Bellingcat: Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh ja kaksi muuta rauhanneuvotteluihin osallistunutta saanut myrkytysoireita

Tällaisia myrkytysoireita kolme ihmistä sai osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin 0:53
Tällaisia myrkytysoireita kolme ihmistä sai osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin

Kolme ihmistä, heidän joukossaan venäläisoligarkki Roman Abramovitsh, on saanut myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin aikaisemmin tässä kuussa. Asiasta kertoo tutkivien journalistien sivusto Bellingcat Twitterissä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Oireet olivat sellaisia, joita tyypillisesti esiintyy kemiallisten aseiden altistuksen yhteydessä.

Kolmikkoon kuuluivat Roman Abramovitsh, toinen venäläinen liikemies ja ukrainalainen kansanedustaja Rustem Umerov.

Neuvottelut alkoivat iltapäivällä 3. päivä kuluvaa kuuta ja kestivät aina iltakymmeneen saakka.

Abramovitshin edustaja vahvisti myöhemmin yleisradioyhtiö BBC:lle Bellingcatin tiedon myrkytysepäilyistä.

Mahdollisesta myrkytyksestä ehti kuitenkin kulua niin kauan, ettei näytteistä pystynyt enää varmistamaan myrkytystä.

Ihon ja silmien ärsytystä ja pistävä päänsärky

Kolmikon oireet alkoivat heidän palattuaan majapaikkaansa Kiovassa. Ihon ja silmien ärsytys sekä pistävä päänsärky jatkuivat seuraavaan aamuun asti. Kaikilla oli samanlaisia oireita.

Seuraavana päivänä neuvotteluryhmä ajoi Kiovasta Lvivin kautta Puolaan ja jatkoi sieltä edelleen Istanbuliin jatkaakseen epävirallisia neuvotteluja venäläisten kanssa. Bellingcatia pyydettiin mukaan, jotta se auttaisi saamaan yhteyden kemiallisten aseiden asiantuntijoihin.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Abramovitshin, mutta ei saanut oireita.

Kolmikko oli syönyt vain suklaata ja juonut vettä

Wall Street Journalin lähteistään hankkimien tietojen mukaan myrkytysyrityksen takana olisivat voineet olla aseleponeuvottelujen sabotoimista halajavat piirit Moskovassa.

Abramovitshin hyvin tuntevan lähteen mukaan on kuitenkin epäselvää, ketkä tarkalleen mahdollisen myrkytysyrityksen takana voisivat olla. Pelkkien oireiden perusteella on niin ikään vaikea päätellä, aiheuttiko ne biologinen vai kemiallinen yhdiste, vai oliko kyseessä jonkinlainen sähkömagneettinen säteilyisku.

Kolmikon kaikki jäsenet olivat syöneet ainoastaan suklaata ja juoneet vettä.

Katso video: Oligarkit ovat joutuneet siirtelemään ökyjahtejaan paikasta toiseen – kaikka ei ole onnistanut.

Missä ovat oligarkkien ökyjahdit? 1:33

Tunnettuja venäläisiä myrkytetty ennenkin

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuun lopussa vuonna 2020 novitshok-hermomyrkyllä, kun hän oli palaamassa Tomskista Moskovaan. Navalnyi selvisi myrkytyksestä, mutta hänet vangittiin heti kun hän palasi Venäjälle Saksasta, missä hän sai hoitoa myrkytykseensä.

Maaliskuussa 2018 entinen venäläisvakoilija Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin novitshokilla Salisburyssä Britanniassa. He selvisivät, mutta samassa yhteydessä myrkylle altistunut nainen kuoli. Myös kolme poliisia sai myrkytysoireita.

Oligarkeille pakotteet ovat raskaita, mutta poliittinen teho voi jäädä heikoksi:"Omaisuus ja kenties turvallisuus riippuu Putinista" 2:44
Katso myös: Oligarkeille pakotteet ovat raskaita, mutta poliittinen teho voi jäädä heikoksi: "Omaisuus ja kenties turvallisuus riippuu Putinista"

Lue myös:

    Uusimmat