Neronleimaus vai mahdollinen katastrofi? Harley-Davidson haluaa prätkiinsä autoista tutun toiminnon

1:14

Liikenneturvallisuutta on jo pitkään pyritty parantamaan autojen monipuolisilla turvatoiminnoilla. Nyt samoja järjestelmiä halutaan tuoda myös kaksipyöräisiin.

Pääkuvan video

Mazda-kuski jyräsi päälle – moottoripyöräilijä loukkaantui

Monissa autoissa on monipuolinen kattaus kuljettajaa avustavia ja liikenneturvallisuutta parantavia järjestelmiä. Yksi tärkeimmistä on ehkäpä automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, jonka ansiosta henkiä voidaan pelastaa tilanteissa, joissa ihminen ei ehtisi reagoimaan yllättävään esteeseen.

USA:n patenttivirastolle lähetetyn hakemuksen perusteella moottoripyörävalmistaja Harley-Davidson haluaa tuoda automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän myös kaksipyöräisiin.

Äkkiseltään mainiolta kuulostavan järjestelmän tosielämän käyttäytymistä tarkemmin puntaroidessa tulee väistämättä mieleen fysiikan lait ja niiden toiminta. Mitä tapahtuu moottoripyöräilijälle, jonka prätkä lyö liinat kiinni varoittamatta?

Harrikan patenttihakemuksesta käy ilmi, että hätäjarrutusjärjestelmällä varustetun moottoripyörän molemmissa kahvoissa sekä istuimessa on tunnistimet, jotka tarkkailevat kuljettajan ajoasentoa epätoivotun ilmalennon välttämiseksi. Kun yllättävä tilanne sattuu eteen, tekee tietokone päätöksen hätäjarrutuksesta sensoreiden välittämän tiedon pohjalta.

Bosch työstää automaattista hätäjarrutustoimintoa KTM:n ja Ducatin moottoripyöriin, ja myös Hondalla on oma kehitystyönsä jo käynnissä.

Toivottavasti valmistajien ratkaisuissa otetaan huomioon myös takarenkaassa roikkuvat muut tienkäyttäjät ja äkkijarrutus jätetään tekemättä, mikäli turvaväli on riittämätön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja