MTV:n toimittaja tilasi Facebookilta hänestä kerätyn datan: Sai jättitiedoston ja tyrmistyi – "kaikki on tallessa"

Näin tilaat Facebookin sinusta keräämät tiedot – selkeä ohjevideo 1:41

MTV:n toimittaja päätti tilata Facebookilta kaiken palvelun hänestä keräämänsä datan ja tiedot. Sähköpostissa saapuikin jättimäinen 1,6 gigatavun tiedosto kaikesta siitä, mitä käyttäjä on Facebookissa tehnyt.

Kaikki sai alkunsa, kun toimittaja päätti tilata omat tietonsa Facebookilta. Muutaman arkipäivän jälkeen tietojen tilaamisesta sähköpostiin saapui linkki, jonka avulla pystyi lataamaan zip-tiedostona kaiken palvelun keräämän datan.

Valtaisa tiedonmäärä yllätti aiemmin hyvinkin aktiivisena Facebook-käyttäjänä olleen toimittajan. Hän kertoo kuuluneensa palveluun nyt lähes 10 vuotta.

– Se yllätti kuinka yksityiskohtaisia ja spesifejä tietoja siellä on, toimittaja kertoo.

IP-osoitteet ja sijainnit

Facebook on vuosien ajan taltioinut käyttäjän toiminnasta kaiken mahdollisen yksityiskeskusteluista aina jokaista kommenttia ja päivitystä myöten. Tallessa ovat myös kaikki IP-osoitteet, joista palveluun on kirjauduttu vuosien varrella.

– Aika pitkä lista on eri IP-osoitteita, mutta ei ole listattu mitään päivämääriä. IP-osoitteen perusteella on arvioitu silloinen sijaintini, joka ilmoitetaan koordinaatteina.

"Kaikki on tallessa"

Palvelu on tallentanut myös keskustelut sekä viestit. Poistetut Messenger-viestit ja -keskustelut on kuitenkin poistettu myös palvelun omista tiedoista.

– Kuvat, videot, aikajanapostaukset, kaverihistoria, kenet olen poistanut, kenen kanssa olen kaveri, kenen kaveripyynnön olen hylännyt, ketä olen pyytänyt kaveriksi, kaikki sovellukset ja lähetyt viestit sekä käydyt keskustelut... Kaikki on tallessa.

"Klikkasin reppumainosta helmikuussa"

Facebook on myös tehnyt tarkkaa analyysiä käyttäjilleen tarjoamista mainoksista sekä siitä, mitä mainoksia käyttäjä on lopulta klikannut.

– Facebook myös listaa mainosten aiheita, jotka saattaisivat kiinnostaa minua. Ilmeisesti listaus tehdään sen perusteella, mitä olen katsonut selaimella.

– Esimerkiksi 9. helmikuuta minulle on esitetty reppumainos. Tiedoista selviää, että klikkasin kyseistä mainosta silloin.

Facebook kertoo myös avoimesti, ketkä mainostajat "tuntevat" käyttäjän: Toimittajan listalla ovat muun muassa Playstation, Verkkokauppa.com, Veikkaus, DNA ja Zalando.

Vaikuttaako tämä tietomassa Facebookin käyttöösi?

– Kyllä jossain määrin tulee mietittyä enemmän, kuten kaikkien varmaan pitäisi, haastateltava toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat