Afganistanissa piilotetaan kirjoja ja ostetaan burkia: ”Ei ole muita vaihtoehtoja”

Talebanin syntypaikkanakin pidetyn Kandaharin asukkaat valmistautuivat uuteen päiväjärjestykseen jo ennen kuin äärijärjestöksi luokiteltu Taleban valloitti yli 600 000 ihmisen kaupungin.

Vielä pari viikkoa takaperin Afganistanin hallituksen armeijalla ajateltiin olevan hyvät mahdollisuudet pysäyttää Talebanin hyökkäykset, jos pitkälti Yhdysvaltojen kouluttama ja aseistama armeija vain pystyy pitämään kiinni merkittävistä kaupungeista kesän ajan.

Tällä hetkellä Taleban valtaa kaupunkeja sellaista tahtia, että Afganistanin presidentin Ashraf Ghaninpuheet armeijan uudelleenorganisoinnista ja verenvuodatuksen lopettamisesta kuulostavat lähinnä epätoivoiselta unelmoinnilta. 

Tilanteesta kertoo jotain se, että Yhdysvaltojen Kabulissa sijaitsevassa suurlähetystössä jo tuhotaan papereita.

Jihadia julistava ja Koraanin konservatiivista tulkintaa ajava Taleban-liike herättää pelkoa monissa afganistanilaisissa.

Ennen Kandaharin valtausta kaupungissa asuva opettaja Abdul kertoi The Economistin mukaan piilottavansa tiettyjä runokirjoja, jotka olivat Taleban-hallinnon aikaan aikaisemmin laittomia.

– En halua ottaa sitä riskiä, että Taleban valtaa Kandaharin ja penkoo taloni. Jos he eivät pidä kirjoistani, niin he voivat viedä henkeni, Abdul totesi.

Niin Abdulin kuin muidenkin The Economistin haastattelemien henkilöiden nimet on muutettu.

Burka-kauppa käy kuumana

Jos afganistanilaisten luotto hallituksen armeijaan on tällä hetkellä jotakuinkin nollissa, niin kummoisella tasolla se ei ollut siinäkään vaiheessa, kun hallituksen armeija vielä piti Kandaharia hallussaan.

Moni naulasi ovensa kiinni ja pakeni. Koteihinsa jääneet valmistautuivat tiukkana tunnettuun Taleban-hallintoon. Ruoan lisäksi hyllyiltä ovat kadonneet vartalon ja kasvot peittävät burkat, kertoo kauppias The Economistin mukaan.

Kun Taleban-hallinto murtui Yhdysvaltojen johtaman pohjoisen liiton hyökkäyksen myötä, pääsivät monet afgaanitytöt ensimmäistä kertaa kouluun. Yksi heistä oli lääkäriksi opiskellut Sahar.

Saharin vakituiseen vaatetukseen ovat pitkään kuuluneet farkut ja pitkä musta takki. Jo ennen kuin Taleban valloitti Kandaharin, vaihtoi Sahar farkut burkaan. 

Aluksi naispuoliset kollegat naureskelivat Saharin vaatevalinnalle. Ääni kellossa on kuitenkin muuttunut. Monet ovat tajunneet burkien tekevän paluun käytännössä kaikkien kaupungissa asuvien naisten arkeen.

– Tunnen itseni arvottomaksi burka päällä. Minun on vaikea hyväksyä sitä, että muut valitsevat, mitä puen päälleni. Mutta meillä ei ole muita vaihtoehtoja kuin totella heitä, jotka hallitsevat meitä.

Suomi evakuoi Afganistanista enintään 130 henkilöä - Pekka Haavisto avaa päätöksen taustat 3:43
Suomi evakuoi Afganistanista enintään 130 henkilöä - Pekka Haavisto avaa päätöksen taustat.

Lue myös:

    Uusimmat