Venäjää vai Ukrainaa? Nämä asiat on syytä tietää Krimistä

Juuri kun myllerrys Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa alkoi asettua, tilanne Krimin niemimaalla kiristyi. Uutiskuvissa osa mielenosoittajista on sitä mieltä, että ”Krim on Venäjää” mutta toiset vastaavat, että ”Krim ei ole Venäjää”.

Amerikkalainen mediayhtiö CNN on listannut Krimistä faktoja, jotka avaavat itsehallintoalueen tilannetta ja merkitystä myös suomalaisille.

1. Krim ei ole osa Venäjää nyt, mutta se oli sitä aikaisemmin

Krim oli tärkeä Neuvostoliitolle hyvän maanviljelysmaan vuoksi, mutta myös sen takia, että sen kautta Neuvostoliitolla oli pääsy Mustallemerelle.

Vuonna 1954 Neuvostoliitto luovutti Krimin alueen silloiselle Ukrainan neuvostotasavallalle. Kun Neuvostoliitto romahti, Ukraina itsenäistyi.

Krim julistautui itsenäiseksi vuonna 1992. Tuolloin Krimillä nousi paikallisia haluja liittyä takaisin Venäjään, mutta lainsäätäjät Ukrainassa ja Krimillä äänestivät Ukrainan puolesta.

Nykyään Krim on itsehallintoalue, autonominen tasavalta, jolla on oma perustuslaki. Lakiin on liitetty pykälä, jonka mukaan Krim on osa Ukrainaa.

2. Krimillä asuu edelleen suuri venäläisväestö

Krimin niemimaata asuttaa itseasiassa kolme ryhmää: ukrainalaiset Pohjois-Krimillä, tataariväestö Keski-Krimillä ja venäläiset etelässä. Nyt eteläisissä kaupungeissa venäläismieliset ovat nostaneet Venäjän lippuja salkoon muun muassa hallintorakennuksissa.

Tataareita on noin 20 prosenttia Krimin väestöstä, ja he vastustavat jyrkimmin Venäjään liittymistä. Tataariväestö nimittäin kärsi pahasti Stalinin aikana.

3. Osa Venäjän laivastosta sijaitsee Krimillä

Venäjän armeijan laivaston tukikohta on sijainnut Krimillä Sevastopolilla jo vuosikausia. Mustanmeren satamaa pidetään Venäjälle erittäin tärkeänä, vaikka joidenkin tutkijoiden mukaan asiasta voidaan olla myös eri mieltä.

Tukikohta Sevastopolin kaupungissa on kuitenkin hiertänyt Venäjän ja Ukrainan suhteita. Vuonna 1997 Venäjä ja Ukraina sopivat Sevastopolin laivaston jakamisesta niin että Ukrainan uusi laivasto saa osan kalustosta.

Vuonna 2010 maat sopivat, että Venäjä saa pitää tukikohtansa vuoteen 2042 saakka. Ukraina hyötyi sopimuksesta muun muassa saamalla hyvän tarjouksen kaasusta.

4. Krimilla on ollut tärkeä rooli sotahistoriassa

Krimin sota käytiin Venäjän ja Osmanivaltakunnan, Britannian, Ranskan ja Sardinian muodostaman liittouman välillä vuosina 1853–1856. CNN nostaa esille Florence Nightingalen, modernin sairaanhoidon esikuvan, joka hoiti Krimin sodan uhreja 1850-luvulla.

Vuonna 1945 Yhdysvaltain, Britannian ja Neuvostoliiton johtajat tapasivat Krimillä sijaitsevassa Jaltan kaupungissa, jossa he sopivat sopivat Saksan kohtalosta sodan jälkeen, antautuneiden valtioiden kohtalosta, Puolan asemasta ja YK:n perustamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat