Varusmies Milla Aronen, 21, oli täynnä unelmia ja tulevaisuudensuunnitelmia, kun hänen elämänsä päättyi traagisesti kesäisenä yönä: "Katoaminen ei ollut hänen oma valintansa"

"Sitten näytin hänelle sieltä asioita ja rahastoja, esitin tietäväni jotain niistä"– Arosen murhasta syyttetty mies pääsi ääneen oikeudessa, kertoma on karua kuultavaa 6:38
Eilen oikeudenkäynnissä kuultiin Milla Arosen murhasta syytettyä miestä. Katso videolta miten MTV Uutisten rikostoimittaja Tiia Palmén luonnehti oikeudenkäynnin kulkua.

Somerolla asunut 21-vuotias varusmies Milla Aronen menetti henkensä viime kesäkuun 9. päivän vastaisena yönä. Kuoleman aiheutti Arosen 24-vuotias ex-poikaystävä, jota nyt syytetään murhasta. Ruumista ei ole koskaan löydetty.

Syyttäjän mukaan teon taustalla olivat miehen vakavat talousongelmat, jotka hän aikoi ratkaista ottamalla lainoja Arosen nimissä. Mies kiistää murhan, mutta hän myöntää lyöneensä naisen hengiltä.

Aronen oli kuollessaan viikonloppulomalla varusmiespalveluksesta Porin prikaatista. Viikonlopun aikana hän vietti aikaa perheensä ja sukulaistensa kanssa, mutta kävi myös autoajeluilla myöhään perjantai -ja lauantai-iltana ex-poikaystävänsä kanssa.

Sunnuntai-iltana 9. kesäkuuta Arosen piti palata varuskunt  aan, mutta sinne hän ei koskaan palannut. Hän oli kuollut edellisenä yönä.

Viihtyi armeijassa hyvin

Arosen yllättävää katoamista tutkittiin ensin normaalina katoamisena, mutta melko pian merkit alkoivat viitata siihen, että oli tapahtunut rikos.

Ex-poikaystävä väitti itse puhuttelussa poliisille, että Aronen oli itsetuhoinen ja masentunut. Mies halusi saada poliisin uskomaan, että Milla oli surmannut itsensä. Poliisi ei kuitenkaan kovin kauaa uskonut, että nuori nainen olisi surmannut itsensä, kun kukaan muu ex-poikaystävän lisäksi ei kertonut mitään tällaista.

Arosen vanhemmille puheet tyttären itsetuhoisuudesta tulivat täytenä sokkina.

– Tämä Millan itsetuhoisuus oli täysin vierasta minulle ja Millan äidille. Näin Millan jääkaapissa tulevaisuudensuunnitelmia: siinä oli uusi tatuointi ja siihen liittyviä juttuja, sotilaspoliisi ja sitten poliisikoulu. Nämä viestit olivat papereissa päällekkäin ja poliisikin ne kyllä näki. Millan kavereita ja läheisiä jututettiin, eikä mikään viitannut siihen, että Milla olisi ollut itsetuhoinen tai masentunut, Millan isä kertoi poliisille tutkinnan aikana.

– Millan katoaminen ei ole hänen oma valintansa. Milla viihtyi armeijassa ja odotti tosi kovasti sinne pääsyä ja ei missään vaiheessa vihjannutkaan etteikö haluasi jatkaa siellä, ystävä kertoi poliisille pian katoamisen jälkeen.

Arosella oli jo valmiiksi suunnitelmia siihen, kun hän pääsisi armeijasta.

– Milla halusi mennä inttiin. Hän viihtyi siellä hyvin ja halusi pärjätä. Sen jälkeen hän halusi opiskelemaan Tampereelle poliisiksi. Lomilla ollessa hän oli hyvillä mielin ja olin hänen kanssa loma-aikaan yhdessä liikkeellä, pikkuveli sanoi esitutkinnassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suhteessa väkivaltaa ja kontrollointia

Aronen oli seurustellut noin parin vuoden ajan ex-poikaystävänsä kanssa, mutta pariskunta oli eronnut jo keväällä 2017. Silti he pitivät välillä yhteyttä toisiinsa.

Välillä Aronen oli tosin estänyt miehen yhteydenotot ja hän kertoi myös ystävilleen kokevansa miehen viestittelyt rasittaviksi. Ystävilleen Aronen oli kertonut, että ex oli ollut häntä kohtaan välillä väkivaltainen ja kontrolloiva.

– Ex-poikaystävä oli kauhean mustasukkainen, se oli omistushaluista mustasukkaisuutta. Hänen osuutensa Millan katoamiseen kävi heti mielessä, kun kuulin Millasta kesällä. Mies oli kontrolloiva ja hän oli lyönyt Milla ja ja uhannut tappaa hänet. En osaa sanoa millaisessa tilanteessa tämä tapahtui, Arosen kaveri kertoi poliisikuulusteluissa.

Kaveri tiesi, että vaikeuksista huolimatta Aronen oli välillä eronnut miehestä ja sitten palannut taas yhteen.

– He olivat eronneet jo, kun minä tutustuin Millaan. Milla on kuitenkin kertonut minulle, että mies oli väkivaltainen. Mies ei  tarvinnut välttämättä aina edes syytä, että oli piessyt Millan. En tiedä, oliko hän ollut jo suhteen alussa tällainen, mutta ainakin siitä saakka kun hän oli alkanut käyttämään steroideja, hän oli käyttäytynyt väkivaltaisesti. Näiden lisäksi Milla kertoi, että henkistä väkivaltaa oli ollut suhteessa todella paljon, toinen ystävä sanoi poliisille.

Mies harrasti voimailua ja harrastuksensa takia hän käytti myös hormoneja. Ne vaikuttivat myös hänen mielialaan.

Luonne muuttui suhteen aikana

Parisuhteen aikana Arosen luonne oli myös muuttunut sulkeutuneemmaksi.

– Mies piti eronkin jälkeen edelleen yhteyttä ja halusi pitää jonkinlaisen kontrollin Millaan tai ainakin siltä tuntuu. Milla vapautui heidän eronsa jälkeen ja hänestä tuli taas oma itsensä. Muutaman kerran suhteen aikana Milla soitti minulle ja kysyi voiko tulla meille, koska mies ei päästänyt häntä heidän asuntoon sisään. Silloin Milla tuli meille ja oli poissa tolaltaan. Milla ei kuitenkaan kertonut, että silloin olisi ollut jotain väkivaltaa, Arosen äiti kertoi kuulusteluissa.

Varusmiespalveluksen Aronen aloitti tammikuussa 2019. Armeijassa hänen oli tarkoitus olla vuosi. Viikonloppulomilla hän kävi usein kotona perheensä luona.

– Milla oli aika paljon vapaa-ajastaan kotona ja pikkuveljen kanssa he ajelivat kaupungilla. Milla vietti myös jonkin verran aikaa meillä. Milla oli armeijan-aikana sen verran väsynyt, ettei hän jaksanut käydä baareissa tai lähteä ulos. Milla tykkäsi olla armeijassa ja hänellä oli elämän suunnitelmat valmiina armeijan jälkeen, että hän lähtee opiskelemaan ja hän olisi halunnut poliisiksi, äiti tiesi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Äidin mukaan tytär oli ennen kaikkea kiltti ja iloinen. Samalla tavalla häntä kuvailivat myös ystävät ja kaverit.

–Milla oli todella kiltti, mutta myös temperamenttinen. Tosi huomaavainen ja auttoi aina, jos joku tarvitsi apua. Milla oli suurimmaksi osaksi iloinen persoona, mutta tietenkin hänelläkin oli huonoja päiviä. Milla oli todella tarmokas ja teki vaikka väkisin asiat mitä halusi, ystävä kuvaili esitutkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat