Bidenin tulikivenkatkuinen puhe voi jopa pahentaa kriisiä – "Putin saattaa ajatella, ettei mitään menetettävää ole"

2:17
Joe Biden käytti kovaa kieltä puhuessaan Vladimir Putinista. Katso näyte videolta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin puhe saattaa olla omiaan kärjistämään suhteita Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä, ja se voi vaikuttaa myös koko käynnissä olevan kriisin kulkuun. Kokenut diplomaatti uskoo, että Putin tulkitsee puheen Bidenin aidoksi kannaksi häntä ja Venäjää kohtaan, eikä se ole hyvä asia.

Biden piti lauantaina Puolan Varsovassa puheen, jossa hänen tulkittiin vaatineen Venäjän presidentin Vladimir Putinin eroa.

– Tämä mies ei voi pysyä vallassa, Biden sanoi puheensa lopuksi.

Kremlissä reagoitiin heti ja Putinin tiedottaja Dimitri Peskov kiirehti kertomaan, ettei Yhdysvaltain presidentti päätä siitä, kuka Venäjällä on vallassa.

– Siitä ei päätä herra Joe Biden. Siitä päättää vain Venäjän kansa, hän sanoi CNN:n mukaan.

Myös Valkoisessa talossa reagoitiin nopeasti. Presidentin esikunnasta kerrottiin muun muassa Reutersille Bidenin tarkoittaneen sitä, ettei Putinin voida antaa käyttää valtaa Venäjän naapurimaihin tai lähialueisiin.

Diplomaatti: Puhe kasvatti jännitteitä ja toimi Yhdysvaltain tavoitteita vastaan

Kokenut diplomaatti, Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan keskittyvän CFR-ajatushautomon puheenjohtaja Richard Haass katsoo Joe Bidenin kasvattaneen lausunnollaan jännitteitä ja mahdollisesta pahentaneen päälllä olevaa geopoliittista kriisiä.

– Tällä hetkellä kaikilla pitäisi olla kaksi prioriteettia: sodan lopettaminen ehdoilla, jotka Ukraina hyväksyy, ja Putinin lietsoman uuden eskalaation estäminen. Tämä Bidenin kommentti on ristiriidassa molempien tavoitteiden kanssa. Se ei rohkaise Putinia kompromisseihin, koska nyt hän saattaa ajatella, ettei mitään menetettävää ole. Miksi hänen pitäisi nyt osoittaa maltillisuutta? Lisäksi se vahvistaa hänen pahimmat pelkonsa siitä, että tämä on juuri sitä, mitä Yhdysvallat tavoittelee. Hänen syrjäyttämistään ja systeemistä muutosta Venäjällä, Haass kommentoi Washington Postille.

Haassin mukaan tilanteesta tekee vielä vakavamman se, että Washington Postin tietojen mukaan Bidenin loppukommentti ei ollut osa alkuperäistä puhetekstiä.

– Putin katsoo asiaa niin, että Biden kertoi julki oman vilpittömän mielipiteensä ja todelliset aikomuksensa.

"Suora diplomatia on päättynyt"

Geopolitiikkaan erikoistuneen Eurasia Groupin johtaja, professori Ian Bremmer arvioi, että Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteen voivat nyt olla peruuttamattomasti katkenneet.

– Ainakin suora diplomatia on nyt päättynyt. Aikooko Yhdysvallat nyt syrjäyttää Putinin vallasta? Ehdottomasti ei. Onko Yhdysvaltain, Naton ja EU:n politiikan pyrkimys luoda Venäjälle olosuhteet, joissa Putinin syrjäyttäminen on todennäköisempää? Kyllä. Onnistuuko yritys? Epäilen sitä, hän kommentoi Twitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja