Yhdysvaltain lähettämät kuusi Growler-hävittäjää saapuivat Saksaan

Yhdysvaltain Saksaan lähettämät kuusi elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettua Growler-hävittäjää ovat saapuneet Spangdahlemin lentotukikohtaan Saksassa, tukikohdasta kerrotaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby kertoi aiemmin, ettei hävittäjiä ole tarkoitus käyttää Ukrainassa olevia venäläisjoukkoja vastaan, vaan tarkoituksena on parantaa Naton puolustuskykyä sotilasliiton itäisellä laidalla.

EA-18G Growler on elektroniseen sodankäyntiin ja häirintään tarkoitettu versio Boeingin Super Hornet -hävittäjästä, jota kaupattiin myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi. Growlereita käytetään vihollisen tutkien ja ilmatorjuntajärjestelmien häirintään. Koneiden mukana Saksaan siirtyi myös 240 laivaston jäsentä.

Maanantaina julkaistussa budjettiesityksessä Yhdysvaltain hallinto avasi suunnitelmiaan 6,9 miljardin dollarin suuruisesta tukipaketista, jolla on määrä auttaa Ukrainaa torjumaan Venäjän hyökkäystä sekä tukea sotilasliitto Naton jäsenmaita.

Yhdysvallat on lisännyt Ukrainalle antamaansa tukea sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuun lopulla. Ukrainan hallinnon mukaan jopa 10  000 ihmistä olisi saanut surmansa Venäjän hyökkäyksen aikana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Nato-maita lähettämään lisää aseita Ukrainaan. Sotilasliitolta on toivottu muun muassa hävittäjiä, ohjustorjuntajärjestelmiä sekä panssarivaunuja.

Tähän mennessä Yhdysvallat ei ole kuitenkaan suostunut lähettämään Ukrainaan lentokoneita tai muita isoja asejärjestelmiä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, ettei hän halua ylittää rajaa, joka voisi johtaa "kolmanteen maailmansotaan" ydinasevalta Venäjän ja Naton välillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja