Muotisuunnittelija Paola Suhonen neuvoo: Löydä oma tyylisi!

Ivana Helsinki -muotitalon suunnittelija Paola Suhonen antaa omat vinkkinsä siihen, kuinka jokainen voi rakentaa omasta vaatevarastostaan itsensä näköisen ja pitkäikäisen.

Muotisuunnittelija Paola Suhonen, 38, kertoi AVAn haastattelussa, kuinka persoonallisia ja aikaa kestäviä asukokonaisuuksia voi rankentaa vaivatta päivästä toiseen kun Se Oikea oma tyyli löytyy.

Onnistuneeseen tyyliin heijastuu oma persoona

Suhosen mielestä jokainen vaatehankinta tai -valinta on tärkeää tehdä oman tyylin ehdoilla. Tärkeintä tyylikkyydessä on se, että vaatteet istuvat ylle ja heijastavat kantajansa persoonaa. Se Oikea oma tyyli ei todennäköisesti löydy suoraan muotilehtien sivuilta.

– Opetan itse nuoria suunnittelijoita ja sanon aina, että on tärkeää, että he löytävät oman tyylinsä – myös kuluttajana. Olisi hyvä, ettei muotilehtiä luettaisi orjallisesti ja päätettäisi sitä kautta, että mikä tuote tiettynä sesonkina täytyy ostaa, Suhonen kertoo.

Suhosen mielestä pukeutumisessa on tärkeää miettiä oman persoonan lisäksi sitä, mikä itselle on tärkeää.

– Vaate on kuin mikä tahansa harrastus: siitä pitäisi näkyä omat intressit, Suhonen vertaa.

Kun oma tyyli löytyy, helpottuu myös monipuolisen vaatevaraston kokoaminen. Suhonen uskoo, että parhaat vaateostokset ovat niitä, joiden kohdalla tulee se erityinen tunne vaatteen sopivuudesta juuri itselle.

– Sen jälkeen kun se oma – toivottavasti vahva – näkemys siitä omasta tyylistä syntyy, voi lähteä keräilemään sitä omaa vaatekaappiaan. Sitä voi ajatella elämänmittaisena projektina: koko elämän ajan omaan vaatekaappiin kerää yksittäisiä pieniä herkkuja tai helmiä, jotka ovat itselle merkityksellisiä, Suhonen kertoo.

Muotisuunnittelija neuvoo olemaan tarkkana heräteostoksien kanssa. Vaikka uudet suosikkivaatteet löytyvätkin välillä sattumalta, harkitsee järkevä kuluttaja kuitenkin jokaista ostostaan tarkkaan, jotta jälkikäteen ei tarvitse kärsivä katumuksesta.

– Aina ennen kuin vaatteen ostaa, pitäisi miettiä kaksi kertaa, että onko vaate sellainen, mitä haluaa katsoa kaapissaan kymmenen vuoden päästä, Suhonen neuvoo.

Vintage sekä uuden ja vanhan yhdistäminen kiehtoo

Suhonen luottaa omassa pukeutumisessaan ajatukseen siitä, että persoonallinen ja tyylikäs asukokonaisuus syntyy usein yhdistelemällä uusia ja vanhoja elementtejä.

– Omassa tyylissäni on ripaus 1960 ja 1970-lukua, jotka ovat aina puhutelleet minua niin muotokielessä kuin estetiikassakin. Minun maussani vivahtaa ripaus sellaista 1970-luvun boheemia tyttöä, joka yhdistää tyyliinsä aina myös jotain modernia ja uutta, Suhonen kertoo.

– Minulla on valtava kokoelma vintage-mekkoja ja tietenkin mekkoihmisenä ne ovat vaatekaappini ydin, Suhonen jatkaa.

Kestävä kehitys kulkee tiukasti käsi kädessä Suhosen tyyli-ihanteiden kanssa. Suunnittelija uskoo kautta linjan vahvasti ekologiseen muotiin, joka kestää aikaa ja säilyttää arvonsa.

– Itse tykkään paljon kierrätetyistä vaatteista ja nimenomaan vintagesta. Kaikille se estetiikka ei ole kuitenkaan se omin oma tyyli, Suhonen muistuttaa.

Suunnittelija pitää tärkeänä sitä, että jokaisen vaatekaapista löytyy luottovaatteita, joihin on helppo turvautua kiireessä tai silloin kun tuntuu, ettei omista varastoista löydy yksinkertaisesti mitään päällepantavaa.

– Tietysti minulla on muutamia sellaisia kappaleita, joita voisi sanoa luottovaatteiksi, jotka laitan päälle silloin kun en tiedä mitä pukisin. Niitäkin päiviä tulee minulle yhtenään, siksi on hyvä olla vaatteita, joihin voi tempautua, Suhonen kertoo.


Ivana Helsinki 15 – Matkalla kotiin -näyttelyssä Designmuseossa (1.2.-7.4.2013) nähdään yhdellä kertaa 15 vuoden aikana esitellyt Ivana Helsingin 30 mallistoa.


Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja