Amazon haastettiin oikeuteen: Alexa-palvelu tallensi 10- ja 8-vuotiaan lasten ääntä ilman lupaa

Amazonia vastaan on nostettu Yhdysvalloissa kaksi oikeusjuttua koskien sen kehittämän virtuaaliavustaja Alexan toimintaan. Tapauksissa Amazonin väitetään tallentaneen ilman lupaa Alexa-palvelun nauhoittamia lasten ääninäytteitä. Asiasta kertoo BBC.

Kanteen mukaan Amazon on onnistunut keräämään Alexalle puhuttujen ääninäytteiden perusteella alaikäisistä käyttäjien elämästä ”huomattavan yksityiskohtaisia tietoja”.

Jutun ytimessä on Amazonin Echo Dot- älykaiutin. Yhtiö julkaisi taannoin lapsille suunnatun version Echo Dotista.

Amazon: Ääninäytteet voi tuhota

Alexa on Amazonin loppuvuodesta 2014 esittelemä tekoälyä hyödyntävä virtuaaliavustaja, joka toimii puheohjauksella. Alexa kuuntelee ympäristönsä ääntä ja aktivoituu toimimaan, kun sille sanotaan sana ”Alexa”.

Ensimmäiseksi ohjelmistoa käytettiin Amazon Echo -älykaiuttimissa, mutta sen käyttö on sittemmin laajentunut muihinkin laitteisiin. Alexa kuuntelee ja tunnistaa käyttäjänsä puhetta ja lähettää sen analysoitavaksi Amazonin palvelimille.

Palvelin palauttaa käyttäjälle parhaaksi katsomansa vastauksen. Alexalla voi vaikkapa ohjata valaistusta tai televisiota, etsiä vastauksia kysymyksiin, tilata taksin, soittaa musiikkia tai ostaa ruokaa kotiinsa.

Amazon tallentaa Alexalle puhuttuja ääniä, jotta ohjelmisto oppisi paremmin tunnistamaan käyttäjiensä puheen erityispiirteitä ja erilaisia painotuksia. Amazonissa työskentelevät ihmiset saattavat joskus kuunnella Alexan keräämiä ääninäytteitä kehittäessään ohjelmistoa.

Rekisteröitynyt käyttäjä voi tuhota Alexan keräämät ääninäytteet älypuhelinsovelluksen avulla tai Amazonin verkkosivujen kautta.

Alexan käyttöehdoissa sanotaan, että ääntä voidaan tallentaa palvelun kehittämiseksi. Käyttöehdoissa ei kuitenkaan selvästi sanota, että myös ihmiset saattavat kuunnella Alexan tallentamia ääniä.

Vanhemmat vaativat korvauksia

Nyt nostetuissa oikeusjutuissa yhtiön sanotaan tallentaneen lasten ääntä ilman vanhempien antamaa lupaa. Kanteen nostajat vaativat Amazonilta rahallisia korvauksia. 

Tapaukset koskevat 10-vuotiasta seattlelaista tyttöä ja 8-vuotiasta losangelesilaista poikaa. Molemmissa tapauksissa lapset olivat käyttäneet Amazonin Echo dot-kaiuttimia. Kummassakin tapauksessa lasten vanhemmat sanovat, etteivät olleet antaneet Amazonille lupaa tallentaa lastensa ääntä.

Kantelijat sanovat, ettei Amazonin olisi välttämätöntä tallentaa Alexan käyttäjien ääniklippejä palvelimelle, vaan Alexaa käyttävät laitteet voisivat tallentaa äänet paikallisesti, jolloin yhtiön käyttöön ei tulisi ääninäyterekisteriä Alexan käyttäjistä. Kantelijoiden mukaan paikallinen tallennus ei heikentäisi puheentunnistuksen kehittämistä

Amazon on sanonut, että sen palvelu tallettaa vain sellaisia ääninäytteitä, joihin sille on annettu lupa. Yhtiöstä vakuutetaan myös, että lasten vanhemmat voivat halutessaan tuhota palvelusta oman lapsensa äänet ja lastensa käyttäjäprofiilit.

Amazonin mukaan myöskään Alexan tallentamia ääniä kuutelevat ihmiset eivät näe kulloinkin kyseessä olevan ihmisen henkilötietoja.

Kanteet: Amazon loukkaa yksityisyydensuojaa

Yhtiötä vastaan on nostettu ryhmäkanne yhteensä yhdeksässä osavaltiossa. Kannetta ajavat juristit sanovat Amazonin rikkoneen osavaltioiden yksityisyydensuojaa koskevia lakeja.

Amazon kiistää väitteet yksityisyyden suojan rikkomisesta. Yhtiön edustajan mukaan Amazon suhtautuu asiakkaidensa yksityisyyteen erittäin vakavasti.

– Amazonilla on pitkä historia asiakkaidensa kunnioittamisessa. Meillä on tiukat asiakkaidemme yksityisyyttä koskevat käytännöt ja menettelytavat, sanoi yhtiön edustaja BBC:lle.

Amazonin mukaan tammikuuhun mennessä maailmanlaajuisesti oli myyty yli 100 miljoonaa laitetta, jotka käyttävät Alexa-virtuaaliavustajaa. Yhtiön omien Echo-kaiuttimien lisäksi laitteiden joukossa on esimerkiksi älytelevisioita ja jääkaappeja.

Yle kertoo, että älykaiuttimet ovat toistaiseksi olleet verrattain harvinaisia Suomessa. Niiden yleistymistä on hidastanut suomenkielisen puheentunnistuksen vaikeus.

Toistaiseksi Suomessakin on puhuttava Alexalle englantia, mutta puheentunnistuksen kehittyessä on odotettavissa, että Suomessakin Suomessa on kuitenkin viime vuodesta lähtien pystynyt esimerkiksi tilaamaan pizzaa Alexan avustuksella.

Lue myös:

    Uusimmat