Näkökulma: Charles Leclerc ravisteli haaveilevan tallijohdon hereille – ja sekös on pulma Ferrarille

Ferrarin tekemä linjaus Sebastian Vettelin ja Charles Leclercin nokkimisjärjestyksestä formula ykkösissä on osoittautumassa virheeksi odotettua nopeammin. Nyt vaarana on se, että Maranellossa kauden alla haaveiltu hahmotelma räjähtää käsiin, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Bahrainin GP suorana 29.-31.3.
Su: Bahrainin GP klo 18.10, ennakkotunnelmat klo 17.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Kun Ferrari esitteli kauden 2019 autonsa Maranellossa helmikuun puolivälissä, otsikoissa reviteltiin muullakin kuin näyttävällä F1-ohjuksella.  

– Mielestäni se on ihan normaalia, että varsinkin kauden alussa, prioriteettimme on Sebastian. Hän on se, jonka johdolla haemme mestaruutta, Ferrarin tallipomo Mattia Binotto sanoi tuolloin.

– Sebastianin ei tarvitse todistella ja hän on edelleen meidän kärkihahmo.  

Vaikka Binotto puhui vielä tämän jälkeen siitä, että tärkeintä on Ferrarin voitto ja siitä, että hän toivoo molempia kuljettajia kärkitaistoon, kaikki muistivat vain puheenvuoron mehevimmän pihvin: Ferrarilla Vettel on ykkönen, tulokaskuski Leclerc kakkonen.

Tämä haavekuva oli kuin ensiluokkainen Kobe-pihvi, jolla tyynnyteltiin Kimi Räikkösen yhteistyökykyyn tottunutta Vetteliä, mutta nyt näyttää siltä, että laatuliha menee ylikypsäksi kovassa lämmössä. 

Ferrarilla perusteltavaa odotettua aiemmin

On selvää, että myös Leclerc on yhteistyökykyinen. 21-vuotias monacolainen ei varmasti pilaa mahdollisuuttaan ajaa pitkää uraa Ferrarilla keikuttamalla venettä. 

Mutta hän on myös nopea. Kun Räikkösen tilanne tallin sisäisessä taistelussa muuttui usein vaikeaksi jo alkukaudella, Leclerc haastoi Vetteliä vauhdillaan heti Australiassa, ja jo Bahrainissa oli uran ensimmäisen paalupaikan vuoro

Juttu jatkuu videon alla. 


Kun Binotto teki linjauksensa, hän on nyt saanut vastailla kysymyksiin Ferrarin sisäisestä nokkimisjärjestyksestä. Ja varmasti aiemmin mitä hän uskoi ja toivoi, sillä Leclerc on järkyttänyt asetelmaa heti kauden alussa.

– Charlesilla on lupa mennä niin nopeasti kuin pääsee. Hän saa yrittää paalulle, hän saa yrittää pysyä edellä emmekä me ole pysäyttämässä häntä siinä. Minusta on kuitenkin tärkeää, etteivät kaksi kuskiamme taistele keskenään sekä ota mitään riskejä ja kolaroi keskenään, Binotto perusteli lauantaina.

Eli se siitä Vettelin suosimisesta, niinkö? Miksi Ferrari teki sitten linjauksensa Vettelistä ja Leclercistä? Taustalla oli todennäköisesti tarve rauhoitella Vetteliä, joka ei nelinkertaisena maailmanmestarina varmasti tyydy kakkosrooliin. 

Tästä päästäänkin kauteen 2014. 

Leclerc on Vettelille uusi Ricciardo

Vettel voitti Red Bullilla neljä mestaruutta vuosina 2010-2013, mutta taival itävaltalaistallissa päättyi tukkapöllyyn tulokaskuskilta nimeltään Daniel Ricciardo. Toro Rossolta siirtynyt Ricciardo oli MM-sarjassa kolmas ja löi Vettelin selvästi pistein 238-167.  

Nujerrettu mestari teki omat johtopäätöksensä ja siirtyi Ferrarille, jossa häntä odotti tallikaverina tuttu Räikkönen. 

Nyt tilanne on hyvin samankaltainen kuin viisi vuotta sitten. Leclerc on tuolloisen Ricciardon tavoin huippulahjakas nouseva kuljettaja, joka on selvästi valmis uhkaamaan Vettelin asemaa kukkulan kuninkaana. 

Nuori ja taitava Leclerc sekä kokenut ja edelleen huippunopea Vettel. Kuulostaa hyvältä, mutta nyt näyttää siltä, että Ferrari on ajautumassa myrskyn silmään.

Jos Ferrari alkaisi suosia – näkyvästi tai vaivihkaa – Vetteliä Leclercin loisto-otteista huolimatta, siitä tulisi F1-kauden isoin ja rumin puheenaihe. Toisaalta Ferrarilla ei ole myöskään varaa järkyttää Vetteliä, sillä saksalaistähti ei ole tunnetusti parhaimmillaan tilanteissa, jossa hän tuntee asemansa vähänkään uhatuksia.

Sen hän näytti muun muassa viime vuoden Italian GP:ssä, jossa Räikkönen kukisti hänet ensin aika-ajossa ja sitten vielä kisan startissa.  

Kun Ferrari-johto on ilmoittanut, että Vettel on heidän kärkihahmonsa, he varmasti myös toivovat kädet ristissä, että jatkossa Vettel päihittäisi Leclercin aika-ajoissa, jotta kaksikon ajattaminen radalla olisi "helpompaa". Samalla epämieluisat kysymykset vähenesivät.  

Jotenkin tuntuu, ettei tämä käsikirjoitus toteudu. 


Lue myös:

    Uusimmat