Suunnittelija Paola Suhonen näkee suomalaisten tyylissä paljon hyvää

Maailmallakin menestynyt suomalaissuunnittelija Paola Suhonen on pohtinut suomalaisten käytännönläheistä tyyliä.

Toisella Ivana Helsinki -muotitalon perustajista, suunnittelija Paola Suhosella on vahva käsitys suomalaisten tyylistä. Toisin kun usein on totuttu kuulemaan, Suhonen kehuu suomalaistyylin käytännöllisyyttä.

Vaikka Suhonen raivaa tietään menestyneenä vaatesuunnittelijana maailmalla, ei hän koe, että hänen tulisi muuttaa suomalaisten usein parjattuakin tyyliä.

– Minä en koe, että minulla olisi missiota pelastaa suomalaiset. Täällä on funktionaalista pukeutumista. Jos täällä sataa välillä räntää viistossa, niin eihän sitä voi olla korkkareissa, Suhonen lataa.

Suhosen mielestä on turha tarttua siihen, että joskus valitaan jalkaan samanaikaisesti sekä sukat että sandaalit. Jos sää niin vaatii, on syytä kiinnittää ensisijaisesti huomiota käytännöllisyyteen, eikä yksinomaan ulkonäköön.

– Minun mielestäni on huomattavasti epätrendikkäämpää pukeutua naurettavasti säätä vastaan, jos näkee, että mennään huulet sinisinä, sillä siinä ei ole mitään tolkkua. Minun mielestäni funktionaalinen pukeutuminen on aina paikallaan, Suhonen painottaa.

"Los angelesilaiset ovat suurimmaksi osaksi mauttomia näyttämisessään"

Suhonen asuu tätä nykyä Los Angelesissa ja opiskelee elokuva-alaa. Vaikka suunnittelijan arki ja opiskelu tekevät Suhosen arjesta hektistä, tekee hän jatkuvasti huomioita paikallisten tyylistä.

Suhonen näkee suomalaisten suoraviivaisessa tyylissä paljon positiivisia asioita, joissa jopa amerikkalaisten olisi syytä ottaa mallia. Suunnittelija pitää suomalaisten suoraviivaisen tyylin enemmän omanaan, kuin rapakon takana hurjan suosion saavuttaneen kimaltelevan glamour-tyylin.

– Jos vertaa losilaisia ja suomalaisia, näen että losilaiset ovat suurimmaksi osaksi mauttomia näyttämisessään. Suomalaisissa on hyvällä tavalla rouheutta ja hyvällä tavalla metsäläisyyttä tai junttiutta. Siinä on jotain aitoa, Suhonen miettii.

Vaikka Suhonen viihtyy Yhdysvalloissa ja kertoo löytäneensä Los Angelesista oman paikkansa, kaipaa hän Suomesta konkreettisia asioita.

– Minä olen itse vuodenaikafriikki. Minulle tulee aina sellainen tunne, että sitä saa aloittaa alusta. Siinä kaikessa on jotain puhdasta ja kaunista. Vuodenajat ovat kyllä jotain sellasta, jota kaipaan valtavasti, Suhonen myöntää vieraillessaan sateisen syksyisessä Helsingissä.

Suomi kulkee Suhosen mukana maailmalla. Kotoa asti mukana kulkenut käytännöllisyyden tavoittelu pitää suunnittelijan jalat maassa – niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

– Tietynlainen arkirealismin hitunen, joka seuraa mukana, on varmasti juuri kaiken designin peruskallio. Minua ei viehätä tehdä asioita, joilla ei ole mitään funktiota. Minä näen, että kaikki tyydytys tulee juuri siitä, että ihmiset samaistuvat tai löytävät jonkun jutun omakseen ja pystyvät käyttämään vaatteita, Suhonen miettii.

"Jokaisen täytyy löytää se oma maailma, missä haluaa operoida"

Suhonen myöntää usein kamppailevansa käytettävyyden ja kokeilevuuden rajamailla. Suunnittelija etsii töihinsä aina tietynlaista uniikkia viehättävyyttä ja sitä kautta löytyvää persoonallista kulmaa. Suhonen ei kuitenkaan usko, että kaikkien olisi tarkoituskaan viehättyä samanlaisista asioista.

– Uskon, että aina löytyy myös vaihtoehtoisia ihmisiä. Senhän takia tarvitaan myös vaihtoehtoista designia tai erilaisia kokeilevia projekteja, jotta jokainen löytäisi oman juttunsa. Samalla tavalla minä en voi uskoa että Ivana Helsinki tai minun designini olisi kaikkien makuun. Joidenkin mielestä yltiö kermakakku-glamour on kaikkein makein. Se on jonkun estetiikka ja vastaavasti joku tietty goottityyli on jonkun muun. Nämähän ovat vain erilaisia maailmoja ja erilaisia estetiikkoja, Suhonen muistuttaa.

Suomalaissuunnittelija on sitä mieltä, että jokainen voi rohkeasti tarttua omiin mieltymyksiinsä.

– Jokaisen täytyy löytää oma maailmansa, missä haluaa operoida, ja löytää omat suunnittelijansa. Ne ovat tavallaan magneetteja – ihminen vetäytyy aina samantyyppisiin juttuihin ja rakentaa samantyyppisiä maailmoja itselleen ja viehättyy samoista asioista, Suhonen pohtii.

"Kun on joku oma juttu, niin sitä väkisinkin kerää inspiraatiota juuri tietynlaisista asioista"

Paola Suhonen on huomannut itsessään vahvoja piirteitä, jotka määrittävät nykyään – joskus liiankin tarkasti – sekä työn että yksityiselämän valintojen kautta vahvasti omaa identiteettiä.

– Minä olen itse huomannut sen, että minulla on aika vahva ja vakiintunut oma juttuni. Keräilen niitä asioita ympärilleni, mistä pidän. Se on vähän samankaltainen efekti, kun ihminen huomaa yhtäkkiä keräävänsä kotiinsa tietynlaisia asioita tai että omat ystävät muistuttavat toisiaan.Myös matkustaminen useaan otteeseen samoihin kohteisiin viestii vakiintuneista tavoista. Saman ilmiön huomaa myös töissä: kun on löytänyt oman juttunsa, niin inspiraatiota tulee kerättyä tietyistä samanlaisista asioista. Siten tulee työstettyä eteenpäin juuri sitä omaa juttuaan, Suhonen kuvaa.

Käytännöllisyys on avainsana myös Suhosen omassa tyylissä. Nilkkurit ovat suunnittelijan tyylin kulmakivi. Sen lisäksi, että Suhonen luottaa nilkkuribootseihin, on hänellä vinkki vuodenaikojen kanssa kamppaileville suomalaisille.

– Hyvä talvitakki! Sellainen ihana mihin voi vuorautua. Minä itse olen aina ollut leninki- ja mekko-ihminen. Niin kauan kuin olen suojannut itseni hyvin, voin pukeutua kevyemminkin. Kenkien kanssa on sama juttu. Sitä pitää olla hyvät kengät, joilla on mukava kävellä ja jotka ovat oikeasti sään kuin sään, mutta niissä on hyvä olla jokin juju, Suhonen neuvoo.

MTV3/Helmi

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja