Kummallinen elokuvareissu, Snapchat-viestejä ja tapaamisia armeijalomilla – näin lähipiiri kuvaili Milla Arosen ja hänet surmanneen ex-poikaystävän suhdetta

25-vuotias mies sai torstaina lähes kolmen vuoden tuomion muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta. Todistajina kuultujen Arosen perheenjäsenten kertomukset osoittavat, että ex-pariskunnan välillä kyti jännitteitä ja vanhoja kaunoja.

Viime kesänä kadonneen somerolaisen Milla Arosen ja hänen kuolemansa aiheuttaneen ex-poikaystävä Jyri Kristian Niemisen seurustelu oli päättynyt noin kaksi vuotta surmatyötä aiemmin, keväällä 2017. Jo ennen varsinaista eroa suhde ehti olla kertaalleen katkolla.

Tuomion henkilötodisteluista ilmenee, että Arosen äiti koki ex-poikaystävän pyrkineen kontrolloimaan tytärtään. Vierailut perheen luona harvenivat seurustelun aikana.

Lähisukulaisten mukaan hyvin alkanut suhde muuttui ajan myötä riitaisaksi. Suoranaisesta väkivallasta suhteessa tytär ei kuitenkaan suoraan puhunut äidilleen.

Ilmassa oli kuitenkin muunlaisia huolestuttavia merkkejä.

Kummallinen elokuvareissu

Äidin mielestä tyttären käytös oli muuttunut varsinaisen eron jälkeen “iloiseksi ja vapautuneeksi”.

Vaikka erosta oli kulunut lähes kaksi vuotta, vielä viime keväänä Aronen oli kertonut äidilleen, että hän joutui estämään ex-poikaystävän yhteydenottoja sosiaalisessa mediassa.

Vastaavanlaisia huomioita suhteen laadusta tekivät myös Arosen isä ja veli. Vuoden 2018 lopulla, hieman ennen Arosen armeijaan lähtöä, isä, veli ja Aronen menivät elokuviin Turkuun.

Matkalla Aronen oli nähnyt ex-poikaystävänsä auton ja kertonut epäilevänsä, että mies seuraa heitä.

Perillä kolmikko siirtyi ostoksille karkkikauppaan.

Isän mukaan tytär oli tässä vaiheessa nähnyt ex-poikaystävänsä ja tämän uuden tyttöystävän. Sen seurauksena Aronen “jähmettynyt”, käyttäytynyt erittäin vaivautuneesti ja vetäytynyt tolpan taakse piiloon. Ostokset jäivät tekemättä.

Isä kertoo, ettei hän ollut koskaan aiemmin nähnyt tyttärensä käyttäytyvän sillä tavalla.

Soitti kyytiä

Siskon pelokkaat reaktiot eivät jääneet huomaamatta veljeltäkään. Aiempina vuosina hän oli todistanut joitakin siskonsa ja ex-poikaystävän riitatilanteita. Veljen käsityksen mukaan lopullinen ero oli tehty Arosen toiveesta, ja pari jäi sen jälkeen kohtuullisen hyviin väleihin.

Eron jälkeen sisko oli kuitenkin kertonut veljelleen, että mies “pommittaa” häntä. Veljen käsityksen mukaan mies tahtoi palata yhteen, mutta Aronen ei.

Surmaa edeltävänä armeijakeväänä 2019 Aronen oli veljen mukaan muuttunut vaisuksi entisen poikaystävän yhteydenotoista.

Tuomiosta ilmenee, että sisarusten välit olivat läheiset, ja he olivat usein tekemisissä.

Viikko ennen surmaa veli ja sisko olivat viettäneet iltaa samassa baarissa. Sisko oli halunnut hankkia veljelle kyydin kotiin ja soittanut eksälleen. Veli kertoi ihmetelleensä, miksi sisko oli kääntynyt kyytiasiassa juuri entisen poikaystävänsä puoleen.

Sisarukset viettivät yhdessä aikaa myös paria päivää ennen Arosen katoamista, perjantaina 7. kesäkuuta viime vuonna. He olivat käyneet ajelemassa ja kahvittelemassa Turussa.

Puolen yön aikaan veli jätti Arosen hänen kotiovelleen. Se oli viimeinen kerta, kun sisarukset tapasivat. 

Snapchat-viestejä ja tapaamisia

Entinen poikaystävä puolestaan on kertonut, että ex-pariskunnan välinen yhteydenpito olisi ollut molemminpuolista.

Hän kertoi tavanneensa Arosta armeijalomien aikaan lähes viikoittain. Lisäksi he olivat lähetelleen Snapchat-viestejä tiuhaan tahtiin. Välillä Aronen oli kuitenkin estänyt hänen yhteydenottonsa.

Lauantaina, kesäkuun 8. päivänä Aronen ja ex-poikaystävä tapasivat jälleen. Aamuyöllä Somerniemelle suuntautunut autoajelu syrjäisellä hiekkatiellä päättyi riitaan, jossa oli puitu menneitä suhteeseen liittyviä asioita ja miehen raha-asioita.

Miehen mukaan Aronen oli syyttänyt häntä elämänsä pilaamisesta ja ollut harmissaan siitä, miten nopeasti mies oli alkanut seurustella uudestaan heidän eronsa jälkeen.

Ex-poikaystävän mukaan hän oli menettänyt sanaharkassa malttinsa, lyönyt Arosta kerran nyrkillä kasvoihin ja kävellyt pikaistuksissaan poispäin. Kun hän kääntyi takaisin, Aronen makasi elottomana maassa.

– Mul vaan ihan täysin napsahti pääs, aivan niinku kirjaimellisesti ja siin kohtaa mä löin Arosta, mies kertoi kuulusteluissa tapahtuneesta.

Hän väittää käärineensä ruumiin jätesäkkeihin ja jättäneensä sen lähisukulaistensa pihapiirissä sijaitsevaan yleisroskikseen. Poliisi ei ole löytänyt ruumista.

Pitkä tutkintavankeus 

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi eilen tuomion törkeästä pahoinpitelystä törkeästä kuolemantuottamuksesta ja hautarauhan rikkomisesta. Työttömäksi joutunut mies oli myös yrittänyt ottaa Arosen pankkitunnuksia hyödyntämällä pikavippilainoja ja onnistunutkin siinä osittain.

Sen vuoksi hänen katsottiin syyllistyneen myös törkeän petoksen yritykseen ja maksuvälinepetokseen. 

Syyttäjä vaati ensisijaisesti rangaistusta murhasta, mutta oikeuden mukaan tästä ei ollut riittävästi näyttöä. Arosen ruumis on edelleen kateissa, joten oikeusviranomaiset eivät ole voineet selvittää, tapahtuiko surma todellisuudessa niin kuin ex-poikaystävä on kertonut. Todisteita ei ole.

Mies vangittiin elokuussa, mutta vasta joulukuussa hän tunnusti aiheuttaneensa Arosen kuoleman. Viisipäiväinen käräjäkäsittely pidettiin toukokuun alussa tänä vuonna.

Sen päätteeksi ex-poikaystävä pääsi odottamaan tuomiota vapaalle jalalle. 

Tuomion pituus on kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta.Tutkintavankeudessa vietetty yhdeksän kuukauden aika vähennetään hänen tuomiostaan, jonka pituuteen vaikuttaa myös hänen ensikertalaisuutensa.

Näin ollen vankila-aikaa jää jäljelle reilut puoli vuotta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Nieminen tai syyttäjä voivat tehdä tuomiosta valituksen hovioikeuteen. Valitus on tehtävä ensi perjantaihin mennessä.

MTV Uutiset julkaisee tuomitun nimen tapauksissa, joissa tuomiona on yli kaksi vuotta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat