeinen osa koko jutun näyttöä. Syyttäjän mukaan viesteissä syytetyt suunnittelivat huumeiden hankintaa ja varastointia.

Puolustus kyseenalaistaa näytön. Puolustuksen mukaan kuka tahansa voi olla palvelussa käytettyjen nimimerkkien takana.

– Tässä tullaan kysymykseen, että kuka näitä puhelimia on käyttänyt. Tähän tämä oikeudenkäynti varmaan aika paljon keskittyy, Kaitaluoma arvelee.

Sisko järkyttyi syytteistä

Jutussa on yhteensä 15 syytettyä, joista yksi on Ranta-ahon isosisko. Nainen oli syytettynä myös Katiska 1-jutussa. Sisko kiistää syytteen törkeästä huumausainerikoksesta ja vaihtoehtoisen syytteen avunannosta.

Syyttäjä vaatii siskolle peräti 9 vuotta vankeutta. Syytteen mukaan sisko yritti auttaa veljeään kofeiinin hankkimisessa. Kofeiinia oli syyttäjän mukaan tarkoitus käyttää amfetamiinin valmistukseen.

– Hän kiistää syytteen. Hän ei ole yrittänyt tuoda Suomeen huumausainetta eikä hän ole edes tiennyt tällaisesta yrittämisestä. Kukaan vastaajista ei katso asian edenneen yritys- tai edes valmisteluasteelle, siskon asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo.

– Päämieheni ei ole edes tiennyt, että kofeiinilla jatkettaisiin amfetamiinia. Se ei ole lainkaan yleisessä tiedossa oleva asia. Eikä hän ole käynyt mitään mahdollisia kofeiinikeskusteluja sillä ajatuksella, että ässä tehtäisiin jotain huumausainetoimintaa.

Syytteet tulivat Ranta-ahon siskolle suurena yllätyksenä ja järkytyksenä. Sisko järkyttyi myös veljensä uusista rikossyytteistä.

– Ne tulivat hänelle ja koko perheelle suurena yllätyksenä. Täytyy huomioida, että tässä vaiheessa tämä on vasta syyte, ja lähestulkoon kaikki vastaajat kiistävät syytteet, Leppiniemi huomauttaa.

Sisko on saanut olla tutkinnan aikana valvotusti puhelinyhteydessä veljeensä. Ranta-aho saa soittaa vankilasta valvotusti lähisukulaisilleen, mutta muuten hän on eristettynä. Hän ei saa olla tekemisissä muiden vankien kanssa ja hän istuu sellissä 23 tuntia vuorokaudessa. Yhden tunnin päivässä hän saa ulkoilla yksin.

Lue myös:

    Uusimmat