Näin presidentti Halonen kommentoi Venäjän toimia

Kokemuksella politiikasta: Presidentti Tarja Halonen 25:00

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen presidentti Tarja Halosen mukaan Venäjän johto haluaa, että Venäjä koetaan edelleen suurvaltana.

Presidentti Tarja Halosen mukaan Venäjän toiminta Ukrainassa johtuu ennen kaikkea siitä, että Venäjä haluaa säilyttää pääsynsä Mustallemerelle.

– Itse kyllä epäilisin niin, että Venäjä on ennen kaikkea kiinnostunut Krimistä ja Krimillä olevasta laivastotukikohdastaan, ja siitä, että heillä on pääsy Mustallemerelle, Halonen sanoo Venäjän motiiveista kysyttäessä.

– En usko, että sen enemmän Putin kuin myöskään muut Venäjän johdossa olevat sinne Neuvostoliittoon päin haikailevat, mutta kyllä he haluaisivat, että Venäjä koettaisiin samalla tavalla suurvallaksi kuin vanhoina aikoina, Halonen lisää.

Halonen kertoo, että Ukrainan tilanteessa on kyse myös niin sanotusta Venäjän isännyysajattelusta, jonka perusteella Venäjä kokee Ukrainan asiat omikseen Ukrainan suuren venäläisvähemmistön vuoksi. 

– Tällaisena aikana, jolloin ihmiset muuttavat paikasta toiseen, ja suuriakin venäläisiä vähemmistöjä muodostuu myöskin tässä meidän lähialueilla, niin se ei ole kovin sanoisinko rentouttava kanta. Siitä huolimatta, että me kaikki allekirjoitamme vähemmistöoikeudet, Halonen sanoo.

Halosen mukaan Ukraina on aina ollut samalla houkutteleva, mutta myös hankala kumppaniehdokas Euroopan Unionille. Tästä huolimatta Euroopan unioni ei Halosen mukaan ole myöskään halunnut ”antaa Ukrainaa naapurille”, eli Venäjälle.

– Ja Venäjällä on samanlainen suhtautuminen, että se Ukraina ei ole kauhean helppo, mutta ei sitä annettaisi mielellään naapurillekaan, Halonen selittää.

Suomella ei ole Halosen mielestä erityistä vaaraa tilanteessa, jossa Ukrainan kriisi laajenisi. Euroopan Unionin ja Venäjän keskenäisten välien huononeminen voisi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi talouteemme.

– Se (välien huononeminen) on tietysti meille ikävä asia, sillä Venäjä kuuluu kolmen suurimman kauppakumppanimme joukkoon, toteaa Halonen.

Mitä mieltä Halonen on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tilasta? Katso Halosen haastattelu kokonaan!

Lue myös uutiset Ukrainasta:

Lue myös:

    Uusimmat