MTV:n Mirja Kivimäki: Putinilla on toive määräpäivästä rauhalle – symboliset syyt puoltavat lähestyvää voitonpäivää

4:29
Kuuntele videolta Kivimäen ja muiden asiantuntijoiden arviot Ukrainan tämänhetkisestä tilanteesta.

Venäjän ja Ukrainan välisissä rauhanneuvotteluissa on ensimmäistä kertaa saavutettu jotain konkreettista, mutta sopuun on pitkä matka, arvioi MTV Uutisten kotimaa ja maailma -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Jos Venäjä vähentää Kiovan moukaroimista, vähentää se ihmisuhreja, mutta Kivimäen mukaan lukuisat seikat ovat vielä täysin auki.

– Niin isoja, synkkiä kysymyksiä, ettei tiedä mistä aloittaisi, hän toteaa.

Ehdot ovat Kivimäestä kovat, sillä hän luonnehtii Ukrainan luopuvan niissä alueellisesta koskemattomuudestaan sekä oikeudestaan liittoutua tai tehdä itsenäisät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Hän luonnehtii niin sanotun sopimuksen pitävän sisällään "niin kylmääviä asioita, että sitä on aika karua ajatella Ukrainan kannalta".

Kevät motivoi Venäjää rauhaan

Sopuun on tosiaan kuitenkin pitkä matka, ja osaa keskeisistä kysymyksistä ei ole edes vielä käsitelty. Venäjällä on kuitenkin Ukrainan tapaan motivaatio saada sopimus aikaan. Aika pelaa hyökkääjää vastaan ja sotakassan ehtyminen, miestappiot sekä lähestyvä kevät vähentävät entisestään sodan mielekkyyttä.

Kivimäen arvion mukaan myös symboliset syyt puoltavat Venäjällä sodan päättämistä: toukokuu ja voitonpäivä lähestyvät. Putin haluaisi tuoda sinne voiton.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja