Saksan syrjäseuduilla tehtiin testi: Kumpi on nopeampi tapa lähettää tiedostoja 10 kilometrin päähän, internet vai hevonen?

Suomessa on totuttu nopeisiin nettiyhteksiin vähän syrjäisemmilläkin alueilla, mutta esimerkiksi Saksan maaseudulla moisista ylellisyyksistä monet voivat vain haaveilla.

Oberkircheniläinen valokuvaaja Klaus-Peter Kappest, 52, on jo vuosia tuskaillut hitaan nettiyhteytensä kanssa. Isojen kuvatiedostojen ja -pakettien lähettäminen kestää helposti useita tunteja, sillä hänen nettiyhteytensä nopeus on vaivaiset 1,5 megabittiä sekunnissa, eikä nopeampaa ole tarjolla.

Woll-lehdelle työskentelevä Kappest oli viime joulukuussa jälleen lähettämässä kuviaan painoon, kun hän vitsaili päätoimittajan kanssa, että data kulkisi paljon nopeammin hevosen selässä kuin Kappestin käytössä olevalla nettiyhteydellä.

Koska Kappest oli tässä vaiheessa jo totaalisen kypsynyt nettinsä hitauteen, päätti hän tehdä testin. Hän värväsi paikallisen nuorukaisen, Jakob Schuetten, viemään valokuvat sisältäneen DVD-levyn painotaloon hevosellaan Favolla samalla, kun hän itse laittoi ne siirtymään tietoverkkoja pitkin ja käynnisti sekuntikellon.

Valokuvat siirtyivät painoon lankoja pitkin noin viidessä tunnissa, mutta eipä niille ollut siinä vaiheessa enää käyttöä, sillä samat tiedostot sisältävä DVD oli saapunut vajaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan painoon lähes kolmea tuntia aiemmin.

Kun painossa viimein vastaanotettiin DVD:llä ollut 4,5 gigatavun valokuvapaketti, olivat Jakob ja Fabo palanneet takaisin tallille. Hevonen oli lisäksi ehditty harjaamaan, ruokkimaan ja se oli päästetty takaisin laitumelle.

Minishetlanninponi Uljas kuusenhakumatkalla 0:31
VIDEO: Minishetlanninponi Uljas kuusenhakumatkalla.

Aiheesta tuoreeltaan viime vuoden lopulla uutisoineen saksalaisen WDR-kanavan mukaan vastaavat kilpailut ovat tulevaisuudessa todennäköisesti tiukempia, sillä paikallinen operaattori on luvannut parantaa alueen nettiyhteyksiä tapauksen tuoman negatiivisen julkisuuden myötä.

Suomessa tapaus pongahti ihmisten tietoisuuteen, kun Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen twiittasi tapauksesta maanantaina. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Lue myös:

    Uusimmat