Afganistanista avustettu turvaan 110 henkilöä – ulkoministeri Haavisto kertoi tuoreimmat tiedot evakuoinneista

MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta tekstimuodossa tässä artikkelissa.

Afganistanin tilannetta kommentoivat tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haavisto, pääesikunnan valmiuspäällikkö ja prikaatikenraali Kari Nisula sekä Migrin ylijohtaja Jari Kähkönen

19.13: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

19.11: Haavisto kertoo, että Suomi ei voi mobilisoida tällä hetkellä laajempaa apua.

19.10: Nisulan mukaan lähtökohtana on, että tukitehtävä jatkuu niin kauan, kuin ulkoministeriön evakuointioperaatio jatkuu.

19.09: Yhdysvallat on toivonut evakuointioperaatioiden päättyvän 27. elokuuta, kertoo Haavisto. Suomen evakuoinnit riippuvat Yhdysvalloista.

– Teemme etupainotteisesti kaiken, minkä voi tehdä.

19.07: Nisulan mukaan joukko muuttaa toimintatehtäväänsä tai toimintamallia, mikäli riskitaso arvioidaan vaaralliseksi.

19.06: Haaviston mukaan Kabulin lentokentältä evakuoitavat vaihtavat toiseen sotilaskoneeseen tai siviilikoneeseen ennen Suomeen saapumista. Ensimmäinen ryhmä kuljetettiin Dohan kautta.

19.04: Haaviston mukaan Suomi tekee paljon yhteistyötä Euroopan ja Pohjoismaiden kanssa.

– Pyrimme siihen, että saisimme koneet täyteen ja kaikkien maiden kansalaiset asianmukaisesti oikeaan osoitteeseen ja oikeaan määränpäähän.

19.03: Haavisto herkistyy kertoessaan evakuoitavista henkilöistä.

– Eilen kaksi alaikäistä tyttöä olivat saapumassa Suomeen. Ainoana tuntomerkkinä oli sininen huivi heidän päässään.

Haaviston mukaan tänään kerrotut evakuoinnit eivät olisi olleet mahdollisia ilman Suomen suojausjoukkoja.  

19.02: Haaviston mukaan terrori-iskujen vaara otetaan myös huomioon lentokentän ympäristössä. 

19.01: Haaviston mukaan turvallisuustilanne vaikuttaa siihen, miten ihmisiä voidaan pyytää evakuointiin. Hänen mukaansa on ollut päiviä, jolloin ihmisiä ei ole voitu pyytää portille.

– Siellä on tallattu ihmisiä elävältä, on ollut sellainen ruuhka ja ryysis.. Pieniä lapsia on hukkunut vanhemmiltaan, hän kuvailee.

19.00: Tilaisuus keskeytyy MTV Uutiset Liven puolella. Seuraamme tilaisuuden loppuun asti tekstimuodossa tässä artikkelissa.

18.58: Maahanmuuttoviraston Migrin ylijohtaja Jari Kähkösen mukaan maahanmuuttoviranomainen on valmis ottamaan evakuoidut vastaan. Afganistanilaiset kuljetetaan eri vastaanottokeskuksiin eri puolelle Suomea. 

18.56: Haaviston mukaan tulijoiden ikähaarukka on laaja. Hän herkistyy kertoessaan asiasta.

– Omien tietojeni mukaan nuorin tulija on pari viikkoa vanha lapsi.

18.54: Tilaisuudessa siirrytään nyt toimittajien kysymyksiin.

18.52: Nisula kertoo, että julkisuuteen ei kerrota tarkkoja tietoja operaatiosta turvallisusriskin vuoksi.

– Sotilasoperaatioon liittyy aina riski, se voi olla pienikin, mutta se on aina olemassa, että jokin taho haluaa toimia sitä vastaan.

18.50: Kari Nisulan mukaan lentokentän turvallisuus on ollut arvioiden mukainen ja tehtävä on päästy aloittamaan suunnitellusti. Lentokentän ulkopuolinen tilanne on vaikeampi.

– Todennäköisesti se ei ole kehittymässä parempaan suuntaan.

Nisula kertoo, että henkilöstö on valittu asiantuntemus edellä. 

18.49: Yksityiskohtaista tietoa siitä miten ja milloin evakuoitavat ihmiset saapuvat Suomeen ei tulla jakamaan. Tietoa ei tulla kertomaan yksityisyydensuojan ja turvallisuuden vuoksi.

18.48: Haavisto pyytää työrauhaa virkamiehille operaation toteuttamisen keskellä. 

18.44: Tämän päivän evakuoitujen henkilöiden mukana on Haaviston mukaan merkittävä määrä Suomen suurlähetystön omaa, nykyistä tai entistä paikalta palkattua henkilökuntaa.

18.42:  Kabulista saatiin eilen lennoilla kymmenkunta henkilöä ja nämä henkilöt ovat jo saapuneet Suomeen, Haavisto kertoo.

Evakuoitujen määrä on noussut yhteensä noin 60 henkilöön.Tämän päivän aikana lentokentälle ja sieltä edelleen matkaan on saatu 52 henkilön ryhmä. 

Haaviston mukaan Kabulista on avustettu turvaan noin 110 henkilöä. Evakuoidut ovat Suomen kansalaisia tai pysyvästi Suomessa asuvia.

18.41: Ulkoministeri Haavisto avaa tilaisuuden. Haavisto kuvailee Kabulin tilannetta erittäin hauraaksi. Kotietsinnät ovat lisääntyneet ja yksittäisiä pienempiä yhteenottoja on nähty myös eri Taleban-ryhmien kesken.

18.30: Tervetuloa seuraamaan tiedotustilaisuutta MTV Uutisten kanssa. Tilaisuuden on määrä alkaa pian.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja