Haavisto kertoo Kabulista evakuoitujen piinasta: Suurlähetystön turvahenkilöstö oli 58 tuntia jumissa bussissa Talebanin tiesululla

Haavisto kertoo Kabulista evakuoitujen piinasta: Suurlähetystön turvahenkilöstö oli 58 tuntia jumissa bussissa Talebanin tiesululla 4:05
Katso videolta, kuinka Haavisto kertoi 58 tuntia jumissa olleiden evakuoitujen piinasta

Suomen suojausjoukko oli jo ehtinyt lähteä maasta ennen kuin Suomen Kabulin suurlähetystön turvallisuudesta vastanneet henkilöt oli ehditty evakuoida, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tiedotustilaisuudessa.

Suomi teki tiistaina päätöksen evakuoida myös alihankintasopimuksella Suomen suurlähetystölle töitä tehneitä turvahenkilöitä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan niin sanotusti uusia evakuoitavia oli näin ollen 83.

Ennen kuin turvahenkilöt perheineen oli saatu evakuoitua, oli suomalainen suojausjoukko kuitenkin jo poistunut Afganistanista. Yhdysvaltalaissotilaiden avustuksella kyseiset henkilöt on kuitenkin onnistuttu lennättämään turvallisesti pois maasta. 

– Lähipäivinä heidän matkansa jatkuu Suomeen. Olemme kiitollisia sekä USA:lle että muille maille, jotka auttoivat tämän operaation onnistumisessa, Haavisto kertoo.

58 tuntia bussissa Talebanien tiesululla

Evakuoitavat odottivat Haaviston mukaan 58 tuntia Talebanin tiesululla lentokentän lähettyvillä.

Lopulta bussissa olleiden evakuoitavien annettiin kävellä noin 700 metrin matka Talebanin tarkastuspisteeltä Yhdysvaltojen tarkastuspisteelle.

– Tilanne on ollut äärimmäisen hektinen. Tiesululla on ollut valtava ruuhka. Sieltä ei ollut päästetty busseja tai kävelijöitä eteenpäin. Minulle jäi se käsitys, että on saatu aikaan poikkeus meidän ja evakuoitavien onneksi. Valtava vääntö ja valtava urakka, Haavisto kertoo.

Kaikkia ei ole evakuoitu

Aivan jokaista Suomen evakuointilistalla ollutta ei ole maasta pystytty evakuoimaan.

– Listalla on vielä yksittäisiä ihmisiä, joilla ei esimerkiksi ole ollut pääsyä Kabuliin. Etsimme tietysti keinoja näiden ihmisten auttamiseksi. Yhdysvallat on jo siirtynyt tilanteeseen, jossa he poistavat omia joukkojaan, Haavisto sanoo.

Yhdysvaltojen tuhannet sotilaat ovat käytännössä vastanneet Kabulin lentokentän turvallisuudesta koko evakuointioperaation ajan.

Haaviston mukaan Suomi on onnistunut pitämään yhteyttä myös niihin henkilöihin, joiden evakuointi ei ole kuitenkaan erinäisistä syistä vielä onnistunut. Osa heistä on estynyt esimerkiksi sairauden tai synnytyksen vuoksi, Haavisto sanoo.

–  Toivomme tietysti, että (yhteydenpito) jatkossakin toimii, Haavisto sanoo.

– Monilla mailla evakuointitarpeet jatkuvat. Tulee myös se kysymys, miten rajat alkavat toimia esimerkiksi Pakistanin suuntaan. Kansainvälinen yhteisö on vedonnut, että Taleban päästäisi kaikki evakuoitavat vapaasti lähtemään maasta. Liian aikaista sanoa, miten uusi hallinto toimii, Haavisto jatkaa.

Yhdysvaltojen on määrä lopullisesti poistua Afganistanista elokuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat