Paljastiko Biden Yhdysvaltojen aidon Venäjä-tavoitteen vahingossa? Näin myllytetty presidentti joutui selittämään sanojaan

2:05
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on puolustanut kommenttejaan, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putinin pitäisi pysyä vallassa – katso uutisjuttu Bidenin puheista tästä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on joutunut pesemään Euroopan-matkansa jälkipyykkiä useiden päivien ajan, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on puolustanut kommenttejaan, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putinin pitäisi pysyä vallassa. Biden sanoi Valkoisessa talossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa yöllä Suomen aikaa, ettei kadu sanojaan, mutta korosti, ettei Yhdysvaltojen linja ole muuttunut.

Biden on joutunut pesemään Euroopan-matkansa jälkipyykkiä useiden päivien ajan. Biden sanoi Varsovassa, ettei Putin voi pysyä vallassa ja se on herättänyt arvostelua niin kotimaassa kuin liittolaisten keskuudessa.

– En kadu sanojani. Ilmaisin moraalista raivoa, mitä tunnen Putinin julmuuden vuoksi. Olin juuri tavannut ukrainalaisia perheitä. Haluan tehdä selväksi, etten ajanut poliittista muutosta. Ilmaisin moraalista raivoa, en poliittista linjaa, Biden korosti.

Yhdysvalloissa keskustellaan siitä, että Bidenin möläytykset heikentävät Yhdysvaltain uskottavuutta ja asemaa. Putin on jo vuosia epäillyt Yhdysvaltain kannattavan hänen vaihtoaan.

– Venäläiset voivat reagoida tähän erittäin kielteisesti. Tällaiset puheet voivat olla ongelmallisia ja vahvistaa Venäjän kansaa, arvioi Yhdysvaltain entinen energiaministeri, republikaani, Dan Brouillette CNBC-uutiskanavalle maanantaina.

Rauhanneuvotteluja ja Fuck U Putin -kahvimukeja

Osa katsoo, että Bidenin hallinto ratsastaa ikään kuin kaksilla rattailla Ukrainan kriisiä hoitaessa. Toisaalta Biden kovistelee ja nimittelee Putinia sotarikolliseksi, teurastajaksi ja tappajaksi, mutta samaan aikaan Yhdysvallat edistää diplomaattisia rauhanneuvotteluja. Yhdysvaltain hallinto syyttää myös virallisesti venäläissotilaita sotarikoksista. Yhdysvaltain ulkoministeriön vanhempi virkamies antoi yhdysvaltalaismedia Politicolle haastattelun “Fuck U Putin” -kahvimuki kädessään. Mikä Yhdysvaltain linja siis on?

Valkoisen talon viralliset tavoitteet Ukrainassa ovat Ukrainan auttaminen, rankaista Venäjää ainakin taloudellisesti ja vahvistaa Naton itä-linjaa. Bidenin mukaan kaikkiin tavoitteisiin päästiin Euroopan reissulla, mutta todellisuus on sotkuisempi ja sen näkevät myös amerikkalaiset.

NBC-uutiskanavan tuoreimmassa kannatuskyselyssä 70 prosenttia amerikkalaisista kertoo olevansa jonkin verran tai täysin tyytymättömiä Bidenin Ukraina-politiikkaan. Bidenin kannatus on muutenkin alhaista, vain 40 prosenttia katsoo Bidenin tekevän jonkin verran hyvää työtä.

Ukrainan sodan lisäksi amerikkalaisia huolettaa historiallisen korkea inflaatio ja pandemia. Yhdysvaltain diplomaattipiireissä ollaan huolissaan siitä, että mikäli Venäjä katkaisee kokonaan välit Yhdysvaltoihin, sillä voi olla vakavia globaaleja seuraamuksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja