Maanpuolustuskorkeakoulun Kajanmaa: Yhdysvallat valmis terroristijohtajien salamurhiin – kosti jo Isisille Kabulin iskusta

Tiistaihin asti Afganistaniin jää vain Yhdysvallat. Mistä syistä muut lähtevät aiemmin? 7:55
Videolla Kajanmaa kertoo, mitä Afganistanissa pelätään tapahtuvan seuraavaksi.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa on sitä mieltä, että Kabulin lentokentän itsemurhaisku oli odotettu, vaikka itse hyökkäys ei etukäteen tiedossa ollutkaan.

Viiden jälkeen -ohjelmassa haastatellun Kajanmaan mukaan evakuointioperaatio lentokentällä muodosti ympäristön, johon iskeminen oli terroristeille hyödyllistä.

Afganistanissa vaikuttava Isisin alalahko Isis-K haluaa osoittaa olevansa vahva organisaatio ja pystyvänsä murentamaan ja haastamaan Talebanin valtaa alueella.

Hänen mukaansa pelkona on, että Taleban ja terrori-iskun tekijäksi ilmoittautunut Isis tulevat käymään jonkinlaista taistelua Afganistanin hallinnasta.

Kirjeenvaihtaja: Yhdysvallat shokissa iskun vuoksi

Kabulin lentokentän iskussa kuoli kymmeniä siviilejä, joiden lisäksi siinä kuoli toistakymmentä yhdysvaltalaissotilasta. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että tapaus on aiheuttanut Yhdysvalloissa surua ja järkytystä.

– Monelle näin monen amerikkalaissotilaan kuolema oli ikään kuin liikaa ja arvostelu ja suuttumus Joe Bidenia kohtaan on kasvanut, Karppinen kertoo.

Bidenia syytetään evakuoinnin huonosta hoitamisesta ja tätä on muun muassa vaadittu eroamaan tapahtuneen johdosta.

Biden itse on reaktiona tapahtuneelle määrännyt sotilasjohtajat etsimään iskun suunnittelusta vastaavat tahot ja ilmoittanut maan iskevän näitä vastaan sillä voimalla ja aikataululla kuin itse haluaa.

"Bidenillä on paljon pelissä"

Kajanlahden arvion mukaan Yhdysvallat tulee tähtäämään Isis-K:n ja muiden terroristiorganisaatioiden johtohenkilöihin.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Kajanlahti kommentoi tilannetta ennen Yhdysvaltojen viime yönä tekemää lennokki-iskua. Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan lennokki-iskun kohteena oli Isis.

Kajanlahti uskoo Yhdysvalloilla yhä olevan Afganistanissa tiedusteluelementtejä kuten agentteja. Jos näiden kautta saadaan tietoja terroristijohtajien liikkeistä, voidaan terroristit pyrkiä tappamaan esimerkiksi juuri kauko-ohjattavien lennokkien tai salamurhan avulla. 

– Sotilaallisella suurvallalla on varmasti siihen riittävät keinot, hän arvioi.

Nähtäväksi jää, tekeekö Yhdysvallat vielä lisää iskuja. Paineet koston onnistumiselle ovat joka tapauksessa suuret.

– Bidenillä on paljon pelissä osoittaa, ettei tämä ollut totaalinen epäonnistuminen, Kajanlahti arvioi.

Muokattu 2.9. klo 11: Muutettu Kajanmaan titteli. Aiemmin artikkelissa luki, että Kajanmaa on Maanpuolustuskorkeakoulun johtaja, mutta hänen tittelinsä on muutettu sotataidon laitoksen johtajaksi

Lue myös:

    Uusimmat