NHL-tähden raukkamainen teilaus jäänyt kytemään mieliin: "Pimeä hetki koko lajille – hän ei ollut enää sama pelaaja"

Coloradon maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila suomalaisien maalivahtien tilanteesta:"Hirveästi ei ole näköpiirissä tulossa huipputalentteja" 10:41
Videolla Colorado Avalanchen maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila kertoo ajatuksiaan suomalaisista NHL-maalivahdeista.

NHL:ssä nähtiin päivälleen 27 vuotta sitten käänteentekevä tapaus, kun Washington Capitalsin Dale Hunter taklasi maalia juhlinutta New York Islandersin tähtipelaajaa Pierre Turgeonia. 

Mikä voi olla jääkiekkoilussa törkeämpää kuin taklata maalia juhlivaa pelaajaa, joka ei edes huomaa tulevaa uhkaa?

Aika harva asia. 

Teon säälittävyyttä lisää vielä se, että taklaaja on pelaaja, jonka harhasyöttö on avannut maalitilanteen. 

Oli menossa vuoden 1993 Stanley Cupin pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelu New York Islandersin ja Washington Capitalsin välillä. 

Islandersin tähtipelaaja Pierre Turgeon käytti Dale Hunterin hassin hyväkseen ja laukoi läpiajosta Islandersin 5–1-johtoon. Se oli liikaa Hunterille, joka johti joukkueen maalipörssiä seitsemällä osumalla. Hunter niittasi kuolleesta kulmasta Turgeonia, joka ajautui rumasti päin laitaa. 

Video tilanteesta alla. 

Islanders voitti ottelun 5–3 ja meni jatkoon ottelusarjasta. 

Helvetti pääsi irti. 

"Koko kausi pelikieltoa"

Islandersin ja Capitalsin divisioonataistelut olivat olleet kuumia, mutta nyt nähtiin jotain, mikä muutti kiistakumppanusten välisten otteluiden luonteen vuosiksi eteenpäin. 

Islandersin tv-selostaja Ken "Jiggs" McDonald muisteli tapahtumia Washington Postissa

– Tunsin, että nyt tapahtuu jotain mitä en halua nähdä. Ja pam! Se ei ollut pimeä hetki ainostaan Capitalsille, vaan koko lajille. 

– Mitä tapahtuisi, jos nykyään tulisi vastaava taklaus? Todennäköisesti koko kausi pelikieltoa. 

Vuonna 1993 komissaari Gary Bettman oli juuri aloittanut työskentelyn NHL:ssä, ja hänkin oli ymmällään tilanteesta. Kurinpitoelin langetti Hunterille seuraavan kauden alusta 21 ottelun pelikiellon. 

Islandersin kannattajat riehaantuivat täysin tapauksesta, ja mellakka oli päällä hallin ulkopuolella ottelun jälkeen. Capitalsin bussia oli vaikea saada liikkeelle Islandersin fanien terrorisoinnin takia. 

Ura kääntyi laskuun

Turgeon loukkasi olkapäänsä, mutta hän pääsi mukaan seuraavan ottelusarjan lopussa Pittsburgh Penguinsia vastaan. Islanders eteni konferenssifinaaliin, mutta hävisi tulevalle mestarille Montreal Canadiensille. 

Turgeonin ura oli loistavassa vaiheessa. Hän oli paukuttanut runkosarjassa 132 pistettä. 

– Pierre ei ollut tapauksen jälkeen enää sama pelaaja, McDonald arveli. 

Turgeon antoi myöhemmin tapauksen anteeksi Hunterille, joka ei ollut ensimmäistä kertaa pahanteossa. Hunter on edelleen NHL:n kaikkien aikojen jäähylistalla kakkosena 3565 jäähyminuutilla. 

Turgeon pelasi kuitenkin hienon uran, joka päättyi vuonna 2007 Colorado Avalanchen riveissä. Hän teki NHL:n 1294 runkosarjan ottelussa 1327 pistettä. 

Jälkiepisodi lentokentällä

Jotain jääkiekon silloisesta ajattelumaailmasta kertoo tapaus lentokentällä, kun Islanders oli siirtymässä pelaamaan pudotuspelien toista kierrosta. 

Selostaja McDonald kysyi mietteliäältä Islandersin valmentajalta Al Arbourilta, että kenet pelaajat hän ottaisi Capitalsista, jos saisi korvata Turgeonin. 

– Dale Hunterin. 

McDonald oli äimistynyt vastauksesta. 

– Mitä? Hän otti pois pelistä juuri parhaan pelaajamme. 

– Hän haluaa voittaa. Hän on valmis tekemään mitä vain voittaakseen, kuului vastaus. 

Lue myös:

    Uusimmat