MTV seurasi Venäjän hyökkäystä 29.3: Zelenskyin mukaan Ukraina luottaa vain konkreettisiin tuloksiin neuvotteluissa Venäjän kanssa

7:23
Katso yllä oleva video: Ukraina ja Venäjä neuvottelivat Turkissa – näin neuvottelut etenivät tiistaina.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa 29.3.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • EU pyrkii irrottautumaan venäläisestä tuontienergiasta
  • Venäläiskenraalin mukaan Venäjän "erikoisoperaation 1. vaihe" on valmis, ja hyökkäys keskittyy nyt Itä-Ukrainaan
  • Tänään järjestetyt rauhanneuvottelut Turkissa ovat päättyneet
  • YK:n mukaan lähes 3,9 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta 
  • EU:n sisäasiainkomissaari: Puolet Ukrainan sotaa EU:hun paenneista on lapsia

23.14: Arvio: Tuhannet siviilit kuolleet Mariupolin pommituksissa kuukauden aikana

Tuhannet siviilit ovat kuolleet satamakaupunki Mariupolin pommituksissa kuukauden aikana, arvioi YK:n Ukrainan ihmisoikeustarkkailumission johtaja Matilda Bogner. Tarkkoja arvioita uhrimäärästä ei kuitenkaan ole. Kaupungin pormestarin oman edustajan arvion mukaan lähes 5000 siviiliä, näiden joukossa 210 lasta, on kuollut Venäjän pommituksissa.

23.08: Zelenskyi: Ukraina luottaa konkreettisiin tuloksiin, kaikkiin puheisiin ei syytä uskoa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenkyi sanoo, että rauhan merkkejä neuvotteluissa Venäjän kanssa voi kutsua positiivisiksi, mutta totesi myös, etteivät ne "peitä Venäjän pommitusten räjähdyksiä".  Hän korosti, ettei Ukrainalla ole syytä uskoa joidenkin Venäjän edustajien puheita. Hänen mukaansa Ukraina voi luottaa vain konkreettisiin tuloksiin.

22.57: Hanna Smith: "Ohuella jäällä ollaan"

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith toivoo, että Venäjän ja Ukrainan välisissä neuvotteluissa oltaisiin menossa parempaan päin. Hänen mukaansa rauhaan on kuitenkin pitkä matka.

Smith arvioi, että joukkojen siirto Kiovasta voi olla Venäjälle edullista jo siksi, että se on paikoin heikoilla. Joukot voitaisiin siirtää Kiovan lähistöltä muille alueille. 

– Aika ohuella jäällä ollaan, hän kommentoi muuten neuvotteluita ja esimerkiksi sitä, miten Krimin asema niissä näkyy.

1:43

22.50: Pentagon: Venäjä ei todennäköisesti vetäytymässä

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi näkevänsä Venäjän joidenkin joukkojen siirtyvän eri alueille, mutta sanoi Kiovan olevan edelleen uhattuna.

–  Näemme, että pieni määrä joukkoja näyttäisi olevan siirtymässä poispäin Kiovasta, samana päivänä, kun Venäjä sanoi vetäytyvänsä, Pentagonin edustaja John Kirby sanoi.

Pentagonin mukaan vielä ei kuitenkaan voi puhua vetäytymisestä.

–  Uskomme, että he todennäköisesti ovat ryhmittämässä joukkojaan uudelleen priorisoidakseen muita alueita.

21.35: Länsi ei aio hellittää tiukkaa linjaansa Venäjän suhteen

Lännellä ei ole varaa hellittää tiukkaa linjaansa Venäjän suhteen niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu, linjaavat Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan, Saksan ja Italian johtajat. Maiden johtajat keskustelivat yhdessä Ukrainan tilanteesta puhelimitse tiistaina samaan aikaan kun Venäjän ja Ukrainan valtuuskunnat neuvottelivat Turkin Istanbulissa.

Venäjä kertoi tiistaina vähentävänsä sotilaallista toimintaa Kiovan ja Tsernihivin kaupunkien ympäristössä. Länsimaiden johtajat kuitenkin tekivät selväksi, ettei linjaa Venäjän suhteen voi höllentää.

– He olivat yhtä mieltä siitä, että lännen päättäväisyys ei voi löystyä ennen kuin Ukrainan kauhut ovat ohi, Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanslian julkaisemassa lausunnossa sanottiin.

– (Venäjän presidentti Vladimir) Putin vääntää veistä Ukrainan avoimessa haavassa pyrkimyksenään pakottaa se ja sen liittolaiset antautumaan. Pääministeri (Johnson) painotti muille johtajille, että meidän tulisi olla hellittämättömiä vastatoimissamme.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja muut johtajat sopivat, että Venäjän rankaisemista hyökkäyssodasta jatketaan.

– Johtajat varmistivat päättäväisyytensä jatkaa hinnan kasvattamista Venäjälle sen brutaaleista hyökkäyksistä Ukrainassa sekä jatkaa puolustusavun toimittamista Ukrainalle, jotta se voi puolustaa itseään, Valkoinen talo lausui.

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle ennennäkemättömän tiukkoja pakotteita sen jälkeen kun se hyökkäsi Ukrainaan.

Sekä Britannia että Yhdysvallat ovat ilmaisseet skeptisyytensä sen suhteen, että Venäjä olisi neuvottelemassa Ukrainan kanssa tosissaan. Biden sanoi puhelunsa jälkeen medialle, että lännen täytyy seurata, toimiiko Venäjä sanojensa mukaan.

21.23: Käärmesaaren venäläisaluksen solvaaja sai Ukrainalta kunniamitalin

Ukrainalaissotilas, joka on vastuussa venäläiselle sota-alukselle Käärmesaarella esitetystä, kansainvälistä julkisuutta saaneesta solvauksesta, on palkittu kunniamitalilla Ukrainassa, kertoo muun muassa The Guardian.

Rajavartijana Käärmesaarella toiminut Roman Hrybov vapautui sotavankien vaihdossa. Kunniamitalista kertoi Ukrainan puolustusministeriö.

21.21: MTV:n Kivimäki katsoo, että sopu Ukrainan ja Venäjän välillä on kaukana

Venäjän ja Ukrainan välisissä rauhanneuvotteluissa on ensimmäistä kertaa saavutettu jotain konkreettista, mutta sopuun on pitkä matka, arvioi MTV Uutisten kotimaa ja maailma -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

4:29
Kuuntele videolta Kivimäen ja muiden asiantuntijoiden arviot Ukrainan tämänhetkisestä tilanteesta.

20.30: Putin Macronille: "Nationalistien" laskettava aseensa Mariupolissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että ukrainalaisten "nationalistien" Mariupolissa on laskettava aseensa, tiedottaa Venäjän hallinto. Putin keskusteli Ukrainan tilanteesta puhelimitse Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Kremlin lausunnon mukaan Putin korosti, että ukrainalaisten "nationalististen militanttien" on lopetettava vastarinta ja laskettava aseensa, jotta Mariupolin vaikea humanitaarinen tilanne saadaan ratkaistua.

20.20: Aaltola: Taistelu Kiovasta näyttää kääntyvän Ukrainan voitoksi

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on kommentoinut Ukrainan pääkaupunki Kiovasta käytäviä taisteluita. Aaltolan mukaan näyttää siltä, että yli kuukauden kestäneet taistelut Kiovasta olisivat kääntymässä Ukrainan voitoksi.

– Taistelu Kiovasta 24.2.–29.3. näyttää kääntyvän Ukrainan voitoksi. Taistelut esikaupungeissa ovat viime päivinä olleet massiivisia. Venäjän yritys muutamassa päivässä syrjäyttää maan johto johti tuhansiin kaatuneisiin, siviilien tappamiseen. Ei näitä unohdeta. Slava Ukraini! Aaltola kirjoitti.

19.43: Bellingcat pitää kiinni myrkytysnäkemyksistään

Bellingcat pitää kiinni näkemyksestä, että neuvottelijoita on yritetty myrkyttää Ukrainan rauhanneuvotteluissa.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan myrkytysoireet johtuivat ympäristösyistä, eivät myrkytysyrityksestä. Viranomainen sanoi nojaavansa tiedustelutietoihin. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov myös kiisti myrkytysyrityksen ja kutsui sitä sabotaasiksi ja osaksi informaatiosotaa.

Yhdysvaltalaislausunnosta huolimatta Bellingcatin johtajiin kuuluva Christo Grozev piti kiinni siitä, että myrkytys todella tapahtui.

– On kymmeniä mahdollisia ja jopa joitain ymmärrettäviä syitä, miksi hallitusten edustajat valehtelisivat tästä. Meillä ei ole mitään syytä tehdä niin, Grozev sanoi Twitterissä.

– Emme vielä tiedä tarkkaan, mitä tapahtui tai kuka teki sen. Tiedämme, että jotakin tapahtui samanaikaisesti kolmelle terveelle henkilölle tärkeiden neuvottelujen päivänä. "Ympäristösyistä" puhuminen on yhtä uskottavaa kuin sanoa, että (venäläisellä oppositiopoliitikko Aleksei) Navalnyillä oli alhainen verensokeri, Grozev jatkoi viitaten verukkeisiin, joilla venäläisviranomaiset perustelivat Navalnyin taannoisia myrkytysoireita.

Väitteen mukaan Ukrainan neuvottelijoita sekä välihenkilönä toimivaa tunnettua venäläistä oligarkkia olisi yritetty myrkyttää. Tutkivien journalistien sivuston Bellingcatin sekä Wall Street Journal -lehden mukaan kolme ihmistä, heidän joukossaan venäläisoligarkki Roman Abramovitsh, sai myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin 3. maaliskuuta. 

Oireet olivat Bellingcatin konsultoimien asiantuntijoiden mukaan sellaisia, joita tyypillisesti esiintyy kemiallisten aseiden altistuksen yhteydessä. Wall Street Journalin mukaan neuvottelijat kärsivät punehtuneista ja kipeistä silmistä sekä käsien ja kasvojen ihon kuoriutumisesta. Oireet menivät ohi seuraavana päivänä. Asiantuntijoiden mukaan käytettyjen aineiden määrät eivät luultavasti olleet hengenvaarallisia, vaan niiden tarkoitus oli säikäyttää.

19.06: Kaksi joukkuetta ei osallistu KHL:ään ensi vuonna

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi tiistaina, että kaksi jääkiekon KHL:n 24 joukkueesta ei osallistu sarjaan ensi kaudella. KHL vahvisti uutistoimistolle, ettei kaksi seuraa ollut toimittanut dokumentteja ensi kauteen liittyen. KHL ei kertonut, mitkä seurat ovat luopumassa sarjapaikoistaan.

Latvialainen Riian Dinamo ilmoitti jo helmikuun lopussa, että se vetäytyy KHL:stä. Syynä oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Helsingin Jokerit vetäytyi tuolloin tämän kauden pudotuspeleistä, mutta ei ole kertonut jatkosuunnitelmistaan ensi kauden suhteen.

Venäjän, Suomen ja Latvian lisäksi KHL:ssä on pelannut tällä kaudella joukkueet Valko-Venäjältä, Kazakstanista ja Kiinasta.

18.54: Belgia, Hollanti ja Irlanti karkottavat kymmeniä venäläisiä diplomaatteja

EU-maat Belgia, Hollanti ja Irlanti ilmoittivat tiistaina karkottavansa kymmeniä vakoilusta epäiltyjä venäläisiä diplomaatteja.

Belgian ulkoministeri Sophie Wilmes sanoi maansa karkottavan 21 diplomaattia Venäjän Brysselin-lähetystöstä ja Antwerpenin konsulaatista. Heillä on kaksi viikkoa aikaa lähteä.

Wilmesin mukaan toimenpide tehtiin yhdessä naapuri Hollannin kanssa, jonka ulkoministeriö ilmoitti maan karkottavan 17 venäläistä diplomaattia.

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney puolestaan sanoi, että neljää "korkeaa virkamiestä" Venäjän Dublinin-suurlähetystöstä oli käsketty lähtemään.

Karkotukset ovat yleistyneet puolin ja toisin länsimaiden ja Venäjän välillä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

18.43: Britannia suhtautuu epäillen siihen, että Venäjä neuvottelisi vakavissaan

Yhdysvaltojen lisäksi myös Britannia ilmoitti suhtautuvansa skeptisesti siihen, että Venäjän olisi vakavissaan neuvotteluissaan Ukrainan kanssa. Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken sanoo, ettei ole nähnyt mitään siihen viittaavaa, että neuvotteluprosessi voisi johtaa todellisiin tuloksiin.

Myös Britannia ilmoitti suhtautuvansa skeptisesti Venäjän puheisiin ja kertoi arvioivansa Venäjää sen "tekojen, ei sanojen perusteella".

Venäjä sanoi tiistain neuvottelujen jälkeen vähentävänsä "radikaalisti" sotilaallista toimintaa Kiovan ja Tsernihivin kaupunkien lähistöllä Ukrainassa.

18.35: Venäjä syyttää Youtubea informaatiosodan alustaksi

Venäjän viestinnän, tietotekniikan ja joukkotiedotusvälineiden liittovaltion valvontapalvelu Roskomnadzor vaatii hakukone Googlea ja videopalvelu Youtubea pyörittävältä Alphabet-yritykseltä huomattavia korvauksia siitä, että se ei ole poistanut palveluistaan Venäjän valheelliseksi syyttämää kiellettyä sisältöä.

Roskomnadzor syyttää yhtiön toimintaa toistuvaksi ja kuvailee Youtuben muodostuneen yhdeksi keskeisistä alustoiksi maata vastaan käydyssä "informaatiosodassa". Google ei ole välittömästi vastannut syytöksiin.

17.55: Blinken: Venäjä ei näytä olevan tosissaan neuvotteluissaan Ukrainan kanssa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat ei ole nähnyt merkkejä siitä, että Venäjä olisi tosissaan neuvotteluissaan Ukrainan kanssa.

– On se mitä Venäjä sanoo ja sitten on se, mitä Venäjä tekee. Me keskitymme jälkimmäiseen, Blinken totesi CNN:n mukaan yhteisessä lehdistötilaisuudessa Marokon ulkoministerin kanssa.

15.23 Fomin: Venäjä vähentää sotilaallista toimintaa Kiovan ja Tshernihivin tuntumassa

Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fominin mukaan Venäjä vähentää radikaalisti sotilaallista toimintaansa Kiovan ja Tshernihivin lähistöllä Ukrainassa.

14.59 Ukraina on valmis puolueettomaan asemaan turvatakuita vastaan

Ukraina on ilmoittanut tämänpäiväisissä rauhanneuvotteluissa olevansa valmis hyväksymään "neutraalin" aseman, mikäli maalle myönnetään turvatakuita. Näin Ukraina ei liittoutuisi sotilaallisesti, eikä sen alueella olisi muiden maiden sotilastukikohtia.

14.55 EU perustaa Ukrainan rajoille terveydenhoitopisteitä

EU aikoo perustaa terveydenhoitopisteitä Ukrainan vastaisille rajoille yhteistyössä WHO:n kanssa. Tarkoitus on auttaa kiireellisimmin apua tarvitsevia pakolaisia. Ukrainasta on YK:n tietojen mukaan paennut jo 3,9 miljoonaa ihmistä. Lisäksi maassa on miljoonia maansisäisiä pakolaisia.

14.37: Rauhanneuvotteluissa merkittävää edistystä

Ukrainan ja Venäjän välisistä neuvotteluista on tihkunut ensimmäisiä tietoja. Ukrainan neuvottelijan mukaan neuvotteluissa olivat esillä uudet turvatakuut, joita maa olisi saamassa Israelista, Puolasta, Kanadasta ja Turkista.

Ukraina olisi valmis sopimukseen, kunhan maassa järjestettäisiin ensin kansanäänestys asiasta. Tulitaukoon voitaisiin päästä, jos Ukraina hyväksyisi aseman neutraalina valtiona, jossa ei olisi ulkomaisten sotilastukikohtia.

Ukrainan neuvottelijan mukaan tilanne on kehittynyt niin, että maiden presidenttien tapaaminen olisi mahdollinen.

14.29: Hesburger yrittää saada ravintolansa Venäjällä ja Valko-Venäjällä kiinni kesällä

Pikaruokaketju Hesburger pyrkii sulkemaan ravintolansa Venäjällä mahdollisimman pian, yhtiö kertoo.

–  Tavoitteena on saada kaikki ravintolat kiinni Venäjällä ja Valko-Venäjällä kesällä, sanoo toimitusjohtaja Kari Salmela tiedotteessa.

Tähän mennessä vasta yksi ravintola on saatu suljettua, tiedotteessa kerrotaan.

Hesburger kertoi maaliskuun alussa suunnittelevansa vetäytymistä Venäjän liiketoiminnoista. Useat suomalaiset ja länsimaiset yritykset ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä toimintansa Venäjällä maan Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi.

Alkuperäistä hitaampi aikataulu johtuu Salmelan mukaan siitä, että Hesburgerin on täytynyt huomioida paikallisen henkilökunnan turvallisuus, jos ravintolat suljetaan ilman neuvottelua.

14.28: Venäjä karkottaa Viron, Latvian ja Liettuan diplomaatteja 

Venäjä on sanonut karkottavansa yhteensä kymmenen Viron, Latvian ja Liettuan diplomaattia Venäjältä.

Kyseessä on vastaveto Baltian maiden karkottamille venäläisdiplomaateille Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen takia.

Venäjän ulkoministeriö kertoi kutsuneensa maiden suurlähettiläät puhutteluun ja "voimakkaasti" tuominneensa maiden "perusteettomat" päätökset karkottaa venäläisdiplomaatteja aiemmin tässä kuussa.

14.16 Rauhanneuvottelut ovat päättyneet Istanbulissa

Turkin Istanbulissa tänään järjestetyt rauhanneuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä ovat päättyneet. Neuvottelut kestivät noin neljä tuntia. Vielä on epäselvää jatkuvatko neuvottelut vielä huomenna.

14.15 Zelenskyi haluaa Euroopalta lisää Venäjän vastaisia pakotteita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on esittänyt Tanskan parlamentille pyynnön siitä, että Euroopassa kiristettäisiin Venäjän vastaisia pakotteita.

Zelenkyin mukaan pakotteita tulisi kohdentaa kaupankäyntiin, öljyn hankintaan ja satamiin.

Hänen mukaansa lännen pitäisi lopettaa venäläisen öljyn ostaminen ja sulkea rajansa muultakin kaupalta Venäjän kanssa.

13.45: Ranskalaismedia: Macron ja Putin puhuvat jälleen puhelimessa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelee tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo ranskalainen BFMTV. Sen mukaan puhelun on määrä alkaa kello 17.30 Suomen aikaa.

Ranskalaistietojen mukaan Macron haluaa keskustella Putinin kanssa humanitaarisesta operaatiosta venäläisten piirittämään Mariupolin kaupunkiin. Macron on aiemmin kertonut Ranskan suunnittelevan yhdessä Kreikan ja Turkin kanssa evakuointioperaatiota Mariupoliin.

13.41 CNN: Yhdysvallat kiirehtii asetoimitustaan

CNN:n mukaan Pentagon aikoo kiirehtiä lähettämään Ukrainaan asetoimitusta, joka sisältää panssarintorjuntasinkoja ja Stinger-ilmatorjuntaohjuksia.

Ukraina on ilmoittanut haluavansa 500 Javelin -panssarintorjuntasinkoa ja 500 Stinger-ilmatorjuntaohjusta.

Venäjä on aiemmin varoittanut vastatoimilla, mikäli Nato-maista toimitetaan ilmatorjuntavälineistöä Ukrainaan.

13.11 Venäjä iski hallintorakennukseen Nikolajevissa

Ukrainalaismedia kertoo Venäjän iskeneen hallintorakennukseen Nikolajevissa eli Mykolajivissa. Suurin osa työntekijöistä onnistui pakenemaan ulos.

Uutistoimisto Reutersin mukaan iskussa kuoli kolme ihmistä ja 22 haavoittui.

Pelastajat etsivät yhä kahdeksaa kateissa olevaa siviiliä ja kolmea sotilasta raunioista.

Media julkaisi Twitter -tilillään kuvan pahoin vaurioituneesta rakennuksesta.

13.00 Kreml: Väitteet Abramovitshin myrkyttämisestä ovat informaatiosotaa

Kremlin mukaan väitteet venäläisoligarkki Roman Abramovitshin myrkytyksestä ovat disinformaation levittämistä osana informaatiosotaa.

Myrkytysoireista kärsinyt Abramovitsh osallistuu tänään rauhanneuvotteluihin Istanbulissa Turkissa.

Kremlin mukaan hän ei ole virallinen osa Venäjän delegaatiota, mutta hän on neuvotteluissa läsnä.

Myrkytysoireista kertoi aiemmin tutkivien journalistien sivusto Bellingcat Twitterissä.

Oireet olivat ilmaantuneet Abramovitshin osallistuttua aiempiin rauhanneuvotteluihin.

12.49 Venäjä uhoaa vastatoimilla Naton asetoimituksiin

Venäjän puolustusministeriöstä kerrotaan, että Venäjä aikoo ryhtyä vastatoimiin, mikäli Nato toimittaa sotakoneita ja ilmatorjuntavälineistöä Ukrainaan.

Aiemmin on kerrottu, että Yhdysvaltain Saksaan lähettämät kuusi elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettua Growler-hävittäjää ovat saapuneet Spangdahlemin lentotukikohtaan Saksassa.

Yhdysvallat on lisännyt Ukrainalle antamaansa tukea sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuun lopulla. 

12.45 Kreml: Bidenin puheita ei voi jättää huomiotta

Kremlistä kerrotaan, että mikäli Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tapaisivat toisensa, ei voitaisi jättää huomiotta Bidenin "henkilökohtaisia loukkauksia" Putinia kohtaan.

Biden on aiemmin pitänyt puheen, jossa hän arvosteli Putinia voimakkain sanavalinnoin.

Kremlistä myös kiistetään aiemmin esitetyt väitteet siitä, että ukrainalaisia siviilejä olisi siepattu Venäjän puolelle.

12.39 Venäjä syyttää Yhdysvaltoja kyberhyökkäyksestä

Venäjä väittää Yhdysvaltojen tehneen mittavia kyberiskuja Venäjän valtion virastoihin. Venäjä uhoaa saavansa "aggressiiviseen kyberiskuun" syyllistyneet kiinni.

– Tällä tulee olemaan vakavia seurauksia, Venäjän ulkoministeriö uhkaa tiedotteessaan.

11.46: Yhdysvaltain lähettämät Growler-hävittäjät saapuivat Saksaan

Yhdysvaltain Saksaan lähettämät kuusi elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettua Growler-hävittäjää ovat saapuneet Spangdahlemin lentotukikohtaan Saksassa, tukikohdasta kerrotaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby kertoi aiemmin, ettei hävittäjiä ole tarkoitus käyttää Ukrainassa olevia venäläisjoukkoja vastaan, vaan tarkoituksena on parantaa Naton puolustuskykyä sotilasliiton itäisellä laidalla.

EA-18G Growler on elektroniseen sodankäyntiin ja häirintään tarkoitettu versio Boeingin Super Hornet -hävittäjästä, jota kaupattiin myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

Growlereita käytetään vihollisen tutkien ja ilmatorjuntajärjestelmien häirintään. Koneiden mukana Saksaan siirtyi myös 240 laivaston jäsentä.

11.35: FT: Venäjä valmis Ukrainan liittymiseen EU:hun

Venäjä on valmis siihen, että Ukraina voisi liittyä Euroopan unioniin, uutisoi Financial Times lähteisiinsä nojaten.

Ukraina on hakenut EU:n jäsenyyttä.

Mahdollinen sopimus kuitenkin Venäjän mukaan vaatisi Ukrainan luopumista pyrkimyksestään sotilasliitto Naton jäseneksi, FT uutisoi.

11.29: Venäjä iski hallintorakennukseen Nikolajevin kaupungissa

Venäjä on tehnyt ohjusiskun hallintorakennukseen eteläisessä Nikolajevin kaupungissa Ukrainassa, kertoo kaupungin kuvernööri.

Kuvernööri kertoi uutistoimisto AFP:lle, että suurin osa rakennuksen sisällä olleista onnistui pelastautumaan, mutta kaikkien kohtalosta ei ole vielä tietoa.

Nikolajevin kaupunki on ollut jo viikkoja venäläisten hyökkäyksen kohteena.

11.00: Ukraina suunnittelee evakuointien jatkamista tauon jälkeen

Ukraina aikoo avata tänään humanitaarisia käytäviä siviileiden evakuointien jatkamiseksi. Asiasta kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.

Vereshtshukin mukaan evakuoinnit keskeytettiin eilen, kun tiedustelutiedot varoittivat Venäjän mahdollisista "provokaatioista". Hänen mukaansa tänään on tarkoitus avata kaikkiaan kolme humanitaarista käytävää.

10.59: Neuvottelujen aluksi ei kätelty

Ukrainan television toimittajan mukaan maan ja Venäjän väliset neuvottelut alkoivat kylmästi ilman kättelyitä.

10.51: Kuleba: Neuvotteluissa keskitytään humanitaarisen kriisin helpottamiseen

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Istanbulissa käytävissä neuvotteluissa keskitytään humanitaarisen kriisin helpottamiseen.

Hän ei vaikuttanut etukäteen erityisen toiveikkaalta neuvottelujen edistymisen suhteen.

–  Jos me huomaamme, että tunnelma on muuttunut ja että he (venäläiset) ovat valmiita vakavaan, konkreettiseen keskusteluun ja tasapainoisiin toimiin, asiat menevät eteenpäin, Kuleba sanoi.

Hän jatkoi, että neuvottelut epäonnistuvat, jos ne ovat "propagandan toistamista" Venäjän puolelta.

10.46 Abramovitsh osallistuu rauhanneuvotteluihin

Myrkytysoireista kärsinyt venäläisoligarkki Roman Abramovitsh osallistuu rauhanneuvotteluihin  Istanbulissa Turkissa.

Myrkytysoireista kertoi aiemmin tutkivien journalistien sivusto Bellingcat Twitterissä.

Oireet olivat ilmaantuneet Abramovitshin osallistuttua aiempiin rauhanneuvotteluihin.

10.43: Ensimmäisiä kuvia Turkissa käytävistä neuvotteluista julkaistu

Venäjän ja Ukrainan neuvotteludelegaatiot tapaavat parhaillaan Turkin Istanbulissa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin isännöimissä neuvotteluissa.

Neuvottelut alkoivat kello 10 Suomen aikaa.

Alta voit katsoa ensimmäisiä neuvottelupaikalta julkaistuja kuvia.

10.37 Venäjä iski polttoainevarastoon

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat tuhonneet suuren polttoainevaraston Ukrainassa lähellä Rivneä.

10.33 Ukrainalaismedia: Venäjän ohjukset ovat osuneet lähelle ydinvoimalaa

Ukrainalaismedian mukaan Venäjä on osunut ohjuksillaan Nikopolin kaupunkiin lähelle Zaporizhzhianin ydinvoimalaa.

Kaupungin mukaan henkilövahinkoja ei ole syntynyt.

10.27: Yksityistämisen uhka pelottaa yrityksiä Venäjällä

Venäjä on uhannut kansallistaa yrityksiä, mikäli yritykset lähtevät pois Venäjältä.

Yritysten kansallistaminen tarkoittaa omaisuuden suojan poistamista.

MTV:n Uutisaamun haastatteleman asiantuntijan mukaan Venäjällä toimivat yritykset pelkäävät tällaista tilannetta, mutta suomalaisyrityksillä on ainakin yksi seikka, johon he voisivat kiperässä tilanteessa vedota.

Lue lisää tästä jutusta!

10.24: Erdogan: Sekä Venäjällä että Ukrainalla "oikeutettuja huolia"

Venäjän ja Ukrainan neuvotteluja isännöivän Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan sodan molemmilla osapuolilla on "oikeutettuja huolia" tuotavana neuvottelupöytään.

Erdogan puhui hieman ennen valtuuskuntien tapaamisen alkamista Istanbulissa.

Guardian-lehden mukaan Erdogan toivoo, että keskustelut Istanbulissa voisivat johtaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kahdenväliseen tapaamiseen.

Erdogan luonnehti molempia presidenttejä arvokkaiksi ystävikseen.

10.05: Supo: Venäjä Suomen suurin uhka

Suomen suurimpia kansallisen turvallisuuden uhkia ovat Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen ja laiton tiedustelu, kertoo Suojelupoliisi (Supo).

Supon mukaan suomalaisten on nyt varauduttava Venäjän vaikuttamisyrityksiin Nato-keskustelun aikana.

Seuraa kello 10 alkanutta Supon tiedotustilaisuutta suorana lähetyksenä tästä!

10.00 Humanitaarisia käytäviä yritetään avata uudelleen

Ukraina kertoo tavoittelevansa kolmen humanitaarisen käytävän avaamista siviilien evakuoimiseksi Mariupolista.

9.56 Erdogan: Tilanne vaatii välitöntä tulitaukoa

Rauhanneuvottelut Turkissa ovat alkaneet. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan tilanne vaatii välittömästi alkavaa tulitaukoa.

Hänen mukaansa tilanne on mennyt siihen pisteeseen, että keskusteluissa on saatava konkreettisia tuloksia.

9.48 Kiovan alueelta on kerätty satoja räjähtämättömiä miinoja

Ukrainalaismedian mukaan Kiovasta on siivottu pois jo satoja räjähtämättömiä miinoja. Kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen alueelle kylvettyjen miinojen vuoksi.

9.41: BBC: Venäjä iskee Ukrainan polttoainevarastoihin

Venäläisjoukot ovat keskittyneet pommittamaan Ukrainan polttoainevarastoja eri puolilla maata, kertoo Ukrainan asevoimat BBC:n mukaan.

Ukrainan asevoimien tilannekatsauksessa todetaan, että Venäjä on tehnyt ohjusiskuja muun muassa Kiovassa, Lvivissä ja Zytomyrissä.

Iskujen tarkoituksena on Ukrainan mukaan vaikeuttaa ukrainalaisten logistiikkaa ja pahentaa humanitaarista kriisiä.

9.22: Kreml kommentoi mahdollista ydinaseen käyttöä

Venäjä käyttäisi ydinasetta vain sellaisessa tilanteessa, jossa Venäjän olemassaolo olisi uhattuna, kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov yhdysvaltalaiselle PBS:lle.

Peskov huomautti, että Venäjällä on turvallisuuskonsepti, jossa todetaan selvästi, että ydinaseita voi käyttää vain, kun valtion olemassaolo on uhattuna.

Peskovin mukaan tilanne ei ole sellainen tällä hetkellä Ukrainan sodassa.

– Mikään operaation tulos (Ukrainassa) ei tietenkään ole syy ydinaseen käyttöön, Peskov totesi haastattelussa CNN:n mukaan.

8.58: Asiantuntijat: Turkin rooli rauhanneuvottelujen vetäjänä on jopa koominen

MTV:n uutisaamun haastattelemat asiantuntijat pitävät Turkin roolia Ukrainan ja Venäjän välisten neuvottelujen vetäjänä ristiriitaisena ja jopa koomisena.

– Israel ja Turkki ovat ne kaksi maata, jotka ovat yrittäneet olla välittäjinä tässä. Turkki on yrittänyt pitää hyviä suhteita Venäjään kaiken tämän keskellä – huolimatta siitä että turkkilaisia droneja käytetään tuhoamaan venäläisiä tankkeja, huomauttaa kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

Lue koko juttu tästä!

8.38: Tutkijat: Nato-kansanäänestyksen korvikkeeksi ei tarvita mielipidekyselyä

Tutkijat eivät lämpene presidentti Sauli Niinistön ajatukselle laajan mielipidekyselyn teettämisestä mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen tueksi.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja vanhempi tutkija Matti Pesu luottaisivat päätöksenteossa edustukselliseen demokratiaan eli eduskunnan enemmistön tukeen.

Niinistö on aiemmin puhunut toistuvasti neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä mahdollisen Nato-päätöksen yhteydessä.

Se, ja myöhempi esitys mielipidekyselystä, ovat tutkijoiden mukaan osoitus siitä, että presidentti kaipaa päätökselle mahdollisimman selkeää legitimiteettiä eli oikeutusta.

Vuorelma korostaa kansanäänestyksen ja mielipidekyselyn olevan kaksi täysin eri asiaa.

Pesun arvion mukaan Nato ei myöskään edellytä hakijamaalta kansanäänestystä tai muuta mittausta parlamentin enemmistön ilmaiseman tuen vahvistukseksi.

8.12: Paljastiko Biden Yhdysvaltojen aidon Venäjä-tavoitteen vahingossa?

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on joutunut pesemään Euroopan-matkansa jälkipyykkiä useiden päivien ajan, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvalloissa keskustellaan siitä, että Bidenin möläytykset heikentävät Yhdysvaltain uskottavuutta ja asemaa.

Osa katsoo, että Bidenin hallinto ratsastaa ikään kuin kaksilla rattailla Ukrainan kriisiä hoitaessa.

Lue Mari Karppisen kommentti tästä!

7.52: USA lähettää tutkanhäirintään tarkoitettuja ilma-aluksia Saksaan

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan maa lähettää Saksaan kuusi laivastonsa tutkahäirintään tarkoitettua ilma-alusta.

Puolustusministeriön edustajan John Kirbyn mukaan ilma-aluksia ei lähetetä käytettäväksi Ukrainassa olevia venäläisjoukkoja vastaan, vaan tarkoituksena on parantaa Naton puolustuskykyä sotilasliiton itäisellä laidalla.

Kirbyn mukaan EA-18G Growler -aluksia käytetään vihollisen tutkien ja ilmatorjuntajärjestelmien häirintään.

Koneiden mukana Saksaan menee myös 240 laivaston edustajaa.

Eilen julkaistussa budjettiesityksessä Yhdysvaltain hallinto avasi suunnitelmiaan 6,9 miljardin dollarin suuruisesta tukipaketista, jolla on määrä auttaa Ukrainaa torjumaan Venäjän hyökkäystä sekä tukea sotilasliitto Naton jäsenmaita.

7.39: Tällainen on Ukrainaan henkilöstöään lähettänyt venäläinen palkkasotilasyhtiö

Britannian puolustusministeriön mukaan venäläinen pahamaineinen palkkasotilasyhtiö Wagner Group on lähettänyt henkilöstöään Ukrainaan.

Sen sotilaiden epäillään lähteneen Ukrainaan tappamaan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Kremliin kytkeytynyt Wagner Group on aiemmin syyllistynyt raakuuksiin Syyriassa.

Katso alla olevalta videolta, millaisesta ryhmästä on kyse.

1:58
Tällainen on Kremliin kytkeytynyt Wagner-ryhmä.

7.33: Times: Putin tyrmäsi Zelenskyin hahmottelemat ehdot

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tyrmännyt Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin hahmottelemat ehdot sodan päättämiseksi, uutisoi The Times.

Lehden mukaan Putinin epävirallisena lähettiläänä maiden välisissä neuvotteluissa toiminut oligarkki Roman Abramovitsh oli esitellyt Moskovassa Putinille Zelenkyin käsin kirjoitetun kirjeen.

– Kerro hänelle (Zelenskyille), että aion piestä heidät, Putin oli Timesin mukaan todennut.

7.13: Neuvottelujen määrä alkaa kello 10 – tämä neuvotteluasetelmista tiedetään

Ukrainan ja Venäjän välisten neuvottelujen on määrä alkaa kello 10 Suomen aikaa.

Turkin Istanbulissa käytäviä neuvotteluja isännöi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Sekä Venäjän että Ukrainan neuvottelijaryhmät ovat saapuneet Istanbuliin.

Lue tästä, mistä neuvotteluasetelmista tiedetään!

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen.

7.05: Miten Suomi selviäisi, jos ruokakuljetukset estyisivät saarron vuoksi?

Ukrainan sodan myötä keskusteluun on noussut se, miten Suomi pärjäisi, jos ruokatoimitukset ulkomailta estyisivät jonkin kriisin vuoksi.

Asiasta keskustelivat MTV:n Uutisaamussa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Jyrki Niemi sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) maatalousjohtaja Johan Åberg.

Lue juttu tästä!

6.50: Amnesty: Venäjän sotatoimet Ukrainassa pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin

Amnesty International toteaa vuosiraportissaan, että Venäjän sotatoimet Ukrainassa pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Hyökkäys Ukrainaan on ihmisoikeusjärjestön mukaan räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus ja sotatoimille otollisen maaperän on luonut ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen.

Amnesty katsoo, että Venäjän aloittaman sodan tuoma ihmisoikeuskatastrofi on jatkumoa liikehdinnälle, joka on muovannut Eurooppaa järkyttävään suuntaan viimeisen vuoden aikana.

Lue lisää tästä!

6.23: Suojelupoliisi kertoo aamupäivällä, miten Venäjän hyökkäys vaikuttaa Suomen turvallisuustilanteeseen - katso suorana kello 10!

Suojelupoliisi (supo) kertoo tänään näkemyksensä siitä, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Suomen turvallisuustilannetta.

Aiemmin maaliskuussa supon päällikkö Antti Pelttari kirjoitti kolumnissaan, että Venäjän toiminta on suurin uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle.

MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä, ja sitä voi seurata tässä artikkelissa kello 10 alkaen!

6.13: Biden ei peräänny Putin-kommentistaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kieltäytyy perääntymästä viikonloppuisesta julistuksestaan, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin voi enää pysyä vallassa.

Biden kertoi maanantaina ilmaisseensa lausahduksella henkilökohtaista moraalista raivoaan ja sanoi, ettei aio pyytää sanomisiaan anteeksi.

Biden tarkensi, ettei kyseessä ollut esitys Yhdysvaltain politiikan muuttamisesta Putinin suhteen.

Valkoisesta talosta kiirehdittiin jo lauantaina tarkentamaan, ettei Biden tavoittele hallinnon muutosta Venäjällä.

Lue lisää tästä!

5.53: BBC: Ukrainan neuvottelijat saapuneet Istanbuliin

Ukrainan neuvottelijoista koostuva delegaatio on saapunut Turkin Istanbuliin, jossa neuvotteluja jatketaan tänään Venäjän neuvottelijoiden kanssa, kertoo BBC.

Ukrainan neuvotteluryhmää johtavat puolustusministeri Oleksii Reznikov ja presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Mihail Podolyak.

Ryhmän mukaan heidän ensisijaisena tavoitteenaan on tulitauosta sopiminen. Sen toteutumista kuitenkin epäillään.

Kyseessä on ensimmäiset kasvokkain käytävät neuvottelut yli kahteen viikkoon.

Neuvotteluja isännöi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

5.38: Britannia: Venäläinen palkkasotilasyhtiö lähettänyt henkilöstöään Ukrainaan

Pahamaineinen palkkasotilasyhtiö Wagner Group on lähettänyt henkilöstöään itäiseen Ukrainaan, kertoo Britannian puolustusministeriö tuoreessa tilannekatsauksessaan.

Yksityisen venäläisyhtiön odotetaan lähettävän taisteluoperaatioihin yli tuhat palkkasotilasta.

Maahan lähetettäneen ministeriön mukaan myös yhtiön korkea-arvoisia johtajia.

Venäjä on kokenut Ukrainassa kovia menetyksiä, ja sen hyökkäyssota on sakannut.

Brittiministeriö arvelee Venäjän joutuneen tämän vuoksi priorisoimaan Wagnerin henkilöstön lähettämistä Ukrainaan yhtiön Afrikan ja Syyrian operaatioiden kustannuksella.

Lue lisää tästä!

5.24: Neuvottelut jatkumassa tänään Turkissa

Ukrainan ja Venäjän neuvottelujen on määrä jatkua tänään Turkin Istanbulissa.

Keskiviikkoon asti jatkuvissa neuvotteluissa käsitellään todennäköisesti tulitaukoa ja humanitaarista tilannetta.

Neuvotteluilta ei odoteta nopeaa läpimurtoa.

Turkki pyrkii parantamaan kansainvälistä mainettaan toimimalla rauhanvälittäjänä.

5.17: Yhdysvaltalaislähde: Neuvottelijoiden oireet johtuivat ympäristösyistä

Ukrainan viranomaisten mukaan väitteet rauhaneuvottelijoiden myrkytysoireista eivät välttämättä pidä paikkaansa.

Yksi neuvottelijoista, Rustem Umerov, kehotti ihmisiä olemaan uskomatta ”varmistamattomia väitteitä”, uutisoi Reuters.

Yhdysvaltain viranomaisen mukaan heidän tiedustelunsa perusteella oireet johtuivat ”ympäristösyistä”.

Nimettömänä puhunut viranomainen uskoi, että kyseessä ei siis olisi myrkytys.

Kreml ei ole toistaiseksi kommentoinut myrkytysväitteitä lainkaan.

The Wall Street Journalin mukaan neuvottelijat kärsivät muun muassa silmien kirvelystä ja vuotamisesta ja heidän ihonsa kuoriutui käsistä ja kasvoista.

Oireet ovat jo helpottaneet, eikä heidän terveytensä ole vaarassa, lehti kirjoittaa.

Voit lukea edellisen päivän tapahtumista maanantain 28.3. seurannasta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja