Koronaan sairastuneen kannattaa huolehtia terveellisestä ja riittävästä syömisestä paranemista vauhdittaakseen.
Lieväkin korona on ikävä tauti, sillä harva haluaa olla kipeänä ja eristyksissä. Toipumista vauhdittaakseen on tärkeää huolehtia levosta ja nesteytyksestä, mutta myös oikeat ruokavalinnat voivat lyhentää sairastamiseen kuluvaa aikaa.
Vakuuttavaa tutkimustietoa tiettyjen ruoka-aineiden vaikutuksesta koronan paranemisaikaan ei ole, mutta terveellisen ja monipuolisen ruokavalion tiedetään tukevan elimistön vastustuskykyä. Ravitsemus voi tunnetusti vaikuttaa etenkin sairastumisherkkyyteen, mutta riittävästä energian ja ravintoaineiden saannista kannattaa pitää huolta myös sängyn omana.
Seuraavia ruokia koronaan sairastuneen kannattaisi syödä – ja toisaalta vältellä.
Hedelmät ja vihannekset
Hedelmät ja vihannekset ovat tunnetusti hyväksi terveydelle. Monet niistä sisältävät runsaasti vastustuskykyä tukevia vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja polyfenoleita, amerikkalainen sisätautilääkäri Adrienne Youdim kertoi Forbesille.
Lisäksi kasvikunnan tuotteiden monimutkaiset eli niin sanotut "hyvät" hiilihydraatit pitävät energiatasot tasaisina, mistä voi olla iloa koronan aiheuttaman väsymyksen kourissa.
Sairastumisen varalta pakastimeen on hyvä varastoida hedelmiä ja vihanneksia, sillä tuoreiden tuotteiden saaminen ei koronassa välttämättä onnistu. Mikäli viruksen aiheuttamat ylähengitystieoireet tekevät nielemisestä vaikeaa, voi terveyspommit soseuttaa esimerkiksi pirtelön tai keiton muotoon.
