Milla Arosen ex-poikaystävän murhasyyte nurin – sai alle kolmen vuoden tuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta

Käräjäoikeus hylkäsi murhasyytteet Milla Arosen katoamistapauksessa – entinen poikaystävä sai silti tuomion. 3:45
Käräjäoikeus hylkäsi murhasyytteet Milla Arosen katoamistapauksessa

Käräjäoikeus hylkäsi murhasyytteen Milla Arosen katoamistapauksessa. Ex-poikaystävä sai lähes kolmen vuoden tuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta hän saa odottaa tuomion täytäntöönpanoa vapaalla jalalla.

Entinen poikaystävä tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeän petoksen yrityksestä, maksuvälinepetoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Lisäksi tuomittu velvoitetaan maksamaan lähes 40 000 euron korvaukset Arosen perheenjäsenille.

Oikeus katsoi, ettei asiassa osoitettu riittävää näyttöä siitä, että entinen poikaystävä Jyri Kristian Nieminen tappoi 21-vuotiaan Arosen tahallaan. Murhan rikosnimike vaatisi näyttöä poikkeuksellisen raa'asta tekotavasta tai suunnitelmallisuudesta. Koska ruumista ei ole löytynyt, myöskään tekotavasta ei ole näyttöä.

Ei passitettu suoraan vankilaan

Käräjäoikeus katsoo ratkaisussaan, että miehen vangitseminen olisi tässä vaiheessa kohtuutonta hänen ensikertalaisuutensa vuoksi. Oikeus hylkäsi vaatimuksen miehen vangitsemisesta eli hän saa odottaa tuomion täytäntöönpanoa vapaana.

Mies pääsi vapaaksi tutkintavankeudesta käräjäoikeuskäsittelyn viimeisenä päivänä 14. toukokuuta. Hän oli tutkintavankeudessa viime elokuusta kyseiseen päivämäärään saakka.

Ensikertalainen istuu tavanomaisesti vain puolet tuomiostaan. Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Nieminen tai syyttäjä voi halutessaan valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

MTV Uutiset julkaisee tuomitun nimen tapauksissa, joissa henkilö saa yli kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Syyttäjä Kimmo Virtanen kommentoi MTV:lle tänään iltapäivällä, ettei hän osaa vielä sanoa, hakeeko hän valituslupaa hovioikeudesta.

– Olen lukenut tuomion johtopäätökset ja näytön arvioinnin. Meitä oli tapauksessa kaksi syyttäjää. Keskustelun kollegan kanssa ensi viikolla ja mietimme, aiheutuuko tästä toimenpiteitä, Virtanen sanoo.

Useita käsittelypäiviä

Käräjiä käytiin kaikkiaan viitenä päivänä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa toukokuun alkupuolella. 14. toukokuuta käräjäoikeus päätti, että mies saa odottaa tuomiota vapaalla jalalla.

Tapauksessa ensisijaisena syytekohtana oli murha, toissijaisena törkeä pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus. Joulukuussa mies tunnusti aiheuttaneensa Arosen kuoleman viime kesänä 9. kesäkuuta.

Tapaus on ollut oikeusviranomaisille ongelmallinen ratkottava. Syytetty kertoi hävittäneensä ruumiin lähisukulaistensa pihalla sijaitsevaan yleisroskikseen muoveihin käärittynä.

Ruumista ei kuitenkaan ole löydetty, joten henkirikoksen tekotavasta ei ole todisteita. Syytetty kertoi lyöneensä Arosta kerran kasvoihin sellaisella voimalla, että hän meni elottomaksi.

Viettivät yhdessä iltaa

Arosen kuolemaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa autoajelulla. Ex-pariskunta oli päätynyt viettämään yhdessä viikonloppua. Alkukesän aamuyön tunteina he ajelivat epäillyn autolla syrjäisellä hiekkatiellä, joka johtaa Somerniemeltä Kiikalan lentokentälle.

Arosen puhelin paikannettiin viimeisen kerran Someron keskustaan sunnuntaina aamukahdeksalta. Sen jälkeen laite sammui.

Nainen suoritti asepalvelusta Porin prikaatissa Säkylässä. IIlan tullen hänen piti palata viikonloppuvapailta varuskuntaan, mutta toisin kävi.

Kesä kului ja Aronen ilmoitettiin kadonneeksi. Vielä elokuussa poliisi piti mahdollisena, että nainen olisi kadonnut omasta tahdostaan.

Yritti nostaa rahaa

Henkirikosepäilyt vahvistuivat poliisin teknisen tutkinnan perusteella. Someron keskustassa sijaitsevasta pankkiautomaatista oli yritetty nostaa rahaa Arosen kortilla vain puolisen tuntia ennen kännykän sammumista.

Nostoa yrittänyt henkilö, entinen poikaystävä, oli valvontakamerakuvissa peittänyt kasvonsa.

Elokuun lopussa Arosen ex-poikaystävä vangittiin taposta epäiltynä. Vaiteliaalla miehellä ei sanojensa mukaan ollut mitään tekemistä Arosen katoamisen tai mahdollisen henkirikoksen kanssa. 

Mies pysyi kuukausien ajan kiistolinjalla.

Joulukuussa tapauksen tutkinta oli loppusilausta vaille valmis. Esitutkintapöytäkirjakin oli jo lähetetty niin sanotulle loppulausunnolle.

Pidätyksestään saakka Turun Saramäen vankilassa tutkintavankeudessa ollut epäilty tuli tässä vaiheessa toisiin ajatuksiin. Hän tunnusti surmanneensa Arosen ja hävittäneensä ruumiin.

Riitaa menneistä 

Epäillyn kertoman mukaan autossa oli alettu tapella vanhoista, suhteeseen liittyneistä asioista. Tilanne oli kärjistynyt kiivaaksi riidaksi.

Mies oli lyönyt Arosta kasvoihin niin lujaa, että nainen oli mennyt hengettömäksi. Kuulusteluissa hän kertoi ajaneensa kotiin ruumis auton takakontissa. Hautarauhan rikkominen liittyy tähän tapahtumakulkuun.

Poliisi etsi ruumista maastosta Someron alueelta ja suhtautui skeptisesti epäillyn kertomukseen ruumiin kätkemisestä yleisroskikseen. Toistaiseksi mitkään tutkintalinjat eivät ole tuottaneet tulosta.

Syytetty oli ennen tekoa jäänyt työttömäksi ja oli sanojensa mukaan keskustellut Arosen kanssa raha-asioista. Tutkinnassa nousikin keskeiseksi asiaksi myös se, yrittikö mies hyötyä surmasta taloudellisesti.

Surman jälkeen hän yritti ottaa Arosen nimiin velkoja, ja onnistuikin siinä osittain.

Juttua muokattu kello 15.50: Täsmennetty tietoja miehen vangitsemisesta.


Lue myös:

    Uusimmat