Näillä perusteilla syyttäjä vaatii Milla Arosen kuolemasta murhatuomiota – katsoo ex-poikaystävän murhanneen rahavaikeuksissaan

4:02
Videolla rikosoikeuden professori arvioi, kuinka todennäköisesti syyttäjät saavat vaatimuksensa murhatuomiosta lävitse.

Syyttäjä vaatii kanssa Milla Arosen kuolemasta murhatuomiota Arosen kuoleman aiheuttaneelle miehelle Turun hovioikeudessa. Samaa vaativat myös Arosen läheiset.

Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Milla Arosen entisen poikaystävän Jyri Kristian Niemisen kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeän petoksen yrityksestä, maksuvälinepetoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Valituksessaan syyttäjä toteaa, että käräjäoikeus on tehnyt tapauksen näytöstä virheellisen kokonaisharkinnan, kun se ei tuominnut miestä murhasta. Arosen ruumista ei koskaan löydetty ja siksi oikeutta käydään henkirikoksen osalta pitkälti aihetodistein.

Syyttäjä: Mies tavoitteli Arosen avulla rahaa

Syyttäjä katsoo, että mies oli suunnitelmallisesti murhannut Milla Arosen rahavaikeuksissaan. Syyttäjä kuvailee miehen taloudellista tilaa erittäin heikoksi ja epätoivoiseksi. Hänellä oli ulosottovelkaa ja hän oli jäänyt työttömäksi, mikä entisestään heikensi hänen taloudellista ahdinkoaan. Teon taustalla oli tämä taloudellinen kurimus.

Nieminen on aiemminkin turvautunut ns. pikavippeihin taloudellisen tilanteensa ollessa heikko, ja se on ollut Niemiselle luonnollinen tapa hakea ratkaisua ongelmaan tälläkin kertaa, syyttäjä kuvaili hovioikeudelle toimitetussa valituksessa.

Syyttäjän mukaan Nieminen oli aiemmin kohdistanut Aroseen fyysistä ja henkistä väkivaltaa sekä kontrollointia parisuhteen aikana ja yrittänyt jatkaa määräilyä myös suhteen päättymisen jälkeen. Syyttäjän mukaan tämän takia Aronen valikoitui keinoksi, jolla Nieminen yritti rahaongelmansa ratkaista.

Uhri kuljetettiin syrjäiseen paikkaan

Syyttäjä katsoi, että Niemisen on täytynyt ymmärtää, ettei Aronen vapaa-ehtoisesti antaisi hänelle mahdollisuutta hakea Arosen tiedoilla lainaa. Yhdistettynä aiempaan väkivaltakäyttäytymiseen syyttäjä katsoi miehen olleen valmis väkivallan käyttöön lainoja saadakseen.

Niemisen on täytynyt valmistautua myös siihen, että Milla Aronen tulee puolustamaan omaisuuttaan ja itseään, eikä Milla Arosen mahdollinen fyysinen vastustelukaan ole voinut tulla Niemiselle yllätyksenä. Jo tämä huomioiden Niemisen on täytynyt varautua siihen, että hän joutuu käyttämään voimakastakin väkivaltaa, joka tulee tarvittaessa johtamaan Milla Arosen kuolemaan, syyttäjä katsoo.

Väkivaltasuunnitelman puolesta puhui syyttäjän mukaan se, että Aronen oli kuljetettu syrjäisille ja metsäisille alueille, jossa kukaan ei tekoon puuttuisi.

Edelleen teon suorittaminen syrjäisellä seudulla on mahdollistanut sen, että Nieminen on voinut piilottaa Milla Arosen ruumiin ja myös siirtää sen myöhemmin, mikä on puolestaan mahdollistanut sen, että Nieminen on Milla Arosen kuoleman jälkeen voinut todistelusta ilmenevin tavoin keskittyä lainahakemusten tekemiseen, syyttäjä jatkoi.

"Kuolema osa Niemisen ennakoimaa ja hyväksymää tapahtumainkulkua"

Arosen kuoleman jälkeen mies oli lähes tauotta hakenut lainoja noin puolentoista tunnin ajan, odottanut lainojen maksamista Arosen tilille ja yrittänyt sitten naamioituneena nostaa rahat tililtä. Syyttäjä luonnehtii miehen toimintaa Arosen kuoleman jälkeen määrätietoiseksi.

Kaikki tämä viittaa edellä todettujen seikkojen ohella siihen, ettei Milla Arosen kuolema ole tullut Niemiselle yllätyksenä, vaan Milla Arosen kuolema on ollut osa Niemisen ennakoimaa ja hyväksymää tapahtumainkulkua. Tähän viittaa myös se, että Nieminen on teon jälkeen järjestelmällisesti pyrkinyt hävittämään muitakin todisteita. Vastaavasti Nieminen on järjestelmällisesti poliisin ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien esittänyt Milla Arosen katoamiselle oman versionsa, joka ei ole saanut miltään osin tukea muusta todistelusta.

Syyttäjä pitää miehen omia kertomuksia tapahtumankulusta epäuskottavina ja kiinnittää huomiota siihen, että monet niistä eivät saaneet tukea muusta näytöstä.

Kun asiassa esitettyä näyttöä ja Niemisen esittämää vaihtoehtoista tapahtumainkulkua ja selityksiä arvioidaan nimenomaan kokonaisuutena, ei asiassa jää varteenotettavaa epäilystä Niemisen syyllistymisestä syytteessä kuvattuun tekoon, syyttäjä katsoo.

Mies kiistää itse syyllistyneensä murhaan, vaan katsoo kyseessä olleen törkeä kuolemantuottamus. Hänen puolustuksensa vaatii miehen tuomion alentamista 1 vuoteen 7 kuukauden vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja