Näin Talebanin valtaus ja Afganistanin evakuointi etenivät: Bidenin mukaan Yhdysvallat on sitoutunut saamaan viimeisetkin amerikkalaiset Afganistanista

Yhdysvallat teki sotilaallisen iskun Kabulissa – kohteena epäillyt Isis-K-taistelijat 1:12
Yhdysvaltojen lennokki-iskun kohteena olivat epäillyt Isis-K-taistelijat.

Taleban on vallannut Afganistanin pääkaupungin Kabulin, ja antanut ulkomaille elokuun loppuun asti aikaa evakuoida ihmisiä maasta.

MTV Uutiset seurasi Afganistanin tilanteen kehittymistä hetki hetkeltä tässä artikkelissa elokuun loppuun asti.

Tiistai 31.8.

22.55: Yhdysvallat on sitoutunut saamaan viimeisetkin yhdysvaltalaiset pois Afganistanista, sanoi presidentti Joe Biden puheessaan tänä iltana.

Afganistaniin jääneille amerikkalaisille ei ole takarajaa, hän lisäsi.

Biden perusteli Afganistan-päätöstään sillä, että valittavana oli joko lähtö maasta tai konfliktin laajeneminen. Bidenin mukaan hän ei aikonut pitkittää ikuisesti sotaa eikä pitkittää ikuisesti lähtöä maasta.

22.15: Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) painottaa pyrkimyksiä estää humanitaarisen katastrofin synty Afganistanissa ja sen lähialueilla.

– Jos kiteytän (asian), niin sanoisin, että humanitaarisen kriisin estäminen on paras tapa estää laajamittaisia muuttoliikkeitä siltä alueelta, Ohisalo sanoi puhelintiedotustilaisuudessa tiistaina.

Hän osallistui Brysselissä EU:n sisäministerien kokoukseen. Laaja muuttoliike synnyttäisi hänen mukaansa lisää inhimillistä hätää ja ihmissalakuljettajien verkostoja.

– Afganistanista ihmiset pakenevat ensi vaiheessa naapurimaihin, joita on eri keinoin tuettava ihmisarvoisten vastaanotto-olosuhteiden luomisessa ja suojelun tarjoamisessa. Tämä tarkoittaa tiiviitä kumppanuuksia ja EU:n eri rahoitusvälineiden koordinoitua ja tehokasta käyttöä.

5.27: Afganistanissa vallan ottanut äärijärjestö Taleban otti ilolla vastaan tiedon yhdysvaltalaisten poistumisesta. Talebanin tarkastuspisteillä Kabulissa ammuskeltiin ja hurrattiin, kun tieto vetäytymisestä julkistettiin.

–  Tänä iltana kello 24 Afganistanin aikaa viimeiset amerikkalaisjoukot lähtivät Kabulin lentokentältä, ja maamme sai itsenäisyyden, tviittasi Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid.

5.26: Yhdysvaltojen armeijan kenraali Kenneth McKenzie kertoi, että viimeinen armeijan kuljetuskone nousi Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentältä minuuttia ennen vuorokauden vaihtumista paikallista aikaa.

–  Tämän illan vetäytyminen merkitsee sekä evakuoinnin sotilaallisen osan päättymistä että lähes 20 vuotta kestäneen operaation päättymistä, mikä alkoi Afganistanissa pian 11. syyskuuta 2001 jälkeen, McKenzie sanoi.

McKenzien mukaan viimeisenä lennolle nousivat Yhdysvaltain maajoukkoja Kabulissa johtanut kenraali Chris Donahue sekä Afganistanin-suurlähettiläs Ross Wilson.

5.25: Yhdysvallat siirtää diplomaattiset toimintansa Afganistanista Qatariin, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Ulkoministerin mukaan diplomaattinen läsnäolo keskeytetään pääkaupunki Kabulissa ja siirretään Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.

Blinken kertoi asiasta muutama tunti sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen viimeiset joukot olivat vetäytyneet Afganistanista.

Maanantai 30.8.

23.37: Yhdysvaltojen joukot ovat poistuneet Afganistanista, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kabulissa kuultiin aseen laukauksia, kun tieto joukkojen lähtemisestä levisi Talebanin kannattajien Twitter-tileillä.

22.33: YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa peräänkuulutetaan turvallista poistumista Afganistanista.

Päätöslauselmalla Taleban-järjestöä vaaditaan kunnioittamaan sitoutumistaan ihmisten vapaaseen poistumiseen Afganistanista.

Kaikkiaan 13 neuvoston 15 jäsenestä äänesti päätöslauselman puolesta. Kaksi jäsentä, Venäjä ja Kiina, pidättäytyivät äänestämästä.

21.24: Valkoisen talon mukaan Afganistanista on evakuoitu tähän mennessä 6 000 yhdysvaltalaista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tällä hetkellä Yhdysvallat selvittää, paljonko maassa on vielä amerikkalaisia, jotka haluavat pois. 

12.23: Euroopan unionin sisäministerit aikovat tänään todeta, että EU pyrkii päättäväisesti estämään ”hallitsemattoman ja laajamittaisen" laittoman Eurooppaan pyrkimisen Afganistanista, toteaa Reuters.

Reuters kertoo nähneensä EU:n sisäministereiden tulevan julkilausuman luonnoksen etukäteen.

Sisäministerit kokoontuvat tänään Brysseliin keskustelemaan Afganistanin kriisin seurauksista.

6.57: Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmä on tuhonnut useita raketteja, jotka ammuttiin Kabulin lentokenttää kohti.

Asiasta kertoo Reutersille nimettömänä pysytellyt yhdysvaltalaisviranomainen.

Lentokentälle ammuttiin Reutersin lähteen mukaan korkeintaan viisi rakettia. Vielä ei varmuutta, onko ohjuspuolustusjärjestelmä pystynyt tuhoamaan kaikki raketit.

6.52: Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa uutistoimisto AFP:n henkilökunta kertoo kuulleensa useiden rakettien lentävän kaupungin yllä.

Brittilehti Guardian kirjoittaa, että lähellä lentokenttää asuvat ihmiset olivat kuulleet, kuinka ohjuspuolustusjärjestelmä oli aktivoitu. Lehden mukaan lentokentän läheisyydessä oli nähty savua.

Välittömästi ei ollut tiedossa, minne raketit osuivat ja mitkä olivat niiden kohteita.

6.21: Yhdysvaltain Afganistanissa tekemässä ilmaiskussa kerrotaan kuolleen yhdeksän siviiliä, jotka kuuluivat samaan perheeseen. Yhdysvaltalaiskanava CNN pohjaa uutisensa perheen sukulaiselta saamiinsa tietoihin.

Sukulaisen mukaan kuolleista kuusi oli lapsia ja heistä nuorin oli kaksivuotias tyttö.

Yhdysvallat teki eilen ilmaiskun Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Kohteena oli terrorijärjestö Isis-K:n epäilty itsemurhapommittaja.

CNN kertoo myös Yhdysvaltain asevoimien sanovan, että iskun seurauksena on raportoitu siviiliuhreja. Asevoimat sanoo, että kohdeautossa oli räjähteitä, jotka aiheuttivat räjähdyksen. Uhreilla voidaan viitata niin kuolleisiin kuin haavoittuneisiin.

Aiemmin asevoimat kertoi, että iskussa ei ollut viitteitä siviiliuhreista.

6.19: Afganistanissa valtaan päässyt äärijärjestö Taleban on tuominnut Yhdysvaltain pääkaupunki Kabuliin tekemän lennokki-iskun. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

Taleban näkee, että isku loukkasi Afganistanin itsemääräämisoikeutta.

Sunnuntai 29.8.

23.34: Kabulin kenttä kaipaa korjaustoimenpiteitä, ennen kuin siviililennot voidaan aloittaa, sanoo Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu.

Turkki on tarjonnut Talebanille apua lentokentän operoimisessa. Turkin mielestä Kabulin torstaiset pommi-iskut vain osoittavat entistä selkeämmin, että Turkin joukkojen apua tarvitaan ihmisten suojelemiseksi kentällä.

Cavusoglun mukaan kiitorata, tornit ja terminaalit lentokentällä ovat vahingoittuneet ja ne täytyy korjata.

Turkki on vastannut lentokentän turvallisuudesta Naton kanssa viimeiset kuusi vuotta. Kentän auki pitäminen on tärkeää, jos Afganistan mielii pysyä yhteydessä muuhun maailmaan ja jotta humanitaarista apua saadaan tuotua maahan.

21.31: Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan keskustelut evakuoinneista eivät merkitse äärijärjestö Talebanin hallinnon tunnustamista.

Macron sanoi, että koska Afganistan on Talebanin valvonnassa, näitä keskusteluja täytyy käydä sen kanssa.

Tämä ei hänen mukaansa merkitse Talebanin tunnustamista, vaan sille on asetettu ehtoja, Macron sanoi ranskalaisella TF1-televisiokanavalla.

18.45: Kaksi pakistanilaista sotilasta kuoli tuntemattomien taistelijoiden ammuttua heitä rajan yli Afganistanista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pakistanin armeija kertoo kostaneensa iskun tappaen kaksi tai kolme hyökkääjää.

17.43: Yhdysvaltain asevoimat vahvistaa iskeneensä lennokista ammutulla ohjuksella epäiltyyn Isis-K:n taistelijaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan henkilö oli ajoneuvossa ja aikoi tehdä itsemurha-iskun Kabulin lentokentälle.

Kyseessä on toinen Yhdysvaltojen tekemä lennokki-isku, jonka maan asevoimat on tehnyt kostotoimena Isis-K:n torstaina tekemään räjähdeiskuun Kabulin lentokentän läheisyydessä.

17.36: Paavi Franciscus kehotti kristittyjä rukoilemaan ja paastoaamaan Afganistanin rauhan ja ihmisten yhteiselon puolesta.

Uutistoimisto Reuters kertoo paavin ilmaisseen syvän huolensa Afganistanin tilanteesta viikottaisessa rukoustilaisuudessa Pietarinaukiolla Vatikaanissa.

Hän myös kertoi osallistuvansa Kabulin iskuissa torstaina menehtyneiden suremiseen.

16.42: Yhdysvaltain asevoimat teki iskun ääriliike Isisin Khorasan-haaraa vastaan sunnuntaina Kabulissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kaksi nimettömänä pysyttelevää Yhdysvaltain viranomaista kertovat Reutersille kohteena olleen Isis-K:n taistelijat. Toistaiseksi ei ole tiedossa, liittyykö Yhdysvaltojen isku Kabulissa sunnuntaina kuultuun räjähdykseen.

16.32: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on matkalla Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohtaan Doveriin Delawaren osavaltiossa, ottaakseen vastaan Kabulin iskuissa menehtyneiden yhdysvaltalaissotilaiden ruumiit.

Iskuissa kuoli 13 Yhdysvaltain sotilasta, jotka suorittivat evakuointioperaatiota Kabulin kansainvälisellä lentokentällä.

Menehtyneitä ovat vastaanottamassa Bidenin lisäksi hänen vaimonsa Jill sekä kaatuneiden sotilaiden perheenjäsenet, kertoo uutistoimisto Reuters.

16.27: Afganistanin syrjäytetyn hallinnon turvallisuusviranomaisen ja silminnäkijöiden mukaan räjähdyksen Kabulissa aiheutti raketti, joka alkutietojen mukaan osui taloon. 

Mahdollisista henkilövahingoista ei toistaiseksi ole tietoa.

16.09: Kabulin lentokentän lähellä kuului räjähdys, kertoo uutistoimisto AFP.

Useat mediat ovat jakaneet videokuvaa Kabulin taivaalla nousevasta savusta.

Reutersin mukaan kaksi silminnäkijää epäilee kyseessä olevan raketti-isku.

15.51: Yhdysvalloilla ei tule olemaan suurlähetystöä Afganistanissa 1. elokuuta alkaen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan kertoi CBS:n haastattelussa, että Yhdysvallat pystyy tukahduttamaan terroriuhkan Afganistanissa, vaikkei Yhdysvalloilla ole joukkoja siellä.

Sullivanin mukaan uusia ilma-iskuja ja muita kostotoimia Isisin Khorasan-haaraa kohtaan harkitaan yhä.

Taleban on luvannut Yhdysvalloille turvaavansa yhdysvaltalaisten turvallisen pääsyn pois Afganistanista myös sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen joukot ovat vetäytyneet maasta.

13.08: Afganistanin evakuointioperaatio lähestyy päätöstään uusien terrori-iskujen varjossa. Eilisiltaan mennessä Yhdysvallat oli evakuoinut maasta yli 117 000 ihmistä, kertoi varapresidentti Kamala Harris Twitterissä.

Yhdysvallat varoitti aiemmin tänään jälleen uudesta terroriuhasta Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän läheisyydessä. Maan suurlähetystö Afganistanissa kehotti Yhdysvaltain kansalaisia poistumaan alueelta. 

USA:n Afganistan-evakuointien päättymisen takaraja on 31. päivä tätä kuuta, eli ylihuominen tiistai. Monet muut maat ovat jo lopettaneet evakuointioperaationsa Kabulin lentokentällä. 

Tuhansien ihmisten pelätään jäävän evakuointien ulottumattomiin, kun eri maiden evakuointioperaatiot päättyvät yksi kerrallaan ennen parin päivän päässä häämöttävää takarajaa.

7.51: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan uusi terroristihyökkäys Kabulissa on hyvin todennäköinen seuraavien 24–36 tunnin aikana. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Torstaisessa itsemurhaiskussa kuoli lähes 200 ihmistä, joista 13 oli Yhdysvaltain sotilaita.

Yhdysvallat teki myöhemmin lennokilla kostohyökkäyksen Isisiä vastaan Afganistanissa. Iskussa kuoli kaksi Isisin edustajaa. Bidenin mukaan vastaavia toimia on luvassa jatkossakin.

7.16: Taleban valmistautuu hallinnoimaan Kabulin lentokenttää, joka on toiminut evakuointilentojen tukikohtana aina siitä lähtien kun äärijärjestö valtasi Afganistanin pääkaupungin.

Sekä Talebanin että Yhdysvaltojen tavoitteena on Reutersin mukaan nopea vallanvaihto.

– Odotamme viimeistä nyökkäystä yhdysvaltalaisilta, nimettömänä Reutersille puhunut Talebanin edustaja totesi.

Edustajan mukaan Talebanilla on joukko teknisiä asiantuntijoita ja korkeasti koulutettuja insinöörejä valmiina ottamaan kentän haltuunsa.

Yhdysvaltojen on määrä vetäytyä Afganistanista lopullisesti elokuun loppuun mennessä.

6.14: Ranska ja Britannia aikovat huomenna maanantaina kehottaa YK:ta tekemään työtä sen eteen, että Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin saataisiin luotua eräänlainen turvavyöhyke humanitääristen operaatioiden turvaamiseksi.

Presidentti Emmanuel Macronin mukaan turvavyöhyke auttaisi kansainvälistä yhteisöä ylläpitämään painetta Talebania vastaan.

5.35: Yhdysvallat varoittaa jälleen uhasta Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän läheisyydessä. Yhdysvaltain suurlähetystö Afganistanissa kehottaa Yhdysvaltain kansalaisia poistumaan alueelta.

Lauantai 28.8.

23.40: Sadat afganistanilaiset osoittivat mieltään Yhdysvaltain suurlähetystön luona Kreikan pääkaupungissa Ateenassa lauantaina.

– Olemme väsyneet sotaan, väsyneet väkivaltaa, väsyneet näkemään kuolleiden ruumiita. Tulemme tänne yhdessä, haluamme rauhaa maailmaan ja haluamme tämän sodan päättyvän, sanoi mielenilmaukseen osallistunut Omey Naziam uutistoimisto Reutersille.

22.03: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupaa, etteivät iskut Isisiä vastaan Afganistanissa ole ohi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Biden kertoo tilanteen Afganistanissa olevan yhä äärimmäisen vaarallinen.

– Isku ei ollut viimeinen. Jatkamme kataliin iskuihin liittyvien henkilöiden metsästämistä ja pistämme heidät maksamaan, Biden kertoo tiedotteessa.

21.59: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan uusi hyökkäys Kabulin lentokentälle on erittäin todennäköinen seuraavan 24– 36 tunnin sisällä, kertoo uutistoimisto AFP.

– Komentajamme kertoivat minulle, että isku on hyvin todennäköinen seuraavan 24– 36 tunnin sisällä. Ohjeistin heitä tekemään kaikki mahdolliset toimet suojauksen tehostamiseksi, Biden kertoo tiedotteessa.

19.52: Taleban on kertonut lisää tietoja Afganistanin tulevasta hallinnosta.

Reutersin mukaan Taleban on nimittänyt kuvernöörejä ja poliisipäälliköitä 33:n Afganistanin 34:stä provinssista. Taleban ei osannut vielä kertoa naisten roolista uudessa hallinnossa.

– On hankalaa ennustaa, tuleeko tulevatko naiset olemaan osa Afganistanin hallitusta. Lopullinen päätös asiasta täytyy tehdä ylimmän johdon tasolla, Taleban kommentoi Reutersille.

19.46: Yhdysvallat on tappanut kaksi keskeistä äärijärjestö Isisin jäsentä lennokki-iskussa Afganistanissa, kertoo CNN.

Iskut ovat osa Yhdysvaltojen kostotoimia Kabulissa tehtyjen räjähdeiskujen jälkeen. Iskuissa kuoli 13 yhdysvaltalaista sotilasta ja ainakin 170 muuta ihmistä.

– Voin vahvistaa, että kaksi merkittävää Isisin kohdetta tapettiin ja yhtä haavoitettiin. Ja tietääksemme siviiliuhreja ei ole, Yhdysvaltain puolustusministeriöstä Pentagonista kerrotaan CNN:lle.

Pentagonin tiedottaja John Kirbyn mukaan kaikki kohteet tuhottiin yhdessä iskussa ja että he olivat "ISIS-K:n suunnittelijoita ja fasilisaattoreita".

Jatkosuunnitelmia ei tarkennettu, mutta CNN:n mukaan Yhdysvallat aikoo jatkossakin puolustaa itseään ja jatkaa terrorismin vastaisia toimia.

Taleban on kertonut uutistoimisto Reutersille tuomitsevansa Yhdysvaltojen iskut.

– Amerikkalaisten olisi pitänyt ilmoittaa meille ennen ilma-iskun toteuttamista. Se oli selkeä hyökkäys afgaanien alueella, kaksi ihmistä kuoli sekä kaksi naista ja lapsi haavoittuivat, Talebanin edustaja kertoo Reutersille.

18.11: Yhdysvaltain viranomaislähteen mukaan maan Afganistanissa tekemä lennokki-isku ei olisi ehkä osunut kohteeseensa, kertoo Reuters. Iskun kohteena oli äärijärjestö Isis-K, joka ilmoitti olleensa torstaina tehtyjen itsemurhaiskujen takana.

Yhdysvallat kertoi aiemmin iskun kohteena olleen henkilön kuolleen. Anonyymina pysyvän viranomaislähteen mukaan tulevat sotilasoperaatiot ovat mahdollisia.

13.50: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että Kabulista on saatu evakuoitua 83 hengen ryhmä suurlähetystön turvamiehiä ja heidän perheenjäseniään.

Ryhmä pääsi lennolla pois Kabulista tänä aamuna joitakin tunteja sitten, Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessaan.

Lue lisää täältä.

13.49: Afganistanissa evakuoinnit Kabulin lentokentältä ovat jatkuneet lauantaina. Lentokentän alueella arvellaan olevan noin viitisentuhatta ihmistä odottamassa evakuointia.

Sen sijaan kentälle pyrkivien määrä on laskenut muutamaan sataan, kertovat silminnäkijät.

Yhdysvaltain Afganistanin-suurlähetystö kehotti verkkosivuillaan Yhdysvaltain kansalaisia välttämään lentokentälle matkustamista. Erityisesti kentän porttien lähellä olevaa aluetta tulisi välttää.

Uuden iskun uhka on turvallisuusasiantuntijoiden mukaan erittäin todennäköinen, kertoi presidentti Joe Bidenin lehdistöedustaja Jen Psaki. Psakin mukaan evakuoinnin viimeiset päivät tulevat olemaan erittäin vaarallisia.

10.24: Maanpuolustuskorkeakoulun johtajan Petteri Kajanmaan arvion mukaan Yhdysvallat tulee tähtäämään Isis-K:n ja muiden terroristiorganisaatioiden johtohenkilöihin. Hän uskoo maalla yhä olevan Afganistanissa tiedusteluelementtejä kuten agentteja.

Jos näiden kautta saadaan tietoja terroristijohtajien liikkeistä, voidaan terroristit pyrkiä tappamaan esimerkiksi kauko-ohjattavien lennokkien tai salamurhan avulla.

– Sotilaallisella suurvallalla on varmasti siihen riittävät keinot, hän arvioi.

Lue lisää aiheesta täältä.

9.00: Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kiittää Kabulista Suomeen palannutta suojausjoukkoa. 

– He osoittivat, miten Puolustusvoimat kykenee toimimaan nopeasti ja ammattitaitoisesti vaikeissa olosuhteissa. Voimme olla ylpeitä heidän työstään. Kiitos, Kaikkonen kirjoitti Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.32: Afganistanin evakuointioperaatioon osallistunut suojausjoukko on palannut turvallisesti Suomeen. Puolustusvoimien tiedotteessa ei kerrota tarkemmin, milloin joukko palasi ja millaista reittiä.

Suojausjoukko poistui Kabulista samoihin aikoihin kuin kentälle tehtiin itsemurhaisku torstaina.

Kaikkiaan Afganistanista Suomeen evakuoitiin runsaat 300 ihmistä.

7.24: Yhdysvallat on kehottanut Kabulin lentokentän porteilla olevia kansalaisiaan poistumaan alueelta välittömästi.

Yhdysvaltain Afganistanin suurlähetystö kehottaa verkkosivuillaan Yhdysvaltain kansalaisia välttämään lentokentälle matkustamista turvallisuusuhkien vuoksi ja mainitsee erikseen kentän porttien välttämisen.

7.22: Yhdysvallat on tehnyt Afganistanissa lennokki-iskun, jonka kohteena oli äärijärjestö Isis, kertoo maan puolustusministeriö. Äärijärjestö teki torstaina itsemurhaiskun Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentälle.

Yhdysvaltain asevoimien edustajan kapteeni Bill Urbanin mukaan alustavien tietojen mukaan Afganistanin Nangarharin provinssissa tehdyn iskun tarkoitettu kohde on kuollut, eikä siviiliuhreja ole tiedossa.

Perjantai 27.8.

20.34: Useat maat ilmoittivat lopettavansa evakuoinnit Afganistanista perjantaina. Näin tekivät muun muassa Ranska, Britannia, Espanja ja Italia. Suomi lopetti evakuoinnit torstaina.

Yhdysvallat sitä vastoin kertoi perjantaina pitävänsä kiinni aiemmasta aikarajasta eli 31. elokuuta.

–  Aikomuksemme on yhä päättää tämä tehtävä (Afganistanissa) kuun lopussa, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby tiedotustilaisuudessa perjantaina.

18.34: Kabulin lentokentän ulkopuolella vain yksi itsemurhapommittaja teki tuhoisan iskun torstaina, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon tänään. Näin se korjasi aiempaa arviotaan kahdesta itsemurhapommittajasta ja kahdesta erillisestä räjähdyksestä.

18.10: Kansainvälisen yhteisön on tuotava oikeuden eteen Kabulin lentokentän pommi-iskujen takana olleet tahot, vaatii YK:n turvallisuusneuvosto lausunnossaan.

Neuvoston jäsenmaat korostavat tarvetta pidättää tuomittavien terroritekojen tekijät, organisoijat, rahoittajat ja sponsorit sekä tuoda nämä oikeuden eteen.

17.36: YK ilmoittaa varautuvansa siihen, että vuoden loppuun mennessä entisten lisäksi jopa puoli miljoonaa afgaanipakolaista saattaa jättää kotimaansa. Vielä Afganistanin rajoilla ei ole ollut ihmismassoja, mutta YK on laatimassa suunnitelmia sen varalta, että tilanne mahdollisesti muuttuu Afganistanin kriisin vaikeutuessa.

14.26: Afganistanista Suomeen evakuoidut ovat jättäneet noin 80 turvapaikkahakemusta, kertoi Maahanmuuttovirasto perjantaina. He ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä.

14.07: Ruotsi on lopettanut evakuoinnit Kabulista, kertoo ulkoministeri Ann Linde. Linden mukaan kaikki ruotsalainen henkilökunta on saatu pois.

Tähän mennessä Ruotsi on evakuoinut noin 1 100 ihmistä Afganistanista. Valtaosa heistä on jo saapunut Ruotsiin, mutta osa on edelleen välilaskupaikoissa Tbilisissä Georgiassa ja Islamabadissa Pakistanissa, kertoo Ruotsin puolustusvoimat.

Linden mukaan torstaiset itsemurhaiskut osoittivat epäinhimillistä raakuutta. Paikalla olleet ruotsalaiset ovat auttaneet muita maita haavoittuneiden hoidossa ja jopa luovuttaneet verta paikallisissa sairaaloissa.

Evakuointilennot Kabulin lentokentältä ovat tänään jatkuneet. Silminnäkijöiden mukaan lentokentällä on pitkiä jonoja, mutta eilisten räjähdyspaikkojen lähellä kentän ympäristössä ei enää ole ihmisiä.

11.05: Turkki neuvottelee Talebanin kanssa Kabulissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Reutersin mukaan Taleban on pyytänyt Turkkia jäämään ylläpitämään yhdessä ääriliikkeen kanssa Kabulin lentokenttää sen jälkeen, kun ulkomaiset sotilaat lähtevät paikalta.

Turkki ei ole tehnyt vielä lopullista päätöstä asian suhteen.

9.47: Britannia aikoo lopettaa evakuoinnit Afganistanista lähitunteina. Myös Espanja ilmoitti lopettavansa evakuoinnit tänään.

9.26: Afganistanissa Yhdysvallat varautuu mahdollisiin uusiin hyökkäyksiin Kabulin lentokentällä. Kenraali Frank McKenzien mukaan uhkana ovat ainakin autopommi- ja raketti-iskut.

–  Teemme kaikkemme ollaksemme valmiit, McKenzie sanoi BBC:n mukaan.

9.10: Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump on kritisoinut kovin sanankääntein seuraajaansa Joe Bidenin toimia Afganistanissa. Trump muun muassa syytti Bideniä yhdysvaltalaissotilaiden kuolemasta.

9.00: Ranska on ilmoittanut jatkavansa evakuointeja Kabulista niin pitkään kuin se on mahdollista. 

Saksa ilmoitti sulkeneensa ilmasillan Kabulista eilen ja neuvottelevansa nyt evakuointien jatkamisesta talebanien kanssa.

Molemmat maat tekevät yhteistyötä evakuoinneissa Yhdysvaltojen kanssa.

8.56: Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö esittää kiitoksensa Kabulin lentokentällä olleille Puolustusvoimien sotilaille ja ulkoministeriön työntekijöille, jotka evakuoivat ihmisiä turvaan. Niinistö välitti lausuntonsa Helsingin Sanomille sähköpostilla.

– Paikalla olleet ulkoministeriön henkilöt ja Puolustusvoimien suojajoukko, koko evakuointijoukkue, tekivät erinomaista työtä ja ansaitsevat kiitoksen, Niinistö kommentoi Helsingin Sanomille.

Biden kohdisti uhkauksen iskusta vastuun ottaneelle Isis-järjestön Afganistanin haaralle, joka tunnetaan nimellä Isis-K.

8.52: Torstaina Kabulin lentokentän ulkopuolella tapahtuneiden kahden pommi-iskun uhriluku on noussut 85:een, kertoo Reuters.

Yli 150 ihmistä on loukkaantunut.

Uutistoimisto Reutersin mukaan iskuissa sai surmansa ainakin 28 Talebanin jäsentä ja 13 Yhdysvaltojen sotilasta. 

Torstai 26.8.

23.08: Komentaja Kenneth F. McKenzie Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajasta sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että Kabulin pommi-iskujen kaltaisia hyökkäyksiä on odotettavissa ja että terrorijärjestö Isisin muodostama uhka on erittäin todellinen.

– Teemme kaikkemme ollaksemme valmiina tuollaisten hyökkäysten varalta, hän sanoi.

Kaikesta huolimatta Yhdysvaltain sotilaat jatkavat evakuointitoimien avustamisessa.

– Me jatkamme tärkeimmän tehtävämme täyttämistä eli saamaan mahdollisimman monta evakuoitavaa ja (Yhdysvaltain) kansalaista pois Afganistanista, McKenzie sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuu kansakunnalle Afganistanista puoliltaöin Suomen aikaa.

23.00: Terroristijärjestö Isisin uutistoimisto kertoo järjestön ottavan vastuun Kabulin lentokentän tuntumassa tapahtuneista pommi-iskuista.

Järjestön mukaan itsemurhapommittaja onnistui laukaisemaan räjähdevyönsä ihmisjoukon keskellä, tappaen kymmeniä henkilöitä, mukaan lukien Yhdysvaltojen kanssa yhteystyötä tehneitä henkilöitä.

22.55: Ainakin 12 yhdysvaltalaista sotilasta on kuollut ja vähintään 15 haavoittunut hyökkäyksessä Kabulin lentokentällä, kertoi komentaja Kenneth F. McKenzie Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajasta puolustusministeriön tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa hyökkäyksessä oli mukana kaksi itsemurhapommittajaa, ja heidän jälkeensä asemiehet avasivat tulen.

22.50: Kabulin lentokentän iskujen takana epäillään olevan Isisin paikallinen haara Isis-K.

22.00: Afganistanilaisten terveysviranomaisten mukaan Kabulin räjähdyksissä on kuollut yli 60 afganistanilaista ja ainakin 140 on haavoittunut, kertoivat BBC ja CNN.

21.47: Uutistoimisto Reutersin haastatteleman kahden viranomaislähteen mukaan Kabulin pommi-iskuissa kuoli ainakin 12 yhdysvaltalaissotilasta.

20.47: Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä tapahtuneessa räjähdyksessä on kuollut ja haavoittunut Yhdysvaltain sotilaita.

Lisäksi uhrien joukossa on afganistanilaisia, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby Twitterissä.

Kirby ei kertonut tarkkoja lukuja kuolleiden ja haavoittuneiden määrästä.

Yhdysvaltalaismedian mukaan neljä merijalkaväensotilasta on kuollut, kertoo BBC.

20.19: Suomi on tällä erää päättänyt evakuointitehtävän Afganistanissa, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Noin 340 ihmistä ja auttajat on hänen mukaansa saatu turvaan. Afganistaniin lähetetyt avun antajat ovat matkalla kotiin.

20.18: Äärijärjestö Taleban tuomitsee Kabulin lentokentän ulkopuolella Yhdysvaltain armeijan valvonnassa olevalla alueella tapahtuneet räjähdykset.

Islamilainen emiraatti tuomitsee voimakkaasti Kabulin lentokentällä olleita siviilejä vastaan tehdyn pommi-iskun, sanotaan järjestön lausunnossa.

Räjähdys tapahtui alueella, jossa turvallisuus on Yhdysvaltain sotilaiden vastuulla, lausunnossa todettiin myös.

20.01: Kabulin lentokentällä on tapahtunut ainakin kaksi räjähdystä, joita epäillään pommi-iskuiksi. Iskuissa on loukkaantunut ja kuollut useita ihmisiä. Suomen Puolustusvoimien ja ulkoministeriön mukaan niiden henkilöstö ei ole osallinen tapahtumiin.

16.28: Italian viranomaiset uskovat, että laukauksia ei kohdistettu lentokoneeseen, vaan niillä pyrittiin hajottamaan väkijoukko lentokentän läheisyydessä.

16.08: Kabulista lähtevää Italian armeijan lentokonetta kohti ammuttiin Afganistanissa, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Italian puolustusministeriö kertoo Reutersille, että kone ei vaurioitunut.

Lennolla oleva italialainen toimittaja kertoi italialaiselle Sky-uutiskanavalle koneen kyydissä olevan lähes 100 afganistanilaista siviiliä.

Konetta kohti alettiin tulittamaan minuutteja sen nousun jälkeen.

15.13: Puola on päättänyt evakuointitehtävänsä Afganistanissa, kertoo uutistoimisto AFP. Evakuoinnit lopetetaan turvallisuussyistä, kertoo maan apulaisulkoministeri Marcin Przydacz.

Evakuointilentonsa Kabuliin on lopettanut myös Belgia. Hallitus teki päätöksen lopettaa evakuointilennot Kabulista tilanteen kehittymisen vuoksi ja sopimuksessa eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa, tviittasi pääministeri Alexander De Croo myöhään keskiviikkona.

Hollannin evakuointilennot Kabulin lentokentältä päättyvät vielä tänään.

–  Tämä on tuskallinen hetki, koska se tarkoittaa, että huolimatta viime aikojen suurista ponnistuksista jälkeen jää ihmisiä, jotka ovat evakuointikelpoisia Hollantiin, sanovat ulkoministeri Sigrid Kaag ja puolustusministeri Ank Bijleveld lausunnossaan.

12.50: Kabulista on evakuoitu eilen 51 ihmistä Suomeen, kertoo ulkoministeriö Twitterissä. Tähän mennessä evakuoitujen yhteismäärä nousee lähelle 340:tä. Lisäksi Suomi avusti eilen neljää muihin maihin matkalla ollutta.

12.43: Ranska, Saksa ja Hollanti lopettavat evakuointi­lennot Kabulista tänään ja huomenna. Yhdysvallat vetää joukkonsa maasta kuun lopussa, eli ensi tiistaina.

Uutistoimisto AFP kertoo, että USA:n joukot olivat kehottaneet Hollantia lähtemään lentokentältä ennen amerikkalaisten vetäytymistä.

Belgia pääministeri Alexander De Croo kertoi Twitterissä, että maa on päättänyt lopettaa evakuoinnit Afganistanin tilanteen kehittymisen takia "yhteisymmärryksessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa".

11.38: Afganistanissa Kabulin lentokenttään kohdistuva terrori-iskun uhka on "hyvin vakava" ja "välitön", sanoo Britannian apulaispuolustusministeri James Heappey.

Viikon mittaan on saatu yhä luotettavampaa tietoa välittömästä ja vakavasta henkeen kohdistuvasta uhasta, Heappey kertoi Times Radion haastattelussa.

Britannian hallitus varoitti kansalaisiaan myöhään eilisiltana, ettei Kabulin lentokentälle tulisi matkustaa terroriuhan vuoksi. Myös Yhdysvallat ja Australia ovat antaneet samansuuntaisia suosituksia.

6.12: Belgia on kertonut lopettavansa evakuoinnit Kabulista.

Maan pääministeri Alexander De Croo avasi tilannetta Twitterissä eilen sanomalla, että maa on päättänyt lopettaa evakuoinnit Afganistanin tilanteen kehittymisen vuoksi.

Pääministerin mukaan päätös on tehty yhteisymmärryksessä "eurooppalaisten kumppaneiden kanssa".

6.00: Useiden maiden viranomaiset ovat varoittaneet korkeasta terroristi-iskun uhasta Kabulin lentokentällä aamuyöllä Suomen aikaa.

Muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Australia ovat lähettäneet varoituksen maassa oleskeleville kansalaisilleen. Lentokentällä olijoita kehotetaan poistumaan välittömästi.

Keskiviikko 25.8.

22.41: Turkki on aloittanut joukkojensa vetämisen Afganistanista, kertoi maan puolustusministeriö keskiviikkona. Turkki hylkää näin alustavat suunnitelmat, joiden mukaan sen joukkoja jäisi suojelemaan Kabulin lentokenttää vielä senkin jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt maasta.

Turkin puolustusministeriö jätti kuitenkin avoimeksi mahdollisuuden, että Afganistaniin palataan vielä tulevaisuudessa.

– Turkki pysyy Afganistanin kansan mukana niin kauan kuin he sitä haluavat, ministeriön tiedotteessa sanottiin.

Turkilla on ollut Afganistanissa yli viisisataa sotilasta, jotka eivät kuitenkaan ole olleet mukana taistelutehtävissä. Lentokenttää sotilaat ovat turvanneet kuusi vuotta.

22.40: Afganistanissa on edelleen jopa 1  500 Yhdysvaltain kansalaista, jotka saattavat tarvita evakuointia, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken keskiviikkona.

– Olemme yrittäneet kiivaasti tavoittaa heitä useita kertoja päivittäin eri viestivälineillä, jotta selviäisi, haluavatko he yhä lähteä, Blinken kertoi toimittajille.

21.26: Suomi lopettaa evakuointioperaatoinsa perjantaina, kertoo Yle tietoihinsa pohjaten. Ulkoministeriön mukaan kaikkia Suomen listalla olevia ei välttämättä ehditä auttaa pois maasta määräaikaan mennessä. Ilmakuljetusten päätyttyä ministeriö pitää mahdollisena, että henkilöitä voitaisiin pyrkiä saamaan pois Afganistanista maateitse.

19.43: Ensimmäiset Yhdysvaltojen evakuoimat afganistanilaiset ovat saapuneet Ugandaan, kertoo Deutsche Welle.

Yhteensä 51 Afganistanista evakuoitua tuotiin Entebben lentokentälle tiistaina.

Ugandaan aiotaan siirtää yhteensä 2 000 afganistanilaista. Yhdysvallat on pyytänyt saada sijoittaa vaarassa olevia afganistanilaisia maahan, kunnes heidät voidaan siirtää Yhdysvaltoihin ja muualle.

Osa ugandalaisista pelkää pakolaisten läsnäolon kannustavan äärijärjestö Talebanin kannattajia tai esimerkiksi somalialaisen al-Shabab-islamistiliikkeen jäseniä hyökkäyksiin Ugandassa. 

19.31: Ääriliike Taleban sallii afganistanilaisten poistumisen maasta vielä Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeenkin, kertoo Saksan Afganistanin-suurlähettiläs Markus Potzel.

Potzel kertoo tavanneensa talebanien pääneuvottelijan, joka oli vakuuttanut hänelle, että ne afganistanilaiset, joiden matkustusasiakirjat ovat kunnossa, voivat edelleen poistua maasta elokuun lopun jälkeen kaupallisilla lennoilla.

19.02: Afganistanilaiset ovat jättäneet elokuussa 69 turvapaikkahakemusta. Näistä noin 50 on hakemuksia, jotka Afganistanista evakuointilennoilla tulleet ovat jättäneet Suomeen saapuessaan, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri) tiedotteessa. Nämä hakijat ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä. 

He eivät kuulu valtioneuvoston päättämiin Afganistanista evakuoitaviin. Valtioneuvosto päätti tiistaina, että Suomi ottaa vastaan aiemmin päätettyjen 170 afganistanilaisen lisäksi vielä 128 henkilöä, jotka ovat Suomen Kabulin suurlähetystön entisiä työntekijöitä ja turva-alan työntekijöitä perheineen.

5.31 Maailmanpankki kertoo keskeyttäneensä Afganistaniin suunnatut avustukset ja järjestö painottaa olevansa syvästi huolissaan tilanteesta maassa Talebanin valtaan nousun jälkeen.

Maailmanpankilla on ollut käynnissä yli kaksikymmentä kehityshanketta Afganistanissa. Järjestö on avustanut Afganistania vuodesta 2002 lähtien yli 5,3 miljardilla dollarilla eli yli 4,5 miljardilla eurolla.

Viime viikolla Maailmanpankin sisarjärjestö Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoi jäädyttäneensä Afganistanille varattujen satojen miljoonien dollarien suuruisten hätävarojen jakelun. Lue lisää tästä.

5.29 Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat on evakuoinut Afganistanista elokuun puolivälin jälkeen yhteensä noin 70 700 ihmistä.

Bidenin mukaan Yhdysvallat aikoo pitäytyä suunnitelmassa saada joukkonsa vedettyä Afganistanista elokuun loppuun mennessä. Hänen mukaansa evakuoinnit on tehtävä pikaisesti terroristihyökkäysten kasvavan uhan vuoksi. Lue tästä artikkelista lisää.

Tiistai 24.8.

22.28: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi valtioneuvoston päättäneen Kabulista evakuoitavien määrän kasvattamisesta 128:lla.

Enintään 45 Suomen Kabulin-suurlähetystön entistä työntekijää voidaan evakuoida.

Lisäksi valtioneuvosto päätti, että enintään 83 suurlähetystön turvallisuudesta vastannutta henkilöä voidaan evakuoida. Lukuihin sisältyvät evakuoitavien henkilöiden perheet.

20.46: Hallitus päättää laajentaa evakuoinnin koskemaan myös Suomen Kabulin-suurlähetystön turvamiehiä, kertoo Yle omiin tietoihinsa perustuen. Hallitus pitää tänään kello 21 ylimääräisen istunnon, jonka jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo medialle istunnossa tehdyistä päätöksistä.

Haavisto kertoi aiemmin tänään Twitterissä, että Suomi on evakuoinut ääriliike Talebanin valtaamasta Afganistanista nyt kaikkiaan yli 200 ihmistä. Yhteensä evakuoitavien määrä on ollut noin 240.

19.25: EU kehottaa Yhdysvaltoja turvaamaan Kabulin lentokenttää niin pitkään kuin se on tarpeen haavoittuvassa asemassa olevien afganistanilaisten evakuoimiseksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi Euroopan johtajien välittäneen pyynnön Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille G7-maiden videokokouksessa. Samalla Yhdysvaltojen pitäisi pyrkiä turvaamaan kaikille evakuointiin oikeutetuille kansalaisille pääsy kentälle.

Äärijärjestö Taleban ilmoitti aikaisemmin tänään, ettei evakuointeihin annettua määräaikaa pidennetä elokuun lopusta.

20.37: Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin on määrä pitää tiedotustilaisuus Afganistanin evakuoinnista tänään kello 21 Suomen aikaa, tiedottaa Valkoinen talo.

18.50: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo pysyä suunnitelmassaan evakuoida yhdysvaltalaiset Afganistanista 31. elokuuta mennessä. 

Päätös on Pentagonin suosituksen mukainen, viranomaiset kertovat uutistoimisto Reutersille.

Biden on myös pyytänyt varasuunnitelmaa siltä varalta, että joukkojen täytyy pysyä maassa suunniteltua pidempään.

17.13: Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid kertoi Kabulissa, että järjestö ei tule enää päästämään Afganistanin kansalaisia Kabulin lentokentälle, koska tilanne siellä on kaoottinen.

Kaikkien kentälle yrittävien tulisi palata koteihinsa, ja heidän turvallisuutensa taataan, Mujahid sanoi BBC:n mukaan.

Mujahidin mukaan Yhdysvallat usuttaa ihmisiä kentälle, vaikka siihen ei ole mitään syytä, koska koko paikallishallinto sekä koulut ja sairaalat on jo saatu toimimaan.

Talebanin edustaja vakuutti niin ikään, ettei uusi hallinto aio estää naisten työntekoa, vaan nykyinen määräys pysyä kotona on tilapäinen, ja tarkoitettu vain turvaamaan naisia kaaoksen keskellä.

16.39: Äärijärjestö Taleban ei suostu Afganistanin evakuointien takarajan siirtämiseen, kertoo järjestön edustaja.

Taleban vaatii niin ikään Yhdysvaltoja lopettamaan ammattitaitoisten afganistanilaisten, kuten insinöörien, evakuoimisen maasta.

– Pyydämme heitä lopettamaan tämän prosessin. Tarvitsemme heidän kykyjään, sanoi järjestön edustaja Zabihullah Mujahid Kabulissa.

Muun muassa Britannia ja Espanja ovat varoittaneet, etteivät ne pysty saamaan kaikkia evakuoitaviaan ajoissa pois Afganistanista.

15.32: Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja William Burns piti salaisen tapaamisen Talebanin johtohahmoihin kuuluvan Abdul Ghani Baradarin kanssa Kabulissa maanantaina, kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post.

Lehti perustaa tietonsa nimettömänä pysytteleviin virkamieslähteisiin.

Jos lehtitiedot pitävät paikkansa, kyseessä olisi korkeimman tason tapaaminen Talebanin ja Yhdysvaltain hallinnon välillä sen jälkeen, kun ääriliike otti vallan Afganistanissa hieman yli viikko sitten.

CIA kieltäytyi kommentoimasta asiaa lehdelle.

14.40: Vuokrauspalvelu Airbnb tarjoutuu majoittamaan 20 000 afganistanilaispakolaista ilmaiseksi eri puolilla maailmaa.

Airbnb:n toimitusjohtaja Brian Chesky kuvaa Twitter-tilillään Afganistanin pakolaisten tilannetta "yhdeksi aikamme suurimmista humanitaarisista kriiseistä". Chesky ei tarkentanut, kuinka pitkäksi aikaa majoitus aiotaan tarjota.

Ääriliike Taleban otti Afganistanissa vallan reilu viikko sitten. Yhdysvaltojen hallituksen mukaan Afganistanista on tämän jälkeen paennut Kabulin lentokentän kautta yhteensä noin 50 000 ihmistä, joihin kuuluu sekä afganistanilaisia että muiden maiden kansalaisia.

12.57: Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei kannata sitä, että Suomeen evakuoitavien afganistanilaisten joukkoon sisällytettäisiin myös Suomen suurlähetystöä Afganistanissa vartioineita turvamiehiä. Purran mukaan evakuoitavien afganistanilaisten määrää ei tulisi nostaa nykyisestä 170:stä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiittelí Suomen toimia Afganistanin evakuoinneissa. Marin otti asiaan kantaa suurlähettiläskokouksessa tänään.

11.48: Yhdysvaltojen on määrä vetäytyä Afganistanista elokuun lopussa. Se tarkoittaa käytännössä todennäköisesti myös evakuointien loppumista, sillä Yhdysvaltain armeija vastaa suurelta osin Kabulin kentän turvallisuudesta.

Jotkin maat ovat jo toivoneet, että Yhdysvallat venyttäisi määräaikaa. Suurinta osaa Afganistanista hallitseva Taleban on vastustanut tätä jyrkästi.

– Viimeisimmät uutiset näyttävät kertovan, että Taleban pyrkii kiirehtimään jollain tapaa evakuointitoimia. Tästä kai joudutaan tekemään se johtopäätös, että Yhdysvaltain ja Talebanin välillä aikarajoista on keskusteltu ja päädytty elokuun loppuun, presidentti Sauli Niinistö totesi suurlähettiläspäivien lehdistötilaisuudessa Helsingin Sanomien kysymykseen.

11.47: Britannia ja Espanja varoittavat, että ne eivät pysty saamaan kaikkia evakuoitaviaan pois Afganistanista.

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen mukaan ihmisiä "priorisoidaan armottomasti". Haaste on niin suuri, että kaikkia ei saada pois maasta, ministeri sanoi BBC:lle.

Sky Newsille Wallace kommentoi pitävänsä epätodennäköisenä, että evakuointien takarajaa siirrettäisiin elokuun lopusta myöhemmäksi.

Espanjan puolustusministerin Margarita Roblesin mukaan kaikkia Espanjalle työskennelleitä afganistanilaisia ei saada pois maasta, kertoo uutistoimisto AFP. Syynä on Roblesin mukaan dramaattinen tilanne paikan päällä.

9.25: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo Twitterissä, että suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on nyt evakuoitu suunnitellusti Afganistanista.

Eilen evakuoituihin kuului myös noin 40 henkeä EU-delegaatiosta.

Suurin osa evakuoiduista on naisia ja lapsia.

Suomi on evakuoinut Afganistanista kaikkiaan yli 200 ihmistä. Evakuoinnit jatkuvat.

8.18: Afganistanin kriisin on ennakoitu lisäävän pakolaisten määrää. Naapurimaa Iraniin heitä on toistaiseksi tullut vain vähän. Iranin ja Afganistanin välillä on tällä hetkellä auki kaksi raja-asemaa, kertoo Suomen Teheranin-suurlähettiläs Keijo Norvanto

– Täällä muutamia vastaanottokeskuksia ollaan valmiina avaamaan, mikäli tilanne pahenee. Kyllä Iran on varautunut suurempaan pakolaismäärään, mutta se ei ole tosiaan tähän mennessä toteutunut. Tilanne on hyvin herkkä, hän sanoo.

Lue koko juttu täältä.

6.09: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan tekevän päätös Afganistanista tehtyjen evakuointien mahdollisesta pitkittämisestä lähipäivinä. Presidentti on alun perin asettanut yhdysvaltalaisjoukkojen Afganistanista vetäytymisen takarajan elokuun 31. päivään.

Britannia, Ranska ja Saksa haluavat jatkaa Kabulin lentokentän aukioloa elokuun lopun jälkeenkin. Ääriliike Taleban varoitti maanantaina "seurauksista", jos Yhdysvallat ja sen liittolaiset pidentävät läsnäoloaan Afganistanissa.

6.08: Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) puhuvat tänään suurlähettiläskokouksessa. Niinistön ja Marinin odotetaan ottavan puheenvuorossaan esille Afganistanin tilanteen.

6.06: Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan kaikkiaan kolme Afganistanista pakenevaa naista on synnyttänyt Yhdysvaltain sotilaskoneissa evakuoinnin aikana. Näistä yhdestä oli kerrottu jo aiemmin tviitissä.

Synnytyksistä kertoi maanantaina kenraali Stephen Lyons Yhdysvaltain puolustusministeriön päämajassa Pentagonissa. Lyons johtaa Yhdysvaltain asevoimien maailmanlaajuisia kuljetusoperaatioita.

Maanantai 23.8.

19.40: Yhdysvallat on lehdistötiedotteessa ja Twitterissä kiittänyt Suomea avusta Afganistanissa.

Yhdysvallat kiittää Suomea tuesta turvata maansa kansalaisten ja muiden evakuoitavien pääsyä pois Afganistanista. Lisäksi se kertoo olevansa ylpeä Yhdysvaltojen ja Suomen yhteistyöstä afganistanilaisten tukemisessa.

Yhdysvaltojen Suomen-suurlähetystön julkaisemasta tiedotteesta ei tarkemmin käy ilmi, miten Suomi on maata auttanut.

Myös Suomen ulkoministeriö on kiittänyt Twitterissä Yhdysvaltoja tuesta Kabulin-evakuoinneissa.

19.35: Afganistanista on nyt evakuoitu noin 160 ihmistä, ulkoministeriö kirjoittaa Twitterissä.

– Viime päivät ovat kuluneet intensiivisessä työssä suomalaisten ja Suomea avustaneiden afgaanien evakuoimiseksi, twiitissä kerrotaan.

18.17: Ranskan mukaan näyttää siltä, että evakuointeja Afganistanista täytyisi jatkaa 31. elokuuta jälkeenkin. Päivämäärä on Yhdysvaltain asettama takaraja evakuoinneille.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan lisäaikaa tarvitaan, jotta meneillään olevat operaatiot saadaan päätökseen.

Le Drian puhui Arabiemiraateissa sijaitsevassa al-Dhafran ilmatukikohdassa, jonne Ranska on pystyttänyt ilmasillan Kabulista evakuoiduille ihmisille.

16.51: Äärijärjestö Taleban sanoo, ettei se estä afganistanilaisia lähtemästä maasta evakuointilentojen jälkeen kaupallisilla lennoilla, jos lähtijöillä on asianmukaiset matkustusasiakirjat.

Asiasta kertoo Talebanin puhemies Suhail Shaheen Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Shaheen kuitenkin sanoo, että Taleban haluaa kansalaisten pysyvän maassa ja rakentavan yhteiskuntaa.

Aiemmin Shaheen ilmoitti BBC:lle, että järjestö ei aio pidentää evakuoinneille annettua aikarajaa elokuun loppua myöhemmäksi.

Talebanin edustajan Suhail Shaheenin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut joukkojen poistuvan elokuun loppuun mennessä, ja aikarajan pidentäminen tarkoittaisi Afganistanin miehityksen pidentämistä.

13.47: Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmaissut huolensa Afganistanin tilanteesta. Radikaalin islamin ei saa antaa levitä Keski-Aasiaan, Putin toteaa.

Kremlin mukaan Venäjä ja Keski-Aasian maat toimivat yhdessä Afganistanissa. He kaikki olivat huolestuneita siitä, että Isisillä on yhä jalansija Afganistanissa.

Terrorismin lisäksi maat pitivät Afganistanin huumekauppaa ongelmallisena.

12.04: Ääriliike Talebanin mukaan sen taistelijat ovat saartaneet vastarinnan keskittymän Panjshirin laaksossa Kabulin pohjoispuolella Afganistanissa.

Liike sanoo kuitenkin pyrkivänsä ennemmin neuvottelemaan kuin taistelemaan vastarinnan kanssa.

Panjshirin laakso on yksi viimeisistä Afganistanin kolkista, jota Taleban ei vielä pidä vallassaan.

Alueelta on kantautunut hajanaisia tietoja yhteenotoista. Tietoja ei ole pystytty todentamaan, sillä vuoristoiselle alueelle on erittäin vaikea päästä.

11.19: Taleban on todennut, ettei se hyväksy jatkoaikaa Afganistanissa oleville länsimaisille joukoille, Reuters kertoo. Yhdysvaltain ja Talebanin välisen sopimuksen mukaan USA:n sotilaat vetäytyvät maasta viimeistään 31. päivä elokuuta. 

Aiemmin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että maan joukot pysyvät Kabulin kentällä niin pitkään kuin evakuoitavia amerikkalaisia riittää.

9.57:Suomen puolustusvoimien sotilaat eivät olleet osallisena Kabulin lentokentällä tapahtuneessa tulitaistelussa, kertoo puolustusvoimat Twitterissä. Suomalaisosasto jatkaa tehtävänsä suorittamista lentokentällä.

8.08: Kabulin lentokentällä on käyty tulitaistelu, kertoo Saksan armeija Reutersin mukaan. Toisella puolella taisteluun osallistui saksalaisia, amerikkalaisia ja afgaanijoukkoja. Heitä vastassa oli toistaiseksi tuntematon taho.

Yksi afgaanisotilas kuoli tulitaistelussa ja kolme haavoittui. Saksan armeijan mukaan heidän sotilaansa selvisivät ilman haavoittuneita.

6.44: Yhdysvallat on värvännyt kaupallisia lentoyhtiöitä evakuointioperaatioon Afganistanista.  Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin kerrotaan ottaneen käyttöön harvoin hyödynnetyn määräyksen, jonka avulla lentoyhtiöitä voidaan määrätä auttamaan evakuoinneissa.

Puolustusministeriön mukaan kaupallisten lentoyhtiöiden avustuksella on määrä helpottaa pullonkaulaa, joka on syntynyt ihmisten saapuessa Kabulista Yhdysvaltain Lähi-idän tukikohtiin.

Ministeriön mukaan 18 lentokonetta kuljettaa ihmisiä kolmansiin maihin Afganistanin ulkopuolella sijaitsevista turvallisista kohteista, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

6.02: G7-maiden johtajien on määrä käsitellä Afganistanin tilannetta etäyhteyksin järjestettävässä kokouksessaan tiistaina. Brittilehti Guardianin mukaan Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo kehottaa tulevassa G7-maiden johtajien kokouksessa Bidenia pitämään yhdysvaltalaisjoukkoja Kabulin lentokentällä vielä elokuun lopun jälkeenkin.

5.53: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi Kabulin lentokentän kaaosta. Lentokentällä on muun muassa ojennettu vauvoja ja lapsia piikkilanka-aitojen ylitse sotilaille, minkä lisäksi epätoivoiset ihmiset ovat tarrautuneet lähtöä tekevien lentokoneiden ulko-osiin.

Bidenin mukaan edellä mainitut tapaukset ovat Afganistanista lähtemisen hinta.

–  Ei ole mahdollista evakuoida näin montaa ihmistä ilman tuskaa, menetystä ja näkemiänne sydäntäsärkeviä kuvia, hän sanoi.

5.49: Yhdysvallat on evakuoinut presidentti Joe Bidenin mukaan noin 28 000 ihmistä Talebanin vallattua Kabulin noin viikko sitten. Kymmenet tuhannet odottavat kuitenkin edelleen, että Yhdysvallat tulisi hakemaan heidät Afganistanista.

Evakuointeja Valkoisessa talossa kommentoineelta Bidenilta kysyttiin mahdollista vastausta muiden maiden johtajien pyyntöihin lisäajasta. Bidenin mukaan nähtäväksi jää, mitä Yhdysvallat voi asialle tehdä. Hänen oma toiveensa on, ettei evakuointien takarajaa tarvitsisi siirtää.

5.23: Kabulin ulkopuolella on nähty häivähdyksiä vastarinnasta Talebanin valtaa vastaan. Taleban kertoi eilen, että sadat sen taistelijat ovat matkalla kohti Panjshirin laaksoa Kabulin pohjoispuolella. Se on yksi viimeisistä Afganistanin kolkista, jota ääriliike ei vielä pidä vallassaan.

Panjshiriin on kerääntynyt Afganistanin entisen hallinnon joukkoja ja siviilejä sitä mukaa, kun Taleban on ottanut maan merkittävät kaupungit hallintaansa. Etenkin Kabulin taipumisen jälkeen noin viikko sitten tuhannet ihmiset ovat suunnanneet Panjshiriin. Alue on jo aiemmin ollut tunnettu Taleban-vastaisena keskittymänä.

Talebanin mukaan taistelijoita on lähetetty alueelle, koska paikalliset viranomaiset kieltäytyivät rauhanomaisesta vallanvaihdosta.

Sunnuntai 22.8.

23.03: Talben on sunnuntaina ampunut ilmaan laukauksia ja käyttänyt pamppuja järjestääkseen ihmiset jonoihin Kabulin lentokentän ulkopuolelle, kertoo Reuters. Silminnäkijöiden mukaan paikalle ei tänään ole sattunut suuria loukkaantumisia.

22.04: Taleban kertoi sunnuntaina, että sadat sen taistelijat ovat matkalla kohti Panjshirin laaksoa Kabulin pohjoispuolella. Se on yksi viimeisistä Afganistanin kolkista, jota ääriliike ei vielä pidä vallassaan.

Panjshiriin on kerääntynyt Afganistanin entisen hallinnon joukkoja ja siviilejä sitä mukaa, kun Taleban on ottanut maan merkittävät kaupungit hallintaansa. Etenkin Kabulin taipumisen jälkeen noin viikko sitten tuhannet ihmiset ovat suunnanneet Panjshiriin. Alue on jo aiemmin ollut tunnettu Taleban-vastaisena keskittymänä.

21.53: Afganistanin opposition johtohahmo Ahmad Massoud on varoittanut uudesta sisällissodasta, kertoo The Guardian. Massoud kertoi dubailaiselle Al Arabiya -televisiokanavalle, että sota on "väistämätön", mikäli Taleban kieltäytyy vuoropuhelusta.

19.19: Suomeen evakuoitujen määrä on noussut yhteensä noin 60 henkilöön.

– Kabulista saatiin eilen lennoilla kymmenkunta henkilöä ja nämä henkilöt ovat jo saapuneet Suomeen, Haavisto kertoo.

Tämän päivän aikana lentokentälle ja sieltä edelleen matkaan on saatu 52 henkilön ryhmä. 

Haaviston mukaan Kabulista on avustettu turvaan noin 110 henkilöä. Yhteensä evakuoitavia on noin 240, joten evakuoiduista on saatu turvaan lähes puolet, Haavisto sanoi.

18.11: Ulkoministeri Haavisto, Puolustusvoimat ja Maahanmuuttovirasto pitävät tiedotustilaisuuden koskien Afganistanista evakuoitavia. Pääset seuraamaan tilaisuutta tästä.

16.51: 57 jäsenestä koostuva Islamilainen yhteistyöjärjestö ilmoitti sunnuntaina pyrkivänsä auttamaan rauhan solmimisessa ja evakuointien helpottamisessa. 

16.42: Suurista kansantalouksista koostuva G7-ryhmä kokoontuu käsittelemään Afganistanin sekasortoista tilannetta ensi viikolla, kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson

Britannian lisäksi muun muassa Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan, Japanin ja EU:n edustuksen käsittävä ryhmä kokoontuu virtuaalisesti tiistaina.Johnson sanoi Twitterissä, että kansainvälisen yhteisön on toimittava yhdessä evakuointien varmistamiseksi, afganistanilaisten tukemiseksi ja humanitaarisen kriisin välttämiseksi.

16.38: Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoo maan ensimmäisen TP 84 Hercules -mallin sotilaskuljetuskoneen laskeutuneen Kabulin lentokentälle. Lindenin mukaan koneessa on myös  erikoisjoukkojen sotilaita evakuointien turvaamiseksi.

16.32: Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on velvoittanut kaupallisia lentoyhtiöitä osallistumaan Afganistanin evakuointeihin. Lentokoneet eivät lennä Kabuliin, vaan niitä käytetään kuljettamaan jo Afganistanista poistuneita henkilöitä. 

10.50: Seitsemän siviiliä kuoli sunnuntaina väkijoukon pyrkiessä Kabulin lentokentälle, kertoo uutistoimisto AP. 

5.14: Yhdysvallat varoittaa kansalaisiaan mahdollisista Isisin iskuista Kabulin lentokentällä. Asiasta uutisoivat CNN ja BBC

Yhdysvallat harkitsee myös käskyä ottaa yhdysvaltalaisia siviili-ilmailun lentoyhtiöitä osaksi evakuointeja, kertoo NY Times.

Lauantai 21.8.

23.00: Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvallat suunnittelee uusia tapoja evakuoitavien henkilöiden saamiseksi Kabulin lentokentälle. Viranomaislähteen mukaan tämä johtuu siitä, että Yhdysvallat pitää mahdollisena terroristijärjestö Isisin iskua Afganistanissa.

Aiemmin tänään Yhdysvallat kehotti kansalaisiaan pysymään poissa lentokentältä tai sen läheisyydestä mahdollisten turvallisuusuhkien vuoksi.

22.55: Expressenin mukaan ranskalaisten ja yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen perusteella Isisin jäseniä olisi saattanut saapua Kabulin lentokentälle ja soluttautua maasta pakenevien afganistanilaisten joukkoon.

21.34:  Yhdysvaltain ja sen liittolaisten on mahdotonta evakuoida maiden palveluksessa olleet kymmenettuhannet afganistanilaiset työntekijät ja heidän perheensä elokuun loppuun mennessä, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Borrell arvioi, että Yhdysvallat saattaakin jatkaa evakuointeja Kabulin kentällä elokuun jälkeen. Borrellin mukaan EU:n evakuointiponnisteluja hankaloittaa tällä hetkellä pääsy lentokentälle, jossa Yhdysvaltain ylläpitämät turvatoimet ovat äärimmäisen tiukat. Borrell kertoo EU:n toivoneen Yhdysvalloilta joustavuutta lentokentällä. (STT-AFP)

20.58: Yhdysvallat on pyytänyt maassa olevia kansalaisiaan välttämään matkustamista Kabulin lentokentälle. Kansalaisia on kehotettu pysymään poissa "kentän porttien ulkopuolella mahdollisesti olevien turvallisuusuhkien vuoksi".

17.05: Puolustusvoimien suojausjoukko on saapunut Kabulin lentokentälle, kertoo puolustusministeriö. Sotilaat ovat ministeriön mukaan aloittaneet tehtävässään.

16.31: Ulkoministeri Haavisto ei vahvista tietoja Puolustusvoimien suojausjoukkoen saapumisesta Kabuliin.

– Antaisin nyt työrauhan niille henkilöille, jotka ovat turvaamistehtävissä vaikeissa olosuhteissa.

16.25: Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi on evakuoinut Kabulista yli 50 henkilöä. Evakuoinnit jatkuvat vuorokauden ympäri.

15.53: Suomalaissotilaita todennäköisesti kuljettanut kone on laskeutunut Kabulin lentokentälle Flight Radar -sivuston seurannan perusteella.

15.12: Sotilaskuljetuskone on saapunut Afganistanin ilmatilaan Flight Radar -sivuston seurannan perusteella. Kone lähestyy Kabulin lentokenttää, jossa on sivuston mukaan tällä hetkellä laskeutuneena myös Turkin puolustusvoimien kone.

13.31: Lentoseurantasivusto Flight Radarin mukaan Georgian Tbilisistä on noin kello yhdeltä Suomen aikaa noussut ilmaan sotilaskuljetuskone, jonka määränpää ei ole tiedossa, mutta sen reitti näyttää suuntaavaan itään, missä suunnassa myös Afganistan sijaitsee. Suomen Puolustusvoimein sotilaskoneet laskeutuivat Tbilisiin noin viisi tuntia aiemmin.

Kuljetuskone kuuluu kansainväliselle sotilasilmakuljetusorganisaatio Heavy Airlift Wingille (HAW). HAW on osa strategisen ilmakuljetuskyvyn hanketta (Strategic Airlift Capability, SAC), jonka jäsen Suomi on. Samanmallisia Boeing C17A Globemaster III -koneita on näkynyt uutiskuvissa Kabulin lentokentän evakuoinneista.

Suomi on aiemmin käyttänyt hankkeen koneita Afganistanin ISAF- ja Resolute Support -operaatioiden suomalaisjoukkojen rotaatio- ja huoltolentoihin. Vuonna 2008 perustetussa hankkeessa ovat Suomen lisäksi mukana Ruotsi sekä Nato-maat Unkari, Bulgaria, Viro, Liettua, Alankomaat, Norja, Puola, Romania, Slovenia ja Yhdysvallat.

10.16: Afganistanissa Taleban-liikkeen johtohenkilöihin lukeutuva mullah Abdul Ghani Baradar on saapunut Kabuliin. Baradar on yksi järjestön perustajista.

Baradarin saapumisesta kertoi korkea-arvoinen Talebanin edustaja uutistoimisto AFP:lle. Baradarin on tarkoitus tavata liikkeen muuta johtoa ja poliitikkoja ja keskustella heidän kanssaan hallituksen muodostamisesta.

Baradar johti Talebanin poliittista toimistoa Dohassa Qatarissa, kun Taleban ja Yhdysvallat neuvottelivat Afganistanin tulevaisuudesta.

Baradar palasi Afganistaniin tiistaina. Pian sen jälkeen liike ilmoitti, että sen hallinto tulee olemaan tällä kertaa erilaista kuin edellisen kerran liikkeen ollessa vallassa.

10.05: Puolustuvoimien koneet ovat pysähtyneet Georgian pääkaupunki Tbilisiin noin kahdeksalta aamulla, kertoo Flight Radar -lentoseurantasivusto.

4.45: Kaksi Puolustusvoimien konetta on aikaisin tänään jatkanut matkaa Romanian pääkaupunki Bukarestista kohti kaakkoa. Koneet pysähtyivät aiemmin noin tunniksi Puolan eteläosassa sijaitsevaan Katowicen kaupunkiin. Asia ilmenee Flight Radar -lentoseurantasivustolta.

Perjantai 20.8.

21.40:  Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi aiemmin perjantaina pitämässään puheessaan, että jokainen Afganistanista pois haluava yhdysvaltalainen tuodaan pois maasta.

Bidenin mukaan ihmisten evakuoiminen Kabulista on yksi laajimmista ja vaikeimmista operaatioista historiassa.

Yhdysvallat on lennättänyt noin 13 000 ihmistä pois Afganistanista elokuun 14. päivästä lähtien.

21.29: Utista lähteneet Puolustusvoimien kuljetuskoneet näkyvät myös tutkakuvassa. Tällä hetkellä koneet ovat Puolan yllä. 

20.24: Suomen ja muiden Yhdysvaltain liittolaisten toiminnalle Kabulin lentokentällä tulee suuria haasteita siinä tapauksessa, että Yhdysvallat poistuu paikalta, arvioi presidentti Sauli Niinistö.

Yhdysvaltain antaman ilmoituksen mukaan sen turvaamisoperaatiolle olisi aikaa vain elokuun loppuun. Niinistön mukaan pitää varautua siihen, että Yhdysvallat poistuu paikalta jo aiemmin.

– USA on suurella joukolla pitämässä huolta perusjärjestelystä. On aika selvää, että jos Yhdysvallat poistuu, tilanne muodostuisi liittolaisille mahdottomaksi jatkaa, Niinistö sanoo.

20.12: Utin lentokentältä on noussut seitsemän jälkeen tänään kaksi Puolustusvoimien kuljetuskonetta, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan koneilla kuljetetaan todennäköisesti Utin jääkärirykmentin erikoisjääkärikomppanian erikoissotilaita, jotka matkustavat Afganistaniin turvaamaan evakuointioperaatiota.

HS:n mukaan koneet nousivat ilmaan hieman sen jälkeen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli vahvistanut päätöksen joukkojen lähettämisestä. Matkaan lähteneet koneet ovat tyypiltään CASA C-295M.

15.25: Norjalainen evakuointilento lähti Kabulista puolityhjänä, kertoo Aftonbladet.

Kone lähti Kabulin kansainväliseltä lentokentältä torstai-iltana. Tuhannet ihmiset pyrkivät pois kaupungista, mutta norjalainen kone lähti silti puolityhjänä.

Norjan ulkoministeri tai puolustusvoimat eivät ole suostunut kertomaan tarkkaa matkustajamäärää Aftonbladetille. Matkustajan Twitterissä julkaisema kuva kuitenkin näyttää, että kone ei ollut läheskään täysi.

– Pöyristyttävää, sillä tuhannet ulkona odottavat ihmiset ovat murtuneita siitä, etteivät pääse kyytiin, kirjoittaa koneella matkustanut Paul Farthing twiitissään.

Norjan TV 2:n kirjeenvaihtaja Fredrik Græsvik vahvistaa Dagbladetille, että kone ei ollut läheskään täynnä sen noustessa Kabulista.

– Kamalaa sanoa, mutta kyydissä oli noin 20 ihmistä. Heidän joukossaan oli kaksi toimittajaa ja joitakin auttamistöissä mukana olleita. Luulen ongelman olevan evakuontityön logistiikassa, Græsvik sanoo Dagbladetille.

15.13: Saksan radion ulkomaanpalvelulle DW:lle työskentelevän toimittajan perheenjäsen on ammuttu kuoliaaksi Afganistanissa. Lisäksi toinen perheenjäsen loukkaantui vakavasti.

DW:n mukaan Taleban-taistelijat olivat suorittaneet etsintöjä talosta taloon löytääkseen toimittajan, joka on tällä hetkellä Saksassa. Toimittajan muut sukulaiset onnistuivat pakenemaan viime hetkellä ja ovat tällä hetkellä pakomatkalla yrittäen välttää joutumisen Talebanin käsiin.

Deutsche Wellen johto on tuominnut veriteon ja vaatii Saksan hallitusta toimimaan.

14.47: Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Afganistanista on saatu tähän mennessä turvaan kaikkiaan 49 Suomen kansalaista, pysyvän oleskeluluvan haltijaa tai afgaanitaustaista Suomen lähetystössä työskennellyttä ihmistä.

Haavisto kertoi asiasta eduskunnan täysistunnossa, jossa on esillä valtioneuvoston selonteko koskien puolustusvoimien joukon lähettämistä Kabulin lentokentän alueelle. Lähetekeskustelu alkoi klo 12, ja se kesti noin kaksi tuntia.

Haaviston mukaan evakuoinnit ovat jatkuneet pitkin yötä ja työ jatkuu kaiken aikaa.

12.20: Vakava tai akuutti nälkä uhkaa kolmasosaa Afganistanin väestöstä, ilmoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP). Ruokapulan riski koskee noin 14:ää miljoonaa ihmistä.

Kaksi miljoonaa lasta on aliravitsemuksen vaarassa Afganistanissa, lisää WFP:n edustaja Mary-Ellen McGroarty.

11.29: Saksa lähettää tänään Afganistaniin kaksi armeijan erikoisjoukkojen (KSK) helikopteria tehostamaan evakuointeja maan pääkaupungista Kabulista, kertoo Der Spiegel -lehti.

Koptereilla voidaan mahdollisesti noutaa evakuoitavia etäämmältä kaupungista, mistä on hankalaa päästä lentokentälle.

Toistaiseksi saksalaiset erikoisjoukot ovat toimineet vain Kabulin lentokentän alueella.

Spiegelin mukaan helikopterit kuljetetaan Afganistaniin A400M-kuljetuskoneessa, jollaisilla on evakuoitu Kabulista jo arviolta noin 1 600 ihmistä. Mediatietojen mukaan Saksan evakuointilistoilla on kuitenkin vielä satoja henkilöitä, jotka eivät ole päässeet pois maasta.

10.37: Korkein hallinto-oikeus (KHO) kertoo kieltäneensä 12 afganistanilaisen turvapaikanhakijan käännyttämisen Suomesta takaisin Afganistaniin. Välipäätökset on annettu tänään.

KHO kertoo, että se käsittelee kiireellisessä aikataulussa loputkin afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden käännyttämispäätösten täytäntöönpanokiellot.

KHO:ssa on vireillä noin 90 Afganistanista kotoisin olevan turvapaikanhakijan valituslupahakemusta. KHO:n mukaan päätökset valituslupahakemuksiin annetaan myöhemmin erikseen.

Tämän vuoden tammi–kesäkuun aikana poliisi on palauttanut Suomesta Afganistaniin viisi ihmistä.

8.12: Suomen on tänään määrä päättää sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin. Sotilaiden olisi tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä.

Valtioneuvosto antoi eilen asiasta selonteon eduskunnalle.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsittelee asiaa tänään aamupäivällä, josta asia etenee eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi. Eduskunnan kuulemisen jälkeen tasavallan presidentti tekee päätöksen joukkojen lähettämisestä.

7.18: Afganistanissa ääriliike Taleban on tehostanut Natolle tai entiselle hallinnoille työskennelleiden ihmisten etsimistä.

Asia selviää BBC:n mukaan YK:n tiedusteluasiakirjasta, jonka mukaan taistelijat ovat kiertäneet maassa ovelta ovelle löytääkseen kohteita ja uhanneet heidän perheenjäseniään.

Taleban on vakuuttanut, ettei liike tee kostotoimenpiteitä.

Tiedusteluasiakirjan takana oleva taho kuitenkin varoittaa, että kaikki Talebanin mustalla listalla olevat ovat vakavassa vaarassa.

7.14: Sosiaalisen median palvelu Facebook on julkaissut uusia turvallisuuskäytäntöjä afganistanilaisten käyttäjiensä suojaksi. Talebanit somejätti esti palvelustaan jo aiemmin.

Facebook noudatti aktivistien, toimittajien ja kansalaisten suosituksia, ja nyt palvelun käyttäjien on mahdollista piilottaa julkaisunsa ihmisiltä, joita eivät tunne. Myös kuvapalvelu Instagramin käyttäjät Afganistanissa saavat ohjeita keinoista käyttäjätiliensä suojelemiseksi.

Facebook ilmoitti pitäneensä Talebaneja jo vuosia terroristiryhmänä, minkä vuoksi sen toimintaa on estetty yhtiön omistamilla alustoilla kuten Instagramissa ja viestipalvelu WhatsAppissa.

5.30: Afganistanilainen naistoimittaja kertoo, että häneltä evättiin pääsy työpaikalleen sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban otti maassa vallan. Hänen miespuoliset kollegansa pääsivät työpaikalle.

Nainen kertoi tapahtumista sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videolla, jolla hän pyytää apua ja sanoo, että afganistanilaisten naisten elämä on nyt uhattuna.

Torstai 19.8.

23.45: YK:n avustusjärjestöjen johtajat vetosivat torstaina Afganistanin vallanneeseen Talebaniin, jotta liike helpottaisi avustustyöntekijöiden nopeaa ja turvallista pääsyä siviilien luokse.

Ääriliike Talebanin on järjestöjen mukaan sallittava avustustyöntekijöiden – niin miesten kuin naisten – turvallinen, nopea ja esteetön kulku, jotta he voivat toimittaa apua sitä tarvitseville siviileille.

YK:n tärkeimmät avustusjärjestöt ovat luvanneet edelleen auttaa ja suojella afganistanilaisia Talebanin vallankaappauksen jälkeen.

–  Afganistanin ihmiset tarvitsevat meidän tukea nyt enemmän kuin koskaan, järjestöjen yhteislausunnossa sanotaan

21.00: Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on kommentoinut Suomen päätöstä lähettää Puolustusvoimien suojausjoukko Afganistaniin. Orpon mukaan kokoomus antaa täyden tukensa operaatiolle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mukaan perussuomalaisilla on ymmärrystä lähetystössämme Afganistanissa työskennelleiden ja perheidensä suojeluun. Sen sijaan puolue ei pidä ulkopuolisten turvapaikanhakijoiden noutoa sotilasavusteisesti Suomeen perusteltuna.

20.30: Afganistanista Suomeen muuttanut Salar koettaa kuumeisesti keksiä, millä keinoilla saisi pääkaupunki Kabulissa tällä hetkellä olevan vaimonsa Minan Suomeen. Lue lisää tästä jutusta:

20.28: Suomi lähettää sotilaita Afganistaniin maasta tehtävien evakuointien tukemiseksi.

Sotilaiden tehtävä on suojata maassa olevia suomalaisia työntekijöitä ja mahdollisuuksien mukaan auttaa maasta tehtävissä evakuoinneissa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi asiasta torstaina alkuillasta ylimääräisen valtioneuvoston istunnon jälkeen.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan suojausjoukon koko lasketaan muutamissa kymmenissä henkilöissä. Joukko toimii Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Joukko koostuu Puolustusvoimien palkatusta henkilökunnasta. Kaikkonen ei turvallisuussyistä avannut tarkemmin joukon koostumusta. Joukko on aseistettu, mutta ministerin käsityksen mukaan mitään raskaampaa kalustoa ei ole tarvetta viedä Kabuliin.

–  Voin vakuuttaa, että sinne lähtee kokenut, koulutettu ja osaava joukko, Kaikkonen sanoi.

Eduskunta keskeyttää asian vuoksi kesän istuntotaukonsa. Se käsittelee joukkojen lähettämistä koskevan selonteon täysistunnossa perjantaina. Eduskunnan kesätauko on keskeytetty edellisen kerran vuonna 2016 Britannian brexit-kansanäänestyksen vuoksi.

18.31: Ylen tietojen mukaan Suomi on lähettämässä sotilaita Afganistaniin turvaamaan evakuointeja Suomeen. Ylen mukaan Hallitus on ollut koolla asiasta tänään iltapäivällä.

17.17: Taleban-liike lupaa turvallisen poistumistien maasta sekä ulkomaalaisille että afganistanilaisille, kertoo BBC.

Talebanin edustaja kertoo uutistoimisto Reutersille, että Taleban tukee ulkomaisia joukkoja näiden evakuoidessa kansalaisiaan pääkaupunki Kabulin lentokentältä.

Raporttien mukaan Taleban ei kuitenkaan ole päästänyt ihmisiä lentokentälle, vaikka heillä on ollut viisumit. BBC:n haltuun saamassa YK:n asiakirjassa puolestaan kerrotaan, että talebanit ovat etsineet ihmisiä, jotka ovat työskennelleet Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton joukkojen kanssa.

16.31: Talebanien mukaan kaikenlaista väkivaltaa ja suullisia yhteenottoja ehkäistään ulkomaalaisten, afganistanilaisten ja talebanien välillä Kabulin lentokentällä.

16.17: Suomalaisten evakuoinnit Afganistanista ovat jatkuneet tänään, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haaviston mukaan turvallisuustilanne lentokentän portilla vaihtelee. Haaviston mukaan vielä eilen Afganistanissa oli noin 60–70 Suomen kansalaista. Suomi on saanut evakuoitua 34 henkilöä. Suomeen saakka on onnistuttu evakuoimaan 18 henkilöä Dohan kautta.

Haaviston mukaan Suomen kansalaisten lisäksi päähuomio on siinä, että Suomi saa evakuoitua 170 afganistanilaista Suomeen. Henkilöt ovat työskennelleet viime vuosina Suomen valtiolle, EU:lle tai Natolle.

14.56: Talebanin täytyy päättää, haluaako se olla osa kansainvälistä yhteisöä, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ABC Newsin haastattelussa Reutersin mukaan.

Biden myös totesi, ettei hän usko Talebanin perusarvojen muuttuneen.

Afganistania aiemmin vuosina 1996–2001 hallinnut Taleban tuli tunnetuksi muun muassa naisten sorrosta, terroristien suojelusta ja julkisista hirttäjäisistä.

14.05: Taleban-liike on julistanut perustaneensa Afganistanin islamilaisen emiraatin. Uuden valtion perustamisesta ilmoitti Talebanin virallinen tiedottaja Zabihullah Mujahid Twitter-viestissä, uutisoi venäläinen televisiokanava RT.

RT:n mukaan Mujahid totesi myös, että Afganistanin islamilainen emiraatti perustettiin 102 vuotta sen jälkeen, kun Britannia luopui maan hallinnasta.

10.56: Ihmisoikeusliitto vetoaa ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr.), jotta Suomi myöntäisi hätäviisumeita hengenvaarassa oleville afganistanilaisille ihmisoikeuspuolustajille, naisten oikeuksien aktivisteille ja toimittajille.

Kansainvälinen ihmisoikeuksien liitto julkaisi sivuillaan ulkoministereille suunnatun avoimen kirjeen, johon sisältyvät samat vaatimukset.

09.21: Yhdysvallat vaatii Afganistanissa vallan ottanutta Taleban-liikettä päästämään maasta pois pyrkivät lähtemään.

Huoli maasta pääsystä on kasvanut, kun Taleban-taistelijat ovat miehittäneet tarkastuspisteitä pääkaupunki Kabulin lentokentän ympärillä.

Yhdysaltain varaulkoministeri Wendy Sherman viittasi raportteihin, joiden mukaan talebanit ovat estäneet maasta pois yrittäviä afganistanilaisia ​​pääsemästä lentokentälle.

Islamistisen Talebanin johto on viime päivinä pyrkinyt luomaan suvaitsevaisuuden vaikutelman. Taleban-johtajat ovat toistuvasti vakuuttaneet, etteivät he kosta vastustajilleen ja että Afganistanista pois haluavien annetaan vapaasti lähteä.

9.03: Taleban on hieman valottanut suunnitelmiaan tulevan hallintonsa suhteen.

Äärijärjestön mukaan naisten kanssa aiotaan keskustella ja heille myös tarjotaan roolia Afganistanin tulevassa hallinnossa.

Talebanin edellisen hallinnon aikana naisten rooli yhteiskunnassa oli olematon ja sorrettu. Asiantuntijat ovat myös varoitelleet, että Talebanin kenties länsimaille suunnattujen puheiden ja todellisten tekojen välillä saattaa olla merkittävää ristiriitaa.

Äärijärjestön mukaan myös aiemmin vallassa ollut afgaanihallinto ja Taleban neuvottelevat. Joillekin edellisen hallinnon jäsenille aiotaan tarjota paikkoja uudessa johdossa, Taleban vakuuttaa.

8.55: Talebanin ja Naton tietojen mukaan 12 ihmistä on kuollut Kabulin lentokentällä ja sen ympäristössä sen jälkeen kun äärijärjestö otti Afganistanin pääkaupungin haltuunsa.

Ihmisiä on kuollut niin luoteihin kuin kaaoksen seurauksenakin.

Taleban painottaa, että ihmisten tulisi lähteä lentokentältä ja mennä kotiin, jos heillä ei ole oikeutta matkustaa.

7.35: Suomi antaa kolme miljoonaa euroa afgaanipakolaisten auttamiseen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta, ulkoministeriö tiedottaa.

– YK:n arvion mukaan Afganistanissa kotinsa jättäneiden määrät ovat kasvaneet. Ihmisiä pakenee sekä maan sisällä että naapurimaihin. Esimerkiksi Iraniin saapuu nyt noin 5000 pakolaista päivässä, mikä on jopa kolminkertainen määrä aiempaan verrattuna, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

– On tärkeää, että myös Suomi kantaa vastuunsa heidän auttamisestaan, Skinnari jatkaa.

7.28: Talebanin valtaantulon jälkeen sairaalahoidon tarve Lääkärit Ilman Rajoja -avustusjärjestön sairaaloissa on lisääntynyt. Tämä ei välttämättä kerro lisääntyneestä väkivallasta, sillä esimerkiksi Heratissa alueen muut klinikat eivät ole olleet toiminnassa, avustusjärjestö kertoo.

– Nyt kun taistelut ovat hiljentyneet, ihmiset pystyvät liikkumaan helpommin, mikä näkyy lisääntyneinä potilasmäärinä järjestön sairaaloissa, järjestö tiedottaa.

Viimeisen viikon aikana järjestön klinikka Heratissa vastaanotti 555 potilasta.

– Heratin alueellisessa sairaalassa järjestöllä on aliravitsemuksen hoitokeskuksessa parhaillaan hoidossa 60 vakavasti aliravitsemuksesta kärsivää potilasta, järjestöstä kerrotaan.

7.15: Yhdysvaltain armeijan joukot saattavat pysyä Afganistanissa elokuun lopun jälkeenkin, toteaa presidentti Joe Biden ABC Newsin haastattelussa. Syynä on evakuointien hidas eteneminen.

– Jos Yhdysvaltojen kansalaisia on vielä maassa, niin me pysymme, kunnes saamme heidät kaikki pois sieltä, Biden sanoo.

Aiemmin Bidenin hallinnon oli tarkoitus vetää kaikki Yhdysvaltian joukot pois Afganistanista 31.8. mennessä.

5.58: Afganistanissa vallan kaapannut Taleban ei toistaiseksi pääse käsiksi maan hallinnon ulkomaisiin rahavarantoihin. Lisäksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on toistaiseksi kieltäytynyt auttamasta talebaneja.

Luottoa kriisiytyneille valtioille tarjoavan IMF:n mukaan Afganistan ei toistaiseksi saa siltä apua, koska talebanhallinnon tunnustamisesta ei ole vielä kansainvälistä konsensusta.

Afganistanin keskuspankilla on noin 9 miljardin dollarin käteisreservit, josta valtaosa on ulkomaisilla tileillä talebanien ulottumattomissa. Yhdysvaltain keskuspankilla on hallussaan 7 miljardin summa Afganistanin rahaa, josta noin 1,2 miljardia kultana.

5.08: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut uutiskanava ABC Newsille antamassaan haastattelussa, että kaaos oli väistämätöntä Yhdysvaltain jättäessä Afganistanin 20 vuoden jälkeen.

–  Ette siis usko, että tätä maasta lähtemistä olisi voitu hoitaa paremmin, että mitään virheitä olisi tehty? kysyi ABC:n toimittaja George Stephanopoulos presidentiltä.

–  Ei, en usko että tätä olisi voitu hoitaa tavalla, jota jälkiviisaana katsoen (...) ajatus siitä, että jotenkin olisi ollut olemassa tapa lähteä ilman, että kaaosta syntyisi, en tiedä miten se olisi tapahtunut. En tiedä miten se olisi tapahtunut, Biden vastasi.

Maanantaina pitämässään puheessa Biden sanoi, ettei Yhdysvaltalaisten joukkojen tehtävänä Afganistanissa ollut koskaan kansakunnan rakentaminen, vaan terrorismin torjuminen, joka ei vaadi pysyvää sotilaallista läsnäoloa vieraassa maassa.

Keskiviikko 18.8.

23.56 Yhdysvaltojen ulkoministeriö ja puolustusministeriö ovat antaneet ristiriitaisia lausuntoja evakuoitavien pääsystä Kabulin lentoasemalle, kertoo uutiskanava CNN.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain Kabulin-lähetystö lähetti keskiviikkona Yhdysvaltain kansalaisille viestin, jonka mukaan turvallista pääsyä lentoasemalle ei voida taata.

Puolustusministeriön edustaja kenraali Mark Milley taas kertoi, että Taleban on taannut Yhdysvaltojen kansalaisille turvallisen pääsyn Kabulin lentoasemalle.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että Talebanin komentajien kanssa on avoin viestintäyhteys "kuten pitääkin".

22.53 Afganistanista paennut presidentti Ashraf Ghani on kertonut tukevansa äärijärjestö Talebanin ja entisen hallinnon edustajien keskusteluja.

Aiemmin tänään kerrottiin Talebanin käyvän keskusteluja entisen presidentin Hamid Karzain sekä tunnetun poliitikon Abdullah Abdullahin kanssa. Arabiemiraateissa oleva Ashraf Ghani sanoi lisäksi neuvottelevansa paluustaan takaisin Afganistaniin.

Ghani lisäksi kiisti väitteet, joiden mukaan hän olisi vienyt maasta paetessaan mukanaan 169 miljoonaa dollaria.

20.38 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden haluaa nopeuttaa Yhdysvaltain kansalaisten ja muiden Yhdysvaltoihin pelastettavien henkilöiden evakuointia, tiedottaa Valkoinen talo. Biden kertoo myös keskustelleensa varapresidentti Kamala Harrisin kanssa Afganistanin mahdollisesta terroriuhasta.

20.17 YK:n lastenjärjestö Unicef aikoo pysyä Afganistanissa. Järjestö on pysynyt maassa avustustyössä yhteensä 65 vuotta eikä ole lähdössä nytkään, vakuuttaa Unicefin johtava Afganistan-asiantuntija Herve De Lys YK:n tiedotustilaisuudessa.
Järjestö pyrkii huolehtimaan siitä, että heikommassa asemassa olevilla olisi vettä, lääkkeitä, majoitus- ja saniteettitiloja.

19.51 Aseistautuneet Talebanit kiertelevät kolkuttelemassa tavallisten ihmisten oville ja kehottavat näitä menemään työpaikoilleen normaalisti, kertoo Reuters.
38-vuotias Wasima kertoo, että hänen ovelleen ilmestyi kolme aseistautunutta ääriliikkeen jäsensä utelemaan muun muassa palkkatietoja. Talebanit kehottivat häntä jatkamaan töitään normaalisti.

Äärijärjestön kerrotaan olevan huolissaan Afganistanin taloudesta, joka on retuperällä 20 vuotta jatkuneen sotimisen ja epävakaan tilanteen vuoksi.

19.17 Useita suomalaisia on saatu myös tänään kansainvälisille evakuointilennoille Afganistanista eri kohteisiin, ulkoministeriö kertoo.

Evakuoinnit jatkuvat tulevina tunteina ja päivinä. Ministeriö kertoo pitävänsä tiivistä yhteyttä evakuoitaviin.
Ministeriön tiedossa on lähes 70 Suomen kansalaista tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua.
Maanantaina evakuoitu Suomen Kabulin-suurlähetystön diplomaattinen henkilökunta on saapunut Suomeen keskiviikkona.

18.26 Taleban on ilmoittanut naapurimailleen haluavansa takaisin sotilaskäytössä olleen lentokoneensa, jota on käytetty evakuoinnissa.

18.23 Uutistoimisto Reuters kertoo Talebanien johdon ilmoittaneen, ettei Afganistaniin tulla muodostamaan demokraattista yhteiskuntaa, vaan yhteiskuntaa tullaan hallitsemaan islamistisen lain mukaan.

15.03: Ainakin kolme ihmistä on kuollut Talebanin vastaisissa mielenosoituksissa Jalalabadissa itäisessä Afganistanissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters silminäkijätietojen perusteella. 

Kaupungista sosiaalisessa mediassa leviävillä videoilla kuuluu laukauksia, joiden jälkeen ihmiset juoksevat pakoon. Videoiden aitoudesta ei ole tietoa.  

14.15: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että Suomi on lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentokentälle edistämään alueella olevien suomalaisten evakuointia. Suomi pyrkii evakuoimaan noin 240 Suomen kansalaista ja lähetystön työntekijää Kabulista.

12.40: Afganistanissa on ollut kuolemaan johtaneita mielenosoituksia äärijärjestö Talebania vastaan, kertoo al-Jazeera. Median mukaan talebanit ovat ottaneet yhteen mielenosoittajien kanssa ja ampuneet heitä kohti pääkaupunki Kabulin itäpuolella sijaitsevassa Jalalabadin kaupungissa.

Al-Jazeeran mukaan ainakin kaksi ihmistä olisi kuollut ja 12 olisi loukkaantunut.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu videoita mielenosoituksista Talebania vastaan. Videoilla näkyy sotilaiden puuttuvan mielenosoituksiin, sekä niissä kuuluu ammuskelua.

12.27: Britannia on evakuoinut yli 2 000 afganistanilaista Talebanin otettua Afganistanin haltuunsa, kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson. Johnson kertoi asiasta tänään brittiparlamentille.

Johnsonin mukaan Afganistanista on evakuoitu hieman yli 300 Britannian kansalaista sekä reilut 2 000 Afganistanin kansalaista.

Britannia kertoi tiistaina kaavailevansa enimmillään 20 000 afganistanilaisen asuttamista maahan pitkällä aikavälillä. Johnsonin mukaan nyt evakuoitujen lisäksi 2 000 afganistanilaisen hakemus on jo käsitelty ja moni on vielä käsittelyssä.

10.51: Taleban-taistelijat ovat hakanneet ja ruoskineet Kabulin lentokentälle pyrkineitä afganistanilaisia naisia ja lapsia, kertoo The Guardian. Taleban on luvannut "turvallisen pääsyn" kentälle, joka on käytännössä ainoa tie ulos maasta. 

Taleban kuitenkin hallitsee useita tarkastuspisteitä matkalla lentokentälle. Pahoinpitely on tapahtunut Guardianin mukaan juuri tarkastuspisteillä. 

Guardianin mukaan paikalta saadut kuvat ovat näyttäneet esimerkiksi päävammoja naisilla ja lapsilla. 

10.38: Britannia kertoo evakuoineensa noin 1 000 ihmistä päivässä Afganistanista. Sisäministeri Priti Patelin mukaan maan viranomaiset tekevät kaikkensa, jotta britit ja maalle työskennelleet afgaanit saadaan mahdollisimman nopeasti pois maasta.  

10.32: Ranska kertoo evakuoineensa viime yönä 25 ranskalaista ja 184 afganistanilaista Abu Dhabiin. 

10.07: Siviilien tulee luovuttaa aseet ja ammukset Talebanille, kertoo ääriliikkeen viranomainen Reutersille. 

Hän myös kertoo, että Talebanin johtajat eivät aio pysyä piilossa.  

9.50: Ääriliike Talebanin on havaittu painostavan nuoria mukaan liikkeeseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kunduzin kaupungissa Taleban pakotti kymmeniä nuoria kantamaan muun muassa räjähteitä. Nuorimmat olivat 14-vuotiaita. 

AFP:n tiedot perustuvat alaikäisen miehen kertomukseen. 

Hän oli päässyt aluksi pakenemaan liikkeestä, mutta joutunut myöhemmin pahoinpidellyksi ja pakotettu takaisin Talebaniin. 

Taleban on vakuuttanut toimivansa rauhanomaisesti, lupauksiin on kuitenkin suhtauduttu epäilevästi. 

9.37: Yhdysvaltain entinen varapresidentti Mike Pence syyttää presidentti Joe Bidenia siitä, että tämä olisi rikkonut sopimusta, joka solmittiin Talebanin kanssa presidentti Donald Trumpin kaudella. Pence esittää syytöksensä Wall Street Journalin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa. Lue lisää Pencen esittämistä syytöksistä täältä.

8.32: Ryhmä naisia osoitti mieltään Afganistanin pääkaupungin Kabulin kaduilla. Naiset pitelivät kylttejä ja huusivat ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen valtaaman kaupungin kaduilla.

Videolle kuvatun rohkean teon jakoi Twitterissä NBC:n toimittaja Richard Engel. Myös Al Jazeeran kirjeenvaihtaja Hameed Mohammad Shah jakoi toisen videon mieltään osoittavista naisista.

7.51: Intian ulkoministeriö sai osakseen kritiikkiä tiedotettuaan haluavansa pelastaa Afganistanissa olevat hindut ja sikhit.

The Independentin mukaan ulkoministeriötä syytettiin näiden uskonnollisten ryhmien suosimisesta Afganistanin muslimien kustannuksella. Suurin osa afganistanilaisista on muslimeita.

– Olemme jatkuvasti yhteydessä Afganistanin sikhien ja hindujen yhteisöihin. Järjestämme palautuksen Intiaan heille, jotka haluavat lähteä Afganistanista, ulkoministeriön tiedottaja Arindam Bagchi sanoi maanantaina.

5.32: Britannia kertoi tiistaina kaavailevansa enimmillään 20 000 afganistanilaisen asuttamista maahan pitkällä aikavälillä.

Turvapaikka tarjottaisiin ensimmäisen vuoden aikana 5 000:lle Talebaneja pakenevalle afganistanilaiselle. Asutettavien afganistanilaisten määrää kasvatettaisiin jopa 20 000:een tarkemmin määrittelemättömällä pitkällä aikavälillä.

5.27: Yhdysvaltain joukot ovat evakuoineet tähän mennessä yli 3 200 ihmistä Afganistanista, heistä 1 100 tiistain aikana, kerrotaan Valkoisesta talosta.

Nimettömänä puhuneen virkailijan mukaan evakuoitujen joukossa on Yhdysvaltain henkilöstön lisäksi lähes 2 000 afganistanilaista.

Aiemmin Yhdysvallat kertoi aikovansa kuljettaa Afganistanista pois yli 30 000 ihmistä.

Tiistai 17.8.

23.51: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ole puhunut muiden maiden johtajien kanssa sen jälkeen, kun Taleban otti vallan Afganistanissa, uutisoi BBC. Yhdysvaltain turvallisuuspoliittisen neuvonantaja Jake Sullivanin mukaan Yhdysvaltain korkeat virkamiehet ja esimerkiksi ulkoministeri Antony Blinken ovat olleet säännöllisesti yhteydessä ulkomaalaisten kollegojen kanssa.

Sullivan myönsi myös, että Taleban on takavarikoinut "kohtuullisen määrän" Yhdysvaltain miljoonien dollarien sotilastarvikkesta, jotka oli toimitettu Afganistanin turvallisuusjoukoille.

22.27: Afganistanissa vallan ottanut ääriliike Taleban on Yhdysvaltojen mukaan sallimassa siviileille pääsyn Kabulin lentoasemalle. Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan kertoi toimittajille asiasta Valkoisessa talossa, uutisoi muun muassa CNN.

Sullivanin mukaan Yhdysvallat neuvottelee parhaillaan ääriliikkeen kanssa siitä, missä aikataulussa se voisi evakuoida kansalaisensa ja sille työskennelleet afganistanilaiset pois maasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan evakuoitavia ihmisiä on tuhansia.

Yhdysvaltain hallinnon käsitys on, että Taleban olisi valmis sallimaan pääsyn lentoasemalle elokuun loppuun asti.

20.40: EU:n on keskusteltava Afganistanin vallanneen ääriliike Talebanin kanssa, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Hän perustelee asiaa sillä, että Taleban on voittanut sodan.

Borrell kuitenkin painotti, että ei tarkoita keskustelulla Talebanin hallinnon nopeaa virallista tunnustamista.

Borrellin mukaan keskustelut on syytä aloittaa mahdollisimman pian, jotta humanitaarinen ja mahdollinen maahanmuuttoon liittyvä katastrofi voidaan välttää.

18.50: Afganistanissa Taleban-äärijärjestö sanoo, että naisten oikeudet toteutuvat maassa islamilaisen sharia-lain mukaisesti. Äärijärjestö piti ensimmäisen mediatilaisuuden maan valtaamisen jälkeen, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Talebanien edustajan Zabihullah Mujahidin mukaan liike vakuuttaa kansainväliselle yhteisölle, että ketään ei vahingoiteta. Mujahid kuitenkin painotti, että liikkeellä on oikeus toimia uskonnollisten periaatteidensa mukaisesti.

Talebanin poliittisen johtajan mullahAbdul Ghani Baradarin on kerrottu saapuneen Qatarista Afganistaniin.

17.53: Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi tiistaina, että ääriliike Talebanin tarkastukset vaikeuttavat länsimaille työskennelleiden afganistanilaisten evakuointeja pääkaupunki Kabulissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Taleban kontrolloi ihmisten pääsyä Kabulin lentoasemalle. Joidenkin tietojen mukaan asemalle päästetään ulkomaiden kansalaisia, mutta ei afganistanilaisia.

– Tilanne on vaarallisempi afganistanilaisille, koska ei ole mitään takeita siitä, että he pääsevät Talebanin tarkastuspisteiden läpi, Maas sanoi ennen EU:n ulkoministerien kokousta.

Maasin mukaan Saksan ja Yhdysvaltojen joukot pyrkivät takaamaan evakuoitaville turvallisen kulun lentoasemalle.

Tilanne Kabulin lentoasemalla on nyt aiempaa rauhauhallisempi, Britannian evakuointitoimista Kabulissa vastaava vara-amiraali Ben Key kuvaili tiistaina yleisradioyhtiö BBC:lle.

Maanantaina lentoasemalta julkaistiin kuvia, joissa epätoivoiset ihmiset yrittivät kiivetä kiitoradalla jo rullaavaan koneeseen. Kaikki saapuvat ja lähtevät lennot keskeytettiin lähes viideksi tunniksi kiitoradalle tunkeutuneen väkijoukon vuoksi.

Keyn mukaan Britannia oli evakuoinut tiistaihin mennessä noin 300 ihmistä. Hän sanoi uskovansa, että maasta on mahdollista saada ulos vielä noin 6  000–7  000 ihmistä.

17.27: Afganistanin varapresidentti Amrullah Salen kirjoittaa Twitterissä olevansa yhä maan "laillinen varapresidentti". Samalla hän kertoi päivityksessään olevansa yhä Afganistanissa.

17.06: Taleban kertoo pitävänsä tiedotustilaisuuden Kabulissa tänään. Tiedotustilaisuuden ajankohta on epävarma. Aiemmin alkamisajaksi kerrottiin noin kello 17 aikoihin Suomen aikaan. Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid ilmoitti asiasta Twitterissä ja toivotti median edustajat ja tiedottajat tervetulleiksi tilaisuuteen.

Tiedotustilaisuus järjestetään Kabulissa Afganistanin hallituksella aiemmin käytössä ollessa mediakeskuksessa. 

16.52: Puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg syyttää Afganistanin hallitusta maan pääkaupungin Kabulin joutumisesta ääriliike Talebanin käsiin.

Stoltenbergin mukaan Afganistanin poliittiset johtajat epäonnistuivat sekä Talebanin vastustamisessa että rauhanomaisen, kansan kaipaaman ratkaisun neuvottelemisessa.

Talebanin nopeus Afganistanin valtaamisessa pääsi yllättämään Naton, Stoltenberg myönsi puhuessaan tiistaina medialle. Yhdysvaltojen rinnalla myös Nato aloitti joukkojensa vetämisen Afganistanista toukokuussa.

16.05: Saksan ilmavoimien kuljetuskone on evakuoinut Afganistanista tänään noin 120 henkilöä, kertoo Bild-lehti. Lehden tietojen mukaan evakuoitujen joukossa on saksalaisten lisäksi myös muiden Nato-maiden kansalaisia. Afganistanilaisista ei ollut tietoa.

Bildin mukaan A400M-koneeseen otettiin poikkeusluvalla mahdollisimman paljon ihmisiä, vaikka kaikille ei riittänyt istuimia tai turvavöitä. Lehden mukaan tälle päivälle oli suunnitteilla vielä ainakin yksi evakuointilento.

15.08: Pakistanin pääministeri Imran Khan sanoo, että Taleban "rikkoo orjuuden kahleet". Asiasta kirjoittaa The Independent.

Julkaisun mukaan Khan sanoo, että vieraan kulttuurin omaksuminen on pahempaa kuin orjuus.

– Kun omaksut jonkun kulttuurin, sinä uskot sen olevan parempi ja päädyt sen orjaksi, Khan sanoo.

14.55: Suomi keskeyttää kehitysyhteistyönsä Afganistanissa, tiedottaa ulkoministeriö.

Kehitysyhteistyön jatkon edellytyksiä ja muotoja arvioidaan yhdessä kansainvälisen yhteisön sekä kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kanssa Afganistanin tilanteen selkeytyessä.

Afganistan on ollut Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa viime vuosina. Suomen tuki maan humanitaariseen apuun, kansainvälisten järjestöjen työhön ja miinanraivaukseen on ollut noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Avun tarve jatkuu, mutta sen antamisen edellytykset ovat muuttuneet.

– Meidän on katsottava tilanteen kehittymistä. Suomi ei ole kuitenkaan hylkäämässä Afganistanin kansaa, sen lapsia, naisia, miehiä, toimittajia, lääkäreitä, miinanraivaajia tai ihmisoikeustaistelijoita, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

14.09: YK kehottaa kaikkia maita kieltämään Afganistanista lähteneiden pakkopalauttamisen maahan. Asiaan otti kantaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tänään. Palautuskielto koskisi myös turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikkahakemus on hylätty.

YK-järjestö perusteli vaatimustaan sillä, että turvallisuus- ja ihmisoikeustilanne on heikentynyt Afganistanissa nopeasti.

Pakolaisjärjestön tiedottaja Shabia Mantoo kiitteli sitä, että useat Euroopan maat ovat pysäyttäneet kaikki pakkopalautukset Afganistaniin. Hän sanoi toivovansa, että muut maat seuraavat nopeasti esimerkkiä.

14.01: Kiinan mukaan Yhdysvallat jätti taakseen Afganistaniin "hirveän sotkun" levottomuutta ja sisäisiä jakolinjoja vetäytyessään maasta. Ulkoministeriön tiedottajan Hua Chunyingin mukaan tapaus osoittaa, ettei Yhdysvaltain vahvuus ole rakentamisessa vaan tuhoamisessa.

Kiinan kommunistipuolueen valvonnassa oleva Global Times -lehti muistutti eilen Afganistanin osoittavan myös Taiwanille, kuinka epäluotettava liittolainen Yhdysvallat todellisuudessa on.

Kiina pitää Yhdysvaltain tukemaa Taiwania kapinallisena alueena, jonka se on tarvittaessa valmis valtaamaan voimatoimin. Afganistanin Taleban-hallintoon Kiina on puolestaan kertonut olevansa valmis muodostamaan ystävälliset suhteet.

13.12: Neuvostoliiton entinen johtaja Mihail Gorbatshov sanoo, että Yhdysvaltain päätös lähettää sotilaita Afganistaniin oli huono idea. Yhdysvaltain hyökkäys Afganistaniin oli Gorbatshovin mukaan alusta alkaen huono idea, vaikka Venäjä sitä aluksi kannattikin.

Neuvostoliiton viimeinen presidentti Gorbatshov kommentoi Afganistanin tilannetta RIA Novosti -uutistoimistolle. Hän varoitti toistamasta Yhdysvaltain hyökkäyksen virheitä.

Afganistan oli ylikäymätön haaste aiemmin myös Neuvostoliitolle. Gorbatshov lopetti Neuvostoliiton vuosikymmenen kestäneen Afganistanin-sodan vuonna 1989.

12.27: Talebanin aiemmin antamasta lausunnosta on saatu lisätietoja. Liike kutsuu naisia jatkamaan samoissa rooleissa kuin aiemmassakin hallinnossa. 

– Islamilainen emiraatti ei halua naisten joutuvan uhreiksi. Heidän pitäisi olla hallintorakenteessa sharia-lain mukaisesti, Talebanin kulttuurikomission jäsen Enamullah Samangani sanoi. 

Talebanin johtamassa Afganistanissa naisten asema on ollut huono. 

11.41: Afganistanissa käynyt Saksan asevoimien kuljetuskone lähti lähes tyhjänä takaisin.

A400M-tyypin kone pääsi laskeutumaan Kabuliin tuntien odottelun jälkeen ja toi lopulta ulos maasta vain seitsemän henkilöä: viisi saksalaista, yhden hollantilaisen ja yhden afganistanilaisen, kertoo Der Spiegel -lehti.

Laskeutuminen Kabuliin oli viime hetkiin saakka epävarmaa. Tämän vuoksi kaupungissa olevia saksalaisia ei voitu ohjeistaa ajoissa tulemaan kentälle.

Kun laskeutuminen lopulta onnistui, oli kello jo yli iltayhdeksän ja Talebanin Kabuliin määräämä ulkonaliikkumiskielto voimassa.

Kuljetuskone oli maassa kentän sotilaspuolella vain reilut puoli tuntia eikä se saanut ottaa kyytiinsä kentän siviilipuolella ulospääsystä haaveilevia afganistanilaisia.

9.53: Kaksi rajanylityspaikkaa on avattu uudelleen Afganistanin ja Pakistanin rajalla, kertoo CNN.

Paikallinen viranomainen kertoi CNN:lle, että Pakistan ja Taleban sopivat pitävänsä Chamanissa sijaitsevan rajanylityspaikan auki päivittäin kello 08–16.

Myös Spin Boldakissa sijaitseva rajanylityspaikka avattiin, mutta sen kautta saavat kulkea vain he, joilla on Pakistanin tai Afganistanin henkilökortti.

CNN:lle puhuneen viranomaisen mukaan Taleban oli pyytänyt, että afgaanit saisivat kulkea Pakistaniin ilman viisumia humanitaarisin perustein.

8.56: Yhdysvaltain entinen presidentti George Bush, joka aloitti sodan maassa, on kommentoinut Afganistanin tapahtumia.

Hän ja hänen vaimonsa Laura Bush kertovat olevansa surullisia tilanteesta. 

– Laura ja minä olemme katsoneet tapahtumia hyvin surullisina. Sydämemme ovat raskaita sekä Afganistanin kansan puolesta, joka on kärsinyt niin paljon, että amerikkalaisten ja Nato-liittolaisten puolesta, jotka ovat uhranneet niin paljon, Bush sanoi lausunnossaan.   

8.53: Taleban on julkaissut lausunnon, jossa liike sanoo armahtavansa kaikki Afganistanin entisen hallinnon viranomaiset ja kehottaa kansalaisia palaamaan töihin. Lausunnosta kertoo uutistoimisto AFP. 

Taleban on tunnettu rajuista rangaistuksistaan ja liikettä on syytetty sotarikoksista, jotka se kiistää. Lausunton annettiin samaan aikaan, kun tuhannet yrittävät paeta maasta talebanin pelossa. 

7.27: Turkki rakentaa Iranin puoleiselle rajalleen muuria pitääkseen Afganistanista tulevat pakolaiset loitolla, kertoo uutistoimisto AFP.

Toistaiseksi muuria on rakennettu noin viiden kilometrin verran. AFP:n mukaan muurista on tarkoitus rakentaa 295 kilometriä pitkä.

6.42: Nobelin rauhanpalkinnon 17-vuotiaana voittanut pakistanilainen Malala Yousafzai sanoo, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin täytyy suojella afganistanilaisia ihmisoikeus- ja naistenoikeusaktivisteja. Nykyisin 24-vuotias Yousafzai sanoo Britannian yleisradio BBC:n haastattelussa, että maiden tulee avata rajansa afganistanilaisille pakolaisille.

Yousafzai joutui kotimaassaan äärijärjestö Talebanin kohteeksi puolustettuaan tyttöjen oikeutta koulutukseen. Talebanin jäsen ampui tätä päähän vuonna 2012.

5.13: Yhdysvaltain ilmavoimien kone on evakuoinut noin 640 afganistanilaista Kabulista, uutisoi turvallisuuteen ja asevoimiin erikoistunut yhdysvaltalainen Defense One -media. Lehden mukaan kyse on suurimmista C-17-sotilasrahtikoneella kuljetetuista ihmismääristä.

Sunnuntaina koneen kyytiin pyrki satoja afganistanilaisia, joilla oli hyväksyntä evakuoitumista varten. Ihmiset pyrkivät koneeseen osittain auki olevasta rampista. Sen sijaan että ihmisiä olisi poistettu koneesta, miehistö päätti koneen lähtevän lentoon pakenevat ihmiset kyydissään. Kone lensi Afganistanin pääkaupunki Kabulista Lähi-idässä sijaitsevaan Qatariin.

0.25: Saksan armeijan lentokone on laskeutunut Kabuliin evakuoidakseen ihmisiä Uzbekistanin pääkaupunkiin Taškentiin.

Reutersin lähteiden mukaan matkustajat jatkaisivat matkaansa pääkaupungista eteenpäin siviililentokoneella.

Saksan hallitus on luvannut kuljettaa ulkomaalaisia ja paikallista henkilökuntaa pois Afganistanista vielä, kun lentokenttä on auki.

0.04: Kabulin lentokenttä on taas toiminnassa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Aiemmin kaikki saapuvat ja lähtevät lennot keskeytettiin lähes viideksi tunniksi. Keskeytys koski sekä sotilas- että siviililentoja.

Syynä keskeytykselle olivat lentokentän kiitoradalle tunkeutuneet väkijoukot, joita Yhdysvaltain, Turkin ja muiden maiden sotilaat yrittivät poistaa alueelta.

Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentoasema on vajonnut kaaokseen väkijoukkojen yrittäessä ulos maasta pääkaupunkiin edenneen äärijärjestö Talebanin joukkojen alta.

23.30: Yhdysvaltalaisten joukkojen tehtävä Afganistanissa ei koskaan ollut kansakunnan rakentaminen, vaan terrorismin torjuminen. Terrorismin torjunta ei vaadi pysyvää sotilaallista läsnäoloa maassa, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Bidenin mukaan hänen vaihtoehtonsa oli edellisen presidentin Donald Trumpin jäljiltä joko pitää kiinni yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisestä tai kasvattaa joukkojen määrää uudelleen. Bidenin mukaan hän seisoo edelleen vetäytymispäätöksen takana.

– Afganistanin tilanne on edennyt nopeammin kuin arvelimme ja Afganistanin hallitus romahti ilman taistelua, sanoo Biden.

Biden puhui julkisuudessa Suomen aikaan maanantai-iltana ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Taleban otti Afganistanin haltuunsa.

20.24: Afganistanin pohjoinen rajanaapuri Uzbekistan kertoo pakottaneensa viikonlopun aikana yli 40 afganistanilaista rajan laittomasti ylittänyttä lentokonetta ja helikopteria laskeutumaan. Rajan ylitti viime päivinä kaikkiaan 22 sotilaslentokonetta ja 24 sotilashelikopteria. Ilma-alusten kyydissä oli kaikkiaan 585 Afganistanin armeijan sotilasta.

19.10: Kaikki saapuvat ja lähtevät lennot on keskeytetty Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Keskeytys koskee sekä sotilas- että siviililentoja.

Syynä keskeytykselle ovat lentokentän kiitoradalle tunkeutuneet väkijoukot, joita Yhdysvaltain, Turkin ja muiden maiden sotilaat yrittävät nyt poistaa alueelta. Tiedossa ei ole, kuinka kauan lentoliikenteen katkaisu kestää.

Kabulin lentoasema on vajonnut kaaokseen väkijoukkojen yrittäessä ulos maasta pääkaupunkiin edenneen äärijärjestö Talebanin joukkojen alta.

17.28:  Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on poistunut maasta. Venäläisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan Ghani pakeni maasta käteisellä täytetyllä neljällä autolla. Osa rahoista jäi lentokentälle, koska se ei mahtunut helikopteriin.

16.48: Talebanin nopea eteneminen Kabuliin ja sitä seurannut vallansiirto Afganistanissa ovat vaarantaneet maassa toimivien journalistien turvallisuuden, toteaa Suomen Journalistiliitto tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan erityisen uhan alla ovat länsimaiden kanssa yhteistyötä tehneet sekä journalistinaiset.

– Suomen Journalistiliitto on erittäin huolissaan afganistanilaisten kollegoiden tilanteesta. Kaikki journalistit pelkäävät nyt, sanoo liiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Kolmen kuukauden ajan Talebanin taistelijat ovat uhkailleet ja pahoinpidelleet afganistanilaisia toimittajia ja vaatineet heitä uutisoimaan uhkailijoista myönteisesti.

Afganistanin riippumaton journalistiyhdistys AIJA kertoo kansainväliselle journalistiliitolle IFJ:lle, että lähes kaikki journalistit ovat paenneet kodeistaan ja että 140 paikallista tiedotusvälinettä on suljettu. Uutistoimisto ANI:n mukaan ainakin 30 journalistia oli heinäkuun loppuun mennessä pahoinpidelty tai tapettu.

Suomi on ilmoittanut, että sen hyväksymässä 170 suojelupäätöksen saaneen joukossa ei ole mukana medialle työskennelleitä. Journalistiliitto katsoo, että suojelupolitiikka tulisi pikaisesti laajentaa koskemaan myös suomalaiselle medialle työskennelleitä afgaaneja, ennen kuin on liian myöhäistä.

16.18: Afganistanilainen sotilaslentokone on pudonnut maahan naapurimaa Uzbekistanissa, jonka puolustusministeriö vahvistaa asian, kertoo STT. Ministeriön mukaan lentokone ylitti laittomasti rajan, ja tapahtunutta tutkitaan.

Putoamisen syy on epäselvä. Aiemmin paikallisessa mediassa levinneiden tietojen mukaan lentokone putosi Uzbekistanin eteläisellä Surxondaryon alueella, jolla on yhteistä rajaa Afganistanin kanssa.

Alueella työskentelevä lääkäri Bekpulat Okbojev kertoi AFP:lle, että hänen sairaalaansa oli tuotu sunnuntai-iltana kaksi potilasta, jotka olivat pukeutuneet Afganistanin armeijan univormuihin. Toisella kerrottiin olleen laskuvarjo.

14.14: Iranin uuden presidentin Ebrahim Raisin mukaan Yhdysvaltain kärsimän "sotilaallisen tappion" ja vetäytymisen pitäisi merkitä mahdollisuutta pysyvään rauhaan Afganistanissa.

Iran on Afganistanin rajanaapuri, ja maassa on paljon afgaanipakolaisia. Yhdysvaltain arkkivihollinen Iran edustaa islamin shiialaista pääsuuntausta, kun taas Afganistanissa vallan ottaneet talebanit ovat sunnimuslimeja.

14.03: Tilanne Kabulin lentokentällä muuttuu koko ajan epätoivoisemmaksi. Viraaliksi levinneillä videoilla näkyy, kuinka talebaneilta pakenevia ihmisiä roikkuu Kabulista lähtevien lentokoneiden pyörissä.

Pelottavaa kuvaa Kabulin lentokentältä: Ihmiset roikkuvat liikkuvan koneen kyydissä 0:45

12.35: Kiina ilmoitti maanantaina, että se on valmis "kehittämään ystävällisiä suhteita" Afganistanin Taleban-järjestöön. Kiinan ulkoministeriö kommentoi naapurimaan tilannetta sen jälkeen kun islamistinen Taleban oli ottanut Afganistanin hallintaansa.

Kiina totesi kunnioittavansa Afganistanin kansan oikeutta päättää itsenäisesti omasta kohtalostaan. Kiina on valmis jatkamaan ystävällisten yhteistyösuhteiden kehittämistä Afganistaniin, sanoi ulkoministeriön tiedottaja.

Kiina on ollut huolestunut siitä, että Afganistanista voisi tulla tukialue Kiinan uiguurivähemmistön separatisteille. Uiguurit ovat uskonnoltaan muslimeja.

12.30: Talebanit ovat alkaneet keräämään afgaanien aseita pois Kabulissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Talebanien edustaja kertoo, että ihmiset eivät tarvitse aseitaan enää.

– Ymmärrämme, että ihmiset pitivät aseita henkilökohtaisena turvanaan. He voivat nyt tuntea olonsa turvalliseksi. Emme tulleet satuttamaan viattomia siviilejä, nimetön Talebanin edustaja kertoo Reutersille.

12.24 Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomen suurlähetystön työntekijät ovat päässeet pois Kabulista ja lentäneet johonkin Afganistanin lähimaahan.

Ulkoministeriö ei toistaiseksi ole vahvistanut tietoa MTV:lle.

HS kertoo saaneensa tiedon kahdesta lähteestä.

Lehden mukaan Suomi ei ole lähettänyt omaa sotilaskonetta Kabuliin, vaan lähetystön työntekijät on haettu pois jonkin muun maan sotilaskoneella. HS:n mukaan kyseessä on ilmeisesti Yhdysvaltojen kone.

11.53: Saksasta on lähtenyt tänään kolme asevoimien kuljetuskonetta kohti Afganistania. Niiden on määrä noutaa Saksan kansalaisia ja Saksalle työskennelleitä afganistanilaisia pois Talebanin hallintaan joutuneesta maasta.

Saksalaislehtien mukaan koneissa on mukana myös laskuvarjojääkäreitä ja sotilaspoliiseja evakuoinnin turvaamiseksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Saksan hallitus on myös pyytänyt parlamentilta lupaa jopa satojen sotilaiden lähettämiseksi tilapäisesti Afganistaniin turvaamaan evakuointien jatkumista.

11.22: Venäjän Afganistanin-suurlähettiläällä on tapaaminen äärijärjestö Talebanin kanssa Kabulissa tiistaina. Asiasta ilmoitti Venäjän ulkoministeriön virkamies Zamir Kabulov moskovalaisen radioaseman haastattelussa.

Kabulovin mukaan suurlähettiläs tapaa Talebanin "turvallisuuskoordinaattorin". Tapaaminen ei vielä merkitse sitä, että Venäjä olisi tunnustamassa Afganistanin uutta hallintoa.

Venäjän lisäksi ainakin Kiinan suurlähetystön toiminta on jatkumassa Kabulissa.

Taleban on ottanut Afganistanin nopeasti hallintaansa sen jälkeen kun Yhdysvallat alkoi vetää sotilaitaan maasta.

11.16: Ruotsi on onnistunut evakuoimaan ruotsalaisen henkilöstönsä pois suurlähetystöstään Afganistanin Kabulista, kertoo ulkoministeri Ann Linde. Hänen mukaansa kyse on 19 henkilöstä, jotka Ruotsin ulkoministeriö oli aiemmin lähettänyt Afganistaniin.

Lähetystön paikallista henkilöstöä ei ole vielä kyetty evakuoimaan, Linde lisäsi.

Linden mukaan ruotsalaiset on siirretty Dohaan Qatarissa. Evakuoinnissa avustivat Yhdysvaltain helikopterit, Linde kertoi lehdistötilaisuudessa Tukholmassa.

11.05: Yhdysvaltain kongressin republikaanit ovat arvostelleet jyrkästi maan presidenttiä Joe Bideniä Afganistanin tilanteesta. NBC:n mukaan edustajainhuoneen jäsen Liz Cheney sanoi, että nyt näemme, mitä tapahtuu, kun Yhdysvallat vetäytyy maailmalta. Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell luonnehti vetäytymistä Afganistanista "törkeäksi".

10.18: Finnair on keskeyttänyt lennot Afganistanin yli, Finnairin viestintä kertoo Iltalehdelle.

Aiemmin yhtiön reitit Bangkokiin ja Singaporeen kulkivat maan yli. Tällä hetkellä Singaporeen ei lennetä, mutta Bangkokiin lennetään yhä.

Finnair kertoo Iltalehdelle, että Afganistanin ilmatilassa lennettiin viimeksi sunnuntaina.

10.13: Ainakin viisi ihmistä on kuollut Kabulin lentokentällä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan kuolemantapauksilla on kolme silminnäkijää.

Yksi silminnäkijä oli nähnyt, kun viisi ruumista oli viety ajoneuvoon. Toisen silminnäkijän mukaan oli epäselvää, kuolivatko ihmiset luoteihin vai jäivätkö he jalkoihin kaaoksessa.

Aiemmin yhdysvaltalaissotilaiden kerrottiin ampuneen ilmaan laukauksia, kun ihmisiä oli pyrkinyt sotilaskoneisiin.  

10.10: Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Afganistanissa olevien suomalaisten ja suomalaisille työskennelleiden afganistanilaisten turvallisuus on Suomelle tällä hetkellä tärkeintä.

Kaikkosen mukaan valtioneuvosto tekee tällä hetkellä työtä näiden ihmisten turvallisuuden takaamiseksi.

Kaikkosen mukaan Kabulin keskushallinnon neuvotteluasemat ovat Afganistanissa heikot ja on vain päivien tai tuntien kysymys, koska valta maassa on kaikilta osin vaihtunut.

Kaikkonen kommentoi Afganistanin tilannetta puheessaan valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

09.08: Tilanne Kabulin lentokentällä on kaoottinen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain asevoimien sotilaat ovat ampuneet laukauksia ilmaan, jotta sadat afganistanilaiset eivät tunkeutuisi asevoimien koneisiin.

Vice Median toimittaja Ahmer Khan jakoi Twitterissä videon epätoivoisista kansalaisista, jotka kapuavat toinen toistensa päällä matkustajasillan rakenteita pitkin ylös.

Australialaisen ABC:n toimittaja Stephen Dziedzic kertoo Twitterissä puhuneensa kahden lentokentällä olevan australialaisen kanssa.

Heidän kertomansa mukaan Yhdysvaltain asevoimien sotilailla on hankaluuksia pitää järjestystä yllä lentokentällä. Myös aseen laukauksia on kuulunut, mutta Dziedzicin lähteen mukaan ei ole varmaa, olivatko laukaukset yhdysvaltalaissotilaiden ampumia.

8.51: Talebanin mukaan on liian aikaista sanoa, kuinka he aikovat järjestää hallinnon Afganistanissa.

– Haluamme kaikkien ulkomaisten joukkojen lähtevän maasta ennen kuin alamme muodostaa hallintoa, nimettömänä Reutersille puhunut Taleban-johtaja sanoi. 

Hän myös kertoi, että Taleban-taistelijoille on sanottu, etteivät he saa pelotella siviilejä.  

8.10: Kakki Yhdysvaltain suurlähetystön työntekijät on evakuoitu, uutisoi CNN. Heidät on siirretty Kabulin lentokentälle, jossa sotilaat turvaavat heitä. 

7.53: Kabulissa kadut olivat autioita varhain maanantaina, päivä sen jälkeen, kun Taliban otti vallan, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen sijaan lentokentällä on ruuhkaa, sillä ihmisiä pyrkii pakenemaan maasta. 

Useat lentoyhtiöt ovat kertoneet välttävänäsä Afganistanin ilmatilaa. Esimerkiksi lentojätit United Airlines, British Airways ja Virgin Atlantic eivät käytä ilmatilaa.

5.38: YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään keskustelemaan Afganistanin tilanteesta. Kokous alkaa Suomen aikaa kello 17 Yhdysvaltojen New Yorkissa YK:n päämajassa.

Kokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres antaa turvallisuusneuvoston jäsenille tilannekatsauksen Afganistanista.

Kokous järjestetään turvallisuusneuvoston kahden vaihtuvan jäsenmaan Viron ja Norjan pyynnöstä. 

5.35: Afganistanin presidentin entinen neuvonantaja sanoo qatarilaiskanava al-Jazeeralle, että kansainvälisten joukkojen tulisi jäädä pääkaupunki Kabuliin.

Shafiq Hamdam näkee, että joukkojen tulisi jäädä varmistamaan, että äärijärjestö Taleban pitää kiinni lupauksistaan. Järjestö on muun muassa ilmoittanut haluavansa rauhanomaisen vallanvaihdon.

Hamdam sanoo kanavan lähetyksessä, että Talebanin täytyy pitää kiinni muun muassa tyttöjen koulutuksesta ja siitä, että naiset saavat jatkossakin tehdä töitä.

5.31: Yhdysvaltain sotilasvoimat on lennättänyt noin 500 suurlähetystön työntekijää pois Afganistanin pääkaupunki Kabulista, kertovat useat eri yhdysvaltalaismediat.

Uutiskanava CNN kirjoittaa, että Afganistanissa on yhä noin 4 000 suurlähetystön työntekijää, joista osa on Yhdysvaltain kansalaisia ja osa Afganistanin kansalaisia.

Yhdysvaltalainen sotilasviranomainen kertoo kanavalle, että 6 000 sotilaan tehtävänä tulee olemaan Kabulin lentokentän turvallisuus.

5.24: Yli 60 maata Suomi mukaan lukien vetoavat äärijärjestö Talebania päästämään ulkomaalaiset ja maasta pois pyrkivät afganistanilaiset lähtemään Afganistanista. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan yhteisessä lausunnossa vaaditaan pitämään Afganistanin tiet, lentokentät ja rajanylityspaikat auki.

Useissa medioissa tilannetta pääkaupunki Kabulin lentokentällä on kuvattu kaoottiseksi, kun ihmiset yrittävät päästä pois maasta.

Taleban saapui eilen Kabuliin. Sitä ennen maan presidentti Ashraf Ghani pakeni maasta.

Maanantai 16.8.

0.16: Taleban on valmis keskustelemaan huolista, joita kansainvälisellä yhteisöllä saattaa olla, Talebanin poliittisen siiven tiedottaja kertoi Reutersin mukaan Al Jazeeralle.

Tiedottaja myös totesi ulkovaltojen varmasti oppineen näistä 20 vuodesta jotain. Taleban ei usko, että vieraat joukot enää toistavat "epäonnistunutta koetta Afganistanissa".

0.01: Talebanin poliittisen siiven tiedottaja kertoi Reutersin mukaan Al Jazeeralle, että sota Afganistanissa on ohi.

Tiedottajan mukaan Taleban on saavuttanut tavoitteensa: Maa on vapaa ja kansalaiset itsenäisiä.

Pian selviää, minkälainen hallintomalli Afganistaniin tulee, tiedottaja lupasi Al Jazeeran haastattelussa. Tiedottaja vakuutti, että kansalaisten ja diplomaattien turvallisuus taataan.

Tiedottajan mukaan Afganistanin presidentin pakeneminen maasta yllätti Talebanin.

23.26: Suomen opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa Afganistanin tilanteen olevan ”hälyttävä ja pysäyttävä”.

– Talebanin nousu on katastrofi ihmisoikeuksille, mutta erityisesti naisten ja tyttöjen henki on nyt vakavassa vaarassa, Andersson kirjoittaa Twitterissä.

Andersson pitää tapahtunutta ”totaalisena epäonnistumisena”.

– Vuosia kestäneen kalliin sodan ja siviilien kärsimyksen jälkeen talebanit ovat takaisin vallassa. Vielä ei ehkä ole sen aika, mutta kansainvälisen yhteisön pitää vetää johtopäätökset ja oppia.

Opetusministeri myös muistuttaa Suomen palauttaneen turvapaikanhakijoita Afganistaniin vielä tämän vuoden aikana.

– Johtopäätösten tekemiselle tarvetta myös täällä.

23.03: Afganistanista on saatu evakuoitua jo useita satoja Yhdysvaltain lähetystön työntekijöitä, kertoo nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain puolustushallinnon työntekijä.

Puolustusministeriön lähteen mukaan Kabulin lentokenttä on edelleen avoinna myös kaupallisille lennoille. Joidenkin lähteiden mukaan kentälle pääsevät enää vain evakuointilennot. Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kentällä vallitsee täysi kaaos.

Uutistoimisto AP:n mukaan sunnuntaina pakistanilainen lentoyhtiö PIA lennätti 370 ihmistä pois Kabulista, mutta Dubaissa majaansa pitävät Emirates sekä FlyDubai peruivat lentonsa.

23.00: Sotilasliitto Nato on luvannut auttaa pitämään Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän avoinna, vaikka äärijärjestö Taleban on valtaamassa kaupunkia.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi jäsenmaiden keskustelujen jälkeen, että sotilasliitto auttaa pitämään Kabulin lentokentän auki ja helpottaa näin evakuointien koordinoimista.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi sunnuntaina, että maan ilmavoimien lentokone lähtee auttamaan evakuoinnissa. Maasin mukaan Afganistanista evakuoitavat kuljetetaan Afganistanin nimeltä mainitsemattomaan naapurimaahan, josta he jatkavat siviililennoilla Saksaan.

22.43: Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on Al Jazeeran mukaan lähtenyt Afganistanista Taškentiin, Uzbekistanin pääkaupunkiin. Ghanin mukana ovat hänen vaimo, turvallisuusneuvonantaja ja kansliapäällikkö. Aiemmin Ghanin kerrottiin matkustaneen Tadžikistaniin.

22.20: Pentagon kertoo Yhdysvaltojen lähettävän Kabuliin vielä 1 000 sotilasta lisää auttamaan evakuoinneissa. Näin ollen Yhdysvaltojen sotilaita tulee olemaan Afganistanissa väliaikaisesti noin 6 000.

21.36: Ulkoministeriö kertoo MTV Uutisille, että Suomen Kabulin-suurlähetystö on tilapäisesti suljettu turvallisuussyistä. Palveluja ei anneta huomisesta lähtien.

21.32: Maasta paennut presidentti Ashraf Ghani kertoo Facebook-päivityksessään lähteneensä Afganistanista välttääkseen ylimääräistä verenvuodatusta.

Ghanin mukaan monet pelkäävät Taleban-hallintoa. Talebanin onkin nyt Ghanin mukaan välttämätöntä voittaa afgaanit puolelleen.

21.06: Reutersin mukaan Kabulissa on tapahtunut useita räjähdyksiä.

21.04: Talebanin taistelijat ottivat haltuunsa presidentin palatsin Kabulissa. 

Presidentin palatsissa on sen valtaamisesta kertoneiden Taleban-lähteiden mukaan käynnissä turvallisuutta koskeva kokous.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani poistui maasta avustajiensa kanssa aiemmin tänään. Hänen on määrä luovuttaa valta väliaikaishallinnolle. Vahvistamattomien tietojen mukaan Taleban olisi kieltäytymässä tästä, koska se haluaa julistaa maahan heti oman hallintonsa.

20.14: Talebanin mukaan se hallitsee nyt puolia Kabulin 22:sta alueesta.

20.10: Naton mukaan kaikki kaupalliset lennot on keskeytetty Kabulin lentokentältä. Vain sotilaskoneet saavat nousta ja laskeutua.

20.03: MTV:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja erityisesti miljoonat siviilit joutuvat maksamaan Yhdysvaltain virhelaskemasta kalliisti. Lue Karppisen kommentti täältä.

19.58: Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Afganistanin tilannetta MTV Uutisille puhelimitse. Lue haastattelu täältä.

19.56: Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson haluaa, etteivät ulkovallat tässä vaiheessa tunnusta Talebania Afganistanin lailliseksi hallitsijaksi. Johnson kuitenkin myöntää, että on selvää, että Kabulissa valta vaihtuu.

Johnsonin mukaan on tärkeää, että länsimaat työskentelevät yhdessä. Pääministeri painottaa, ettei kukaan haluaa Afganistanista pesäpaikkaa terrorismille.

19.34: British Airways on käskenyt lentäjiään välttämään Afganistanin ilmatilaa maan heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi, Reuters uutisoi.

18.50: Yhdysvaltain suurlähetystön mukaan Kabulin lentokenttää on tulitettu. Suurlähetystö katsoo, että turvallisuustilanne Kabulissa muuttuu tällä hetkellä nopeasti.

Aiemmin tänään ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat on tehnyt Talebanille selväksi, että ”vastaus on nopea ja voimakas”, jos kaupunkia piirittävät Taleban-taistelijat koskevat amerikkalaisiin.

18.35: Taleban on järjestön komentajien mukaan vallannut presidentin palatsin, kertoo Reuters. 

18.10: Kaksi Talebanin edustajaa on todennut Reutersin mukaan, ettei Afganistaniin perusteta väliaikaista hallintoa. Sen sijaan Taleban odottaa maan hallinnan siirtyvän kokonaisuudessaan itselleen.

18.04: Talebanin edustajan Zabihullah Mujahidin mukaan järjestön taistelijat ovat siirtyneet Kabuliin, kertoo CNN. Talebanin mukaan hallituksen turvallisuusjoukot ovat hylänneet asemansa. Lausunnossa Taleban toivoi, etteivät ihmiset pelkäisi järjestön taistelijoita.

17.55: Afganistanin tilanteen nopea kehitys oli yllätys kaikille maan ulkopuolella, arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Helsingin Sanomille.

–  Yleisesti tällä tulee olemaan hyvin pitkäaikaisia vaikutuksia maantieteellisesti varsin laajalle alueelle. Eurooppa mukaan lukien, Niinistö sanoo lehdelle.

Niinistö sanoo seuraavansa maan tilannetta tiiviisti yhdessä ulkoministeriön kanssa.

Hän ei kommentoi sitä, onko länsimaiden tekemä työ maassa valunut nyt hukkaan. Hänen mukaansa läsnäolo alueella on ollut yritys selvittää maan tilannetta.

–  Afganistan on ollut yli vuosikymmenien ajan jatkuvien kriisien runtelema, Niinistö sanoo lehdelle.

17.53: Kabulilaisen sairaalan mukaan 40 loukkaantunutta on tuotu hoitoon pääkaupungin reunamilla käytyjen taistelujen vuoksi.

17.40: Afganistanin hallitusta rauhanneuvotteluissa edustanut virkamies käyttiAshraf Ghanista nimitystä "entinen presidentti" videoviestissään, kertoo Reuters. Kyseinen rauhanneuvottelija myös syytti Ghania Afganistanin nykytilanteesta.

17.25: Afganistanissa Yhdysvaltojen lähetystön henkilökuntaa ollaan parhaillaan siirtämässä lentokentälle Kabulissa, kertoi ulkoministeri Antony Blinken televisiohaastattelussa Suomen aikaa sunnuntaina iltapäivästä. 

Tavoitteena on evakuoida lähetystö viimeistään tiistaiaamuun mennessä. Tämän jälkeen lähetystöön jää vain kourallinen ihmisiä.

Lähetystön jälkeen evakuointivuorossa ovat Yhdysvaltain kansalaiset ja erityisen maahanmuuttoviisumin haltijat.

17.21: Taleban-lähteiden mukaan maasta lähtenyt Ghani luovuttaa eronsa jälkeen vallan väliaikaishallinnolle. Hallinnon delegaation on määrä matkustaa mahdollisesti jo huomenna Dohaan kertomaan Afganistanin tilanteesta.

Kaupungissa ovat olleet pitkään käynnissä hallituksen ja talebanien aseleponeuvottelut.

17.19: Eri puolilla Kabulia on todistettu ammuskelua, kertoo Reuters.

Yhdysvaltain viranomaiset vahvistavat, että maan joukot jatkavat lentokentän turvaamista.

17.10: Venäjä ilmoittaa olevansa valmis yhteistyöhön Afganistanin tulevan väliaikaisen hallinnon kanssa.

16.37: Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on poistunut maasta, kertoo afganistanilainen Tolo News. Maan sisäministeriön virkamiehen mukaan Ghani on lähtenyt Tadžikistaniin.

Presidentin kanslian mukaan Ghanin liikkeistä "ei voida sanoa mitään turvallisuuden vuoksi".

16.26: Viro ja Norja ovat pyytäneet YK:n turvallisuusneuvoston kokoustavan niin pian kuin mahdollista Afganistanin tilanteen tiimoilta.

16.18: Ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat on tehnyt Talebanille selväksi, että ”vastaus on nopea ja voimakas”, jos kaupunkia piirittävät Taleban-taistelijat koskevat amerikkalaisiin.

Blinkenin mukaan "ei yksinkertaisesti ole meidän edun mukaista" jäädä Afganistaniin.

16.12: Ruotsin ulkoministerin Ann Linden mukaan koko Ruotsin Kabulin suurlähetystön henkilöstö poistuu kaupungista. Evakuoinnin on Linden mukaan määrä tapahtua sunnuntain ja maanantain aikana.

Vielä eilen Linde kertoi, että Kabulin Ruotsin suurlähetystöön jää minimimiehitys.

15.58: Iran valmistautuu vastaanottamaan Talebanin joukkojen tieltä pakenevia afganistanilaisia. Maan sisäministeriön mukaan kolmeen maakuntaan on rakennettu pakolaisleirejä.

Sisäministeriön viranomainen Hossein Qasemi kuitenkin totesi, että ”odotamme afganistanilaisten palaavan kotimaahansa, kun tilanne parantuu”.

15.52: Alla olevalla videolla ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo, miten Suomi aikoo nopeasti muuttuneessa tilanteessa toimia.

Taleban on aloittanut Kabulin valtaamisen – ulkoministeri Haavisto kertoo, miten Suomi aikoo nyt toimia 3:54

14.25 – Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset valmistelevat tämäntyyppistä evakuointia. Aiemmin näin nopean vetäytymisen tarvetta ei ole ollut, Haavisto toteaa.

14.18 – Taleban ei ehkä hallitse kaikkia joukkojaan tai heidän toimiaan. Kaikki on mahdollista. Tilanne voi riistäytyä käsistä ja väkivaltaa voi kohdistua myös siviileihin.

– Pyrimme huolehtimaan alueella olevien suomalaisten turvallisuudesta. Myös meidän hyväksemme työskennelleiden turvallisuus on ensisijaista, Haavisto sanoo.

14.12 – Afganistanissa olevia suomalaisia kehotetaan poistumaan välittömästi, Haavisto vetoaa.

– Siellä on joitakin suomalaisia, mutta turvallisuussyistä emme voi kertoa, montako heitä on ja missä heitä on. Kabulin lentokenttä on vielä tänään ollut käytössä ja sinne on joitakin kaupallisia lentoja tänään laskeutunut.

14.11 Afganistaniin lähetetyt suomalaiset ovat edelleen Kabulissa ja heidän turvallisuutensa on Suomelle tärkeä asia, Haavisto toteaa.

14.06 Suomen ulkoministeri Pekka Haavistopuhuu medialle Teamsin välityksellä tiedotustilaisuudessa.

– Tämä tilanne saattaa rohkaista Talebanin kannattajia eri puolilla Afganistania, Haavisto toteaa.

13.29 Al Arabiya -uutiskanava: Afganistanin presidentti Ashraf Ghaniluopuu vallastaan vielä tänään. CNN:n mukaan hallituksen ja Talebanin väliset neuvottelut ovat käynnissä.

13.04 Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa suurlähetystöjen evakuoinnit ovat alkaneet. Yhdysvaltojen lähetystön evakuointi on käynnissä, CNN kertoo. Tavoitteena on evakuoida koko lähetystö viimeistään tiistaiaamuun mennessä, ja lähetystöön jää vain kourallinen henkilökuntaa.

Ruotsin ulkoministeri ilmoitti eilen, että Ruotsin lähetystöön jää minimimiehitys. Venäjä ei aio evakuoida suurlähetystöään, maan ulkoministeri ilmoittaa uutistoimisto Interfaxille.

STT ei toistaiseksi ole tavoittanut Suomen ulkoministeriön edustajaa kommentoimaan Suomen edustuston kohtaloa.

12.47: Uutistoimisto AFP kertoo, että YK:n turvallisuusneuvosto suunnitelee kokousta liittyen Afganistanin tilanteeseen. 

12.35: Afganistanin sisäministeri Abdul Sattar Mirzakwal on uutiskanava Sky Newsin mukaan sanonut, että Kabuiin ei hyökätä, vaan että vallansiirto tapahtuu rauhanomaisesti.

Hänen mukaansa Kabulin turvallisuusjoukot ovat vastuussa Kabulin turvallisuudesta.

Aiemmin kerroimme Reutersin uutisesta, jossa oli Afganistanin viranomaiselta tieto siitä, että talebanit lähestyvät kaupunkia joka suunnasta. Presidentin palatsin twitter-tilillä kerrotaan, että ympäri Kabulia on kuultu aseen laukausten ääniä.

Lue myös:

    Uusimmat