Afganistanista evakuoitavien määrää kasvatetaan yli 120:lla – "On hyvin mahdollista, että kaikkia emme pysty evakuoimaan"

Suomi laajentaa evakuoinnit Afganistanista myös paikallisen yrityksen kautta työskennelleisiin Kabulin-suurlähetystön turvamiehiin 1:43
Suomi laajentaa evakuoinnit Afganistanista myös paikallisen yrityksen kautta työskennelleisiin Kabulin-suurlähetystön turvamiehiin

Valtioneuvosto päätti tiistai-iltana lisätä Afganistanista evakuoitavien määrää yhteensä 128 henkilöllä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi asiasta medialle Afganistanin evakuointien tilannetta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa.

Yhdeksältä pidetyssä valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa päätettiin, että enintään 45 Suomen Kabulin-suurlähetystön entistä työntekijää voidaan evakuoida, mukaan lukien heidän perheensä

Lisäksi valtioneuvosto päätti, että voidaan evakuoida 83 suurlähetystön turvallisuudesta vastannutta henkilöä. Lukuihin sisältyvät henkilöiden perheet.

Haaviston mukaan ulkoministeriö katsoo juuri turvallisuudesta vastanneihiin työntekijöihin kohdistuvan uhan olevan erityisen suuri.

Uudet evakuoitavat ovat toimineet työnsä puolesta näkyvässä roolissa Suomen auttajina ja ovat siksi vaarassa.

Turvamiehiä koskevan päätöksen jälkeen Suomeen voidaan Haaviston mukaan tuoda yhteensä 298 henkilöä.

Avustettuja toistaiseksi liki 250

Turvaan avustettujen määrä on tällä hetkellä lähemmäs 250. Suurin osa evakuoiduista on naisia ja lapsia.

Heistä noin 150 on henkilöitä, jotka ovat afgaaneja ja kuuluvat 170 hengen kiintiöön, josta valtioneuvosto alun perin päätti.

– Lisäksi noin 100 henkilöä on autettu konsuliavun puitteissa, Haavisto sanoo.

Eilen ja toissapäivänä saatiin molempina yhteensä yli 80 henkilöä suojaan.

– On hyvin mahdollista, että kaikkia emme pysty evakuoimaan vallitsevissa olosuhteissa ja ajan loppuessa, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Olosuhteet Kabulin lentokentällä ovat Haaviston mukaan yhä epävarmat.

Myös Kabulin ulkopuolelta on yritetty saada ihmisiä evakuointiin mukaan. Tämä on Haaviston mukaan osoittautunut hyvin vaikeaksi ääriliike Talebanin tiesulkujen takia.

Haaviston mukaan Suomeen evakuoitavien taustat on heidän työnsä takia tarkastettu ja jokaisen henkilöllisyys on tiedossa. Tämän takia uhkaa siitä, että ääriliikkeiden toimijat soluttautuisivat evakuoitavien joukkoon, ei hänen mukaansa ole.

Lue myös:

    Uusimmat