Mainos

Muistathan juoda tarpeeksi myös talvella? Nestehukka on talviliikkujan todellinen vaara

Hiihtolenkin jälkeen kannattaa nauttia toinenkin kaakao, sillä nestehukka uhkaa helposti myös talviliikkujia. 

Moni unohtaa, että myös talviurheilu vaatii kunnon nesteytyksen. Vaikka talvea ei helposti yhdistäkään nestehukkaan, on kehon kuivuminen todellinen vaara kylmässä säässä liikkuville.

Kylmällä säällä janontunne heikentyy jopa 40 prosenttia normaalista, jolloin riittävään juomiseen tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota.

Nestehukka on monen tekijän summa

Janontunteen heikentyminen johtuu pääasiassa kylmän ilman vaikutuksesta elimistöön. 

Kylmällä säällä verisuonet supistuvat, eikä veri näin ollen pääse virtaamaan vapaasti raajoihin asti. Tämä ilmenee muun muassa sormien ja varpaiden palelemisena. Keho ei tuhlaa verta raajoihin, vaan pitää yrittää kaikin keinoin pitää kehon lämpimänä.

Juuri tämän seikan vuoksi keho erehtyy luulemaan, että kehosi on hyvin nesteytetty, vaikka totuus voi olla toinen. Kylmässä tulee yleensä muutenkin juotua vähemmän vettä. 

Kun vähäisen juomisen yhdistää heikentyneeseen janontunteeseen ja lisääntyneeseen virtsan eritykseen, on nestehukka todellinen vaara.

Vaikka nämä syyt ovat suurimmat syyt kehon kuivumiseen, myös muilla tekijöillä, kuten vaatetuksella ja uloshengityksellä on merkittävä vaikutus kehon kuivumiseen. 

Mitä kylmempi ilma, sitä enemmän nestettä kehosta poistuu

Kuten olet varmasti huomannut, kylmässä ilmassa hengitys höyryää. Tämä höyry on itse asiassa vettä, joka poistuu kehostasi. Uloshengityksen myötä kehosta voi poistua urheilun intensiivisyydestä riippuen jopa litra nestettä. Mitä kylmempi lämpötila ja intensiivisempi liikuntalaji on kyseessä, sitä enemmän nestettä poistuu kehosta. 

Jos janontunne iskee, voi kehossasi olla jo kahden prosentin nestevajaus. Vettä kannattaa siis nauttia jo hyvissä ajoin ennen urheilusuoritusta ja sen aikana. Myös hiki haihtuu kylmällä ilmalla nopeammin, jolloin hikoilua ei aina edes huomaa.

Myös paksut toppatakit ja muut talvivarusteet painavat, jolloin keho joutuu myös työskentelemään enemmän liikkuakseen. Myös tämä mitättömältä tuntuva seikka voi lisätä nesteen tarvetta. Olipa kyseessä sitten mikä liikuntalaji hyvänsä, nesteytyksestä kannattaakin muistaa huolehtia myös kylmällä säällä. 

Lähteet: Dripdrop, Kylmäinfo

Ladulle menossa? Katso videolta Elixirin hiihtovinkit:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.