Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan kommentti: Afganistanin virhearvioiden verisistä seurauksista Biden ja miljoonat siviilit maksavat kalliisti

Tuhannet ihmiset yrittävät paeta maasta Kabulin lentokentällä – katso viimeisimmät tiedot Afganistanista 10:13
Täydellinen sekasorto ja aseen laukauksia – katso, millainen tilanne vallitsi aamulla Kabulin lentokentällä.

Kun amerikkalaiset ja muut länsimaiset suurlähetystöt evakuoivat henkilöstöään Kabulista, miljoonat afganistalaiset ovat jo menettäneet toivonsa, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Erityisesti maaseudulla asuvat afgaaninaiset tietävät, mitä Talebanin hallinto tuo tullessaan. Naiset menettävät oikeutensa koulutukseen, suurimpaan osaan työpaikoista. He palaavat kotiensa vangeiksi, aivan kuten 20 vuotta sitten Talebanin hallinnon alla.

Yhdysvaltain 20 vuotta kestänyt afgaanijoukkojen koulutus on valunut kuin viemäristä alas. Miten maailman mahtavin sotilasmahti mahtoi tehdä tällaisen virhelaskelman?

Haastattelin viime kuussa Yhdysvaltain Keskustiedustelupalvelu CIA:n entisen erikoistutkijan Bruce Riedelin. Riedel on auttanut useita presidenttejä Afganistanin päätöksenteossa, tuoreimpana heistä mainittakoon Barack Obama.

Riedel nimitti MTV Uutisten haastattelussa presidentti Joe Bidenin päätöstä joukkojen vetäytymisestä uhkapeliksi, mutta sanoi silti ymmärtävänsä sen.

– Se on täysin uhkapeliä. Presidentti ottaa suuren riskin siinä, että ottaako Taleban koko maan haltuunsa amerikkalaisjoukkojen vetäytymisen jälkeen, Riedel sanoi.

Ja Taleban otti vallan nopeammin kuin Riedel tai kukaan Valkoisesta talosta osasi edes kuvitella. 20 vuotta kestäneen Afganistanin sodan aikana niin Obama kuin entinen presidentti Donald Trump lupasivat vetäytyä Afganistanista.

Yhdysvallat on käyttänyt 20 vuotta kestäneeseen afgaanijoukkojen kouluttamiseen arviolta 83 miljardia dollaria. Nimettömät viranomaislähteet ovat kertoneet amerikkalaismedialle, että Pentagonista yritettiin varoittaa Bidenia Talebanin kaatavan afgaaniarmeijan nopeasti.

Terroristijärjestöjä parinkymmenen vuoden ajan tutkinut Colin Clarke pelkäsi jo kuukausi sitten Talebanin ottavan koko maan haltuunsa.

– Vetäytymispäätös on virhe. En ymmärrä sen logiikkaa terrorismin vastaisen taistelun näkökulmasta. Uskon, että päätös on tehty Yhdysvaltain kotimaan politiikka mielessä, sanoi johtava tutkija Clarke The Soufan Center -tutkimuslaitoksesta MTV Uutisten haastattelussa.

Clarke viittaa siihen, että kannatuskyselyissä enemmistö amerikkalaisista tuki Bidenin vetäytymispäätöstä. Biden ja moni asiantuntija puolusti vetäytymistä sanomalla, että mikäli afgaanijoukot eivät ole nyt valmiita, he eivät ole sitä myöhemminkään.

Amerikkalaisten virhearvio oli kuitenkin se, etteivät he halunneet uskoa, kuinka korruptoitunut afgaaniarmeija on. Afgaanijoukkojen nopean romahtamisen syynä on myös se, etteivät he usko itseensä viime vuosina voimistunutta Talebania vastaan.

Moni afgaanisotilas joutuu taistelemaan eturintamassa nälkäisenä ilman amerikkalaisten ilmatukea. Näin ollen antautuminen Talebanille on ollut ainoa vaihtoehto.

Biden ja erityisesti miljoonat siviilit joutuvat maksamaan Yhdysvaltain virhelaskelmasta kalliisti.

– Biden voi saada vähän kiitosta, kun lopetti “ikuisen sodan”. Mutta jos kaikki menee Afganistanissa nyt pieleen, se tulee heikentämään hänen mahdollisuuksiaan uudelleenvalintaan merkittävästi, Riedel arvioi.

Ja kaikki on menossa pieleen.

Juttuun korjattu biljoona muotoon miljardia 16.8.2021 klo 6.44.

Miten arvioitte talebanien hyökkäystä Afganistanissa, eversti Petteri Kajanmaa? 2:04
Miten arvioitte talebanien hyökkäystä Afganistanissa, eversti Petteri Kajanmaa?

Lue myös:

    Uusimmat