Nainen tilasi kaikki tietonsa Amazonilta ja järkyttyi – "Kannattaa ehkä lukea se sopimus, ennen kuin klikkaat 'hyväksy'"

Kuinka vaarallinen on internet? Tietoturva-asiantuntija kertoo, mitä netissä tulee varoa ja mikä on internetin tulevaisuus 25:25
Kodit ja kodinkoneet ovat alttiina tietoturvahyökkäyksille, mutta miten uhattuna ne ovat? Huomenta Suomen vieraaina hakkeri Benjamin Särkkä ja F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen vuonna 2018.

Nainen kertoi saaneensa Amazonilta datapaketin, joka "ei tuntunut hyvältä". Moni somekansalainen kuitenkin kiiruhti huomauttamaan, ettei tiedonkeruussa ole mitään uutta.

TikTok-tili my.data.not.yours julkaisee videoita tiedoista, joita erilaiset somepalvelut keräävät. Tilin nimetön taustahahmo kertoo seuraajilleen esimerkiksi, mitä tietoja somepalvelut ja esimerkiksi Google hänestä keräävät, ja miten tietoja voi anoa itselleen.

Tilin yhteydet esimerkiksi yrityksiin ovat verrattain epäselvät; sen profiilista löytyvä linkki vie yksityisyyspalveluja tarjoavan yrityksen sivulle. On siis mahdollista, että somevideoiden taustalla on ajatus myydä palveluja. 

Sai keon tietoja itsestään: "Ei tunnu mukavalta..."

Tilin omistaja päätti tilata kaikki tietonsa Amazonilta saadakseen tietää, mitä nettijätti hänestä säilöö. Hänellä on kaksi Amazon Dot -laitetta ja yksi Amazon Echo. Tulos oli yllätys, kertoo The Sun.

– Pyysin Amazonia lähettämään kaiken datan, jota niillä minusta on, tilin omistaja kuvailee.

Hän sai viikossa yhtiöltä keon tietoja; mukana oli esimerkiksi tuhansia lyhyitä nauhoituksia laitteista sekä hänen puhelimensa yhteystiedot, joita hän ei muista synkronoineensa tiliinsä.

– Niillä on myös sijaintini, jota en tiennyt niillä olevan, mutta olisin voinut olettaa. En rakasta sitä, että niillä on se, nainen kuvailee videolla.

– Minusta ei tunnu täysin mukavalta, että niillä on tämä kaikki.

Videolla esitellään Amazonin lähettämää datapakettia. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Siis tarkoitatko, että ne säästävät kaikki ne klipit, joissa solvaan Alexa-laitettani..."

Videolla on 2,6 miljoonaa katselukertaa. Osa katsojista yllättyi tietomäärästä.

– Siis tarkoitatko, että ne säästävät kaikki ne klipit, joissa solvaan Alexa-laitettani sanallisesti, kun se ei kuuntele? kommenteissa naureskellaan.

"Se, ettet tiennyt tätä, kertoo enemmän sinusta"

Moni kommentoija kuitenkin tunnustaa suoraan, ettei tiedonkeruu tule heille yllätyksenä. Laite tallentaa ääntä voidakseen vastata omistajan äänikomentoihin. Moni ihmettelikin sitä, miten "tietoturvatili" ei tiennyt tätä. 

– Se, ettet tiennyt tätä, kertoo enemmän sinusta kuin Amazonista, yksi kommentoija napauttaa.

– Kannattaa ehkä lukea se [käyttöehto]sopimus, ennen kuin klikkaat "hyväksy". Hyväksyit nämä asiat, muistat niitä tai et, toinen huomauttaa.

– Siis... Mitä odotit, kun sinulla on nuo laitteet? Että ne eivät tarvitsisi ääntäsi, sijaintiasi ja niin edelleen? Niin ne kirjaimellisesti toimivat, kolmas suomii.

 Katso myös: Kuinka vaarallinen on internet? Tietoturva-asiantuntija kertoo, mitä netissä tulee varoa. Juttu jatkuu videon alla.

Kuinka vaarallinen on internet? Tietoturva-asiantuntija kertoo, mitä netissä tulee varoa ja mikä on internetin tulevaisuus 25:25
F-Securen Mikko Hyppönen kertoo nykyinternetin vaaroista.

Vuonna 2019 Amazonia vastaan kuitenkin nostettiin Yhdysvalloissa kaksi oikeusjuttua: Alexan väitettiin tallentaneen ilman lupaa lasten ääninäytteitä.

Amazonin edustaja vastaa

Amazonin edustaja kertoi The Sunille, että yhtiö haluaa suosia läpinäkyvyyttä ja myös antaa asiakkaalle vapaat kädet Alexa-käyttökokemuksen hallinnointiin.

– Asiakas voi helposti tarkastaa ja poistaa nauhoitteet äänestään, tai koska vain valita, ettei niitä tallenneta ollenkaan, edustaja huomauttaa.

Ominaisuudet, kuten yhteystietojen synkronoinnin, voi panna päälle tai perua koska vain.

– Alexa-sovellukselle voi antaa luvan käyttää tiettyjä tietoja, kuten puhelimesi geolokaatiota, jotta saisit relevantteja tietoja esimerkiksi säästä, liikenteestä, tai ravintolasuosituksia. Näitä lupia voi muuttaa sovelluksessa.

Tietojen kerääminen ei nykymaailmassa ole uusia asia. Jo 2018 MTV:n toimittaja päätti tilata Facebookilta kaiken palvelun hänestä keräämänsä datan ja tiedot. Sähköpostissa saapuikin jättimäinen 1,6 gigatavun tiedosto kaikesta siitä, mitä käyttäjä on Facebookissa tehnyt

Lue myös:

    Uusimmat