Mullistuuko kolesterolin hoito? Kehitteillä oleva lääke lupaa puolen vuoden tehon yhdellä annoksella

Uusi, kehitteillä oleva kolesterolilääke saattaa mullistaa kolesteroliongelmien hoidon tyystin. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella yksi pistos lääkeainetta alentaa LDL-kolesterolin pitoisuuksia jopa puolen vuoden ajan.

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa annettiin potilaille synteettistä RNA-lääkettä ihonalaisina pistoksina. Pistokset annettiin joko yhtenä suurempana annoksena tai pienempinä annoksina useampaan pistokseen jaettuna.

Tutkimuksessa ollut lääke estää tietyn PCSK9-proteiinin tuotantoa maksassa, minkä seurauksena LDL-kolesterolipitoisuudet pienenevät merkittävästi.

Potilaita seurattiin puolen vuoden ajan, ja vaikutuksia verrattiin lumelääkettä saaneisiin. Pistosten ansiosta potilaiden PCSK9-tasot putosivat 84 prosenttia ja veren LDL-kolesterolin tasot 60 prosenttia. Vaikutus näkyi koko seurannan ajan eikä ollut heikentynyt edes puolen vuoden kuluttua ensimmäisistä pistoksista.

Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena oli selvittää lääkkeen turvallisuus. Ainakin näiden tulosten perusteella se vaikuttaisi suhteellisen turvalliselta. Yksikään potilas ei saanut vakavia haittavaikutuksia, mutta lievät haitat, kuten yskä, lihaskipu, pääkipu ja ripuli olivat yleisempiä. On mahdollista, että myöhemmissä tutkimuksissa haittavaikutuksia ilmaantuu lisää, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Jos lääke osoittautuu turvalliseksi lisätutkimuksissa, se voi tuoda merkittävän lisäavun kohonneen kolesterolin hoitoon. Tällä hetkellä kolesterolin alentamisessa käytetään lähes yksinomaan statiineja, joskin niiden rinnalle on tullut joitain hieman nyt tutkitun lääkkeen kaltaisia, PCSK9:n kautta vaikuttavia lääkeryhmiä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Opi ensiapua ja päivitä ensiapulaukku!

Studio55.fi-lähetyksessä opeteltiin ensiaputaitoja toukokuussa 2013.

Opi ensiapua! 25:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja