Miten Suomi selviäisi, jos ruokakuljetukset estyisivät saarron vuoksi? Tässä totuus omavaraisuudesta: "Siihen ei olla kovin hyvin varauduttu"

Ukrainan sodan myötä keskusteluun on noussut se, miten Suomi pärjäisi, jos ruokatoimitukset ulkomailta estyisivät jonkin kriisin vuoksi.

Asiasta keskustelivat MTV:n Uutisaamussa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Jyrki Niemi sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) maatalousjohtaja Johan Åberg.

Niemen mukaan tilanne, jossa Suomeen ei pystyttäisi tuomaan ruokaa ulkomailta, olisi äärimmäinen skenaario. Näin voisi hänen mukaansa tapahtua vain, jos Itämeri sulkeutuisi jonkinlaisen sotatilanteen vuoksi.

Suomi on riippuvainen energiasta ja lannoitteista

Niemi muistuttaa, että Suomen oma tuotanto vastaa isoa osaa kulutustamme perustuotteiden osalta.

– Ehkä se ongelma tulisi pidemmällä aikavälillä, mistä saataisiin tuotantopanoksia, koska olemme riippuvaisia energiasta, lannoitteista, kasvinsuojeluaineista ja niin edelleen.

Mikäli näitä tuotantopanoksia ei pystyttäisi korvaamaan, pitäisi viljelyjärjestelmiä muuttaa Niemen mukaan merkittävästi.

– Kyllähän me jonkin aikaa pärjäisimme, koska meillä on vahvaa kotieläintuotantoa. Toki joutuisimme supistamaan sitä.

Myös MTK:n Åberg katsoo, että tilanne vaatisi viljelyjärjestelmien muuttamista "radikaalisti".

Hänen mukaansa Suomi voisi kuitenkin ottaa enemmän käyttöön uusia peltoalueita ja käyttää esimerkiksi niin sanottua viherlannoitusta.

Huoltovarmuus ajateltu lyhyitä kriisejä varten

Åberg toteaa, että Suomen huoltovarmuus on kuitenkin ajateltu lähtökohtaisesti lyhyitä kriisejä varten.

– Jos vaikka tulee säätila, että ei löydy hyvää siementä seuraavalle kasvukaudelle, niin sellaisia varmuusvarastoja on ylläpidetty, mutta eihän meillä ole sellaisia varastoja, että valmista ruokaa olisi jossain varastoissa hirveitä määriä.

Luken Niemen mukaan kriisitilanteiden osalta on ajateltu, että kaupankäynti ulkomaille jossain määrin toimii.

– Sellaisiin kriisitilanteisiin valmistautuminen, että jouduttaisiin jotenkin saarretuksi, siihen ei olla kovin hyvin varauduttu, paitsi ehkä hyvin lyhytaikaisesti.

Katso koko haastattelu alla olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat