Nämä ovat koronan yleisimmät oireet juuri nyt – tutkimus vahvisti muutoksen

"Kukaan ei halua uudelleen kahleisiin"– Presidentti Niinistö kommentoi koronatilannetta 2:45
Presidentti Niinistö vetosi kansalaisiin SuomiAreena-erikoishaastattelussa: Suomessa vallitsee koronatietoisuuden puute

Isossa-Britanniassa kerätyn aineiston mukaan kurkkukipu ja päänsärky ovat yleisimpiä koronaoireita juuri nyt. Tuloksista uutisoi muun muassa BBC.

Korona ei ole asia, jota monikaan haluaisi kesälomansa aikana miettiä. Herkästi leviävä virus ei kuitenkaan toiveita kysele, vaan tauti voi iskeä itseen tai lähipiiriin myös huolettomiksi tarkoitettujen vapaiden aikana.

Suomessa tartuntoja on kesällä ollut viikoittain 10 000–11 000. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät mahdollisena, että ilmaantuvuus voi kasvaa loppukesän aikana muiden EU-maiden koronatilanne huomioon ottaen.

Hyvä käsihygienia, oikea yskimistekniikka ja tiheiden ihmismassojen välttely kannattaa muistaa kesälläkin tartunnan todennäköisyyttä pienentääkseen. Oireisen tulee huolehtia parhaansa mukaan, ettei tapaa muita ihmisiä ja levitä taudinaiheuttajia. Mutta mistä oireista koronan tällä hetkellä tunnistaa?

Brittitutkimus: Yleisimmät koronaoireet tällä hetkellä

Koronaviruksen aiheuttama tauti voi vaihdella lähes oireettomasta hengenvaaralliseen. Brittiaineiston perusteella yleisin koronaoire tällä hetkellä on kurkkukipu, josta raportoi 58 prosenttia sairastuneista. 

Kurkkukivun jälkeen toiseksi yleisin koronaoire on tutkimuksen mukaan päänsärky, josta kärsi hieman vajaa puolet potilaista.

Seuraavaksi yleisimpiä merkkejä tartunnasta olivat yleisyysjärjestyksessä tukkoinen nenä, yskä, vuotava nenä, käheä ääni, aivastelu, väsymys ja lihaskivut, joista jokaisesta raportoi vähintään neljännes sairastuneista.

Sen sijaan kuumeesta kertoi vain 13 prosenttia osallistujista. Myös haju- ja makuaistin muutokset näyttävät vähentäneen merkitystään oirekuvassa.

Löydökset vahvistavat koronataudin oirekuvan muuttuneen pandemian aikana. Viruksen muuntumisen lisäksi asiaa selittänevät rokotuksista sekä sairastetuista taudeista saatu suoja.

ZOE-tutkimushankkeen data perustuu 17 500 henkilöön, jotka kertoivat tehneensä positiivisen koronatestin viikolla 28.

Alla olevalla videolla kerrotaan, kuinka pitkään pitää odottaa ennen kuin lähtee treenaamaan koronan jälkeen.

Kokeilimme, voiko koronatestin väärentää positiiviseksi – katso testi alla olevalta videolta!
Testasimme: Voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi? 0:49

Testasimme, voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi.

Lue myös:

    Uusimmat