Supon mukaan Venäjä on Suomen suurin uhka – näin Ukrainan sota on muuttanut turvallisuustilannetta Suomessa

40:56
MTV Uutiset näytti tilaisuuden suorana.

Suojelupoliisi on julkaissut viime vuotta käsittelevän vuosikirjansa ja kertonut Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutuksista Suomen turvallisuustilanteeseen. MTV Uutiset Live lähetti tilaisuuden suorana.

Suojelupoliisi julkaisi kello 10.00 alkavassa tiedotustilaisuudessa vuoden 2021 vuosikirjansa.

Vuosikirjaan sisältyy päivitetty terrorismin uhka-arvio, artikkeleita ajankohtaisista kansallisen turvallisuuden ilmiöistä sekä Suojelupoliisin muutoksesta.

Tiedotustilaisuudessa käsiteltiin myös turvallisuustilanteen muutosta, joka johtuu Venäjän Ukrainassa aloittamasta sodasta.

Tilaisuudessa puhuivat Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ja erikoistutkija Petteri Lalu.

Supon mukaan Venäjä on tällä hetkellä Suomen suurin uhka.

– Suojelupoliisi arvioi, että Venäjä todennäköisesti laajentaa kyber- ja informaatio-operaatioitaan Ukrainasta länteen. Siksi on todennäköistä, että myös operaatiot Suomea vastaan lisääntyvät tulevina kuukausina, Pelttari arvioi.

Vakavampien vihamielisten kyberiskujen uhka on kohonnut.

Yritysten on jatkuvasti huolehdittava, ettei esimerkiksi energiajakelun tai muun kriittisen infrastruktuurin ohjauselektroniikkaan pääse käsiksi suoraan avoimesta verkosta.

Suojelupoliisi arvioi vuosikertomuksensa julkistamisen yhteydessä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi aiheuttaa hybridivaikuttamisen ja laittoman tiedustelun uhkaa Suomessa.

Venäjä voi myös supon mukaan yrittää vaikuttaa Suomen Nato-keskusteluun ja turvallisuuspoliittiisiin ratkaisuihin. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo, että viranomaisten on turvattava Suomen turvallisuuspoliittisia ratkaisuja koskeva keskustelu.

–  Koko suomalaisen yhteiskunnan on syytä varautua erilaisiin toimiin, joilla Venäjä haluaa vaikuttaa Suomen päätöksentekoon Nato-kysymyksessä, Pelttari arvioi supon tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja