Kabulin lentokentän lähellä on tapahtunut vakava räjähdeisku – suomalaisten ei tiedetä olevan osallisina

3:20
Katso video: Kabulin lentokentän läheisyydessä räjähti – MTV pui tilannetta suorassa lähetyksessä

Afganistanissa Kabulin lentokentän ulkopuolella on tapahtunut kaksi räjähdystä, ja ne ovat aiheuttaneet henkilövahinkoja, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby Twitterissä. Joukossa on sekä siviileitä että Yhdysvaltain sotilaita. 

Uhriluku on toistaiseksi epäselvä.

BBC:n tietojen mukaan ainakin 60 henkilöä on kuollut ja lisäksi 140 on loukkaantunut.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman kahden viranomaislähteen mukaan Kabulin pommi-iskuissa kuoli ainakin 12 yhdysvaltalaissotilasta.

Pentagonin Kirbyn mukaan Kabulin kentän yhdellä sisäänkäynneistä tapahtunut isku on vaatinut useita uhreja. Hän vahvistaa ainakin toisen räjähdyksen tapahtuneen Kabulin kansainvälisen lentokentän Abbey Gate -nimisen sisäänkäynnin tuntumassa lähellä Baron-hotellia.

Baron-hotelli on paikka, jota on BBC:n mukaan käytetty välietappina evakuoitaville länsimaalaisille.

Pentagonin tietojen mukaan räjähdys oli itsemurhaisku.

Yhdysvaltain lähetystö Kabulissa on kehottanut kansalaisiaan välttämään matkustamista lentokentälle sekä välttämään lentokentän portteja.

– Yhdysvaltain kansalaisten, jotka ovat Abbey Gatella, East Gatella tai North Gatella nyt, pitäisi lähteä sieltä heti, lähetystön hälytysviestissä sanotaan.

Lisäksi lähetystön viestissä kerrotaan, että räjähdyspaikalta on tullut tietoja myös tulituksesta. 

Ainakin Iso-Britannia ja Saksa ovat vahvistaneet, etteivät heidän joukkonsa ole vahingoittuneet räjähdyksessä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saanut tiedon räjähdyksestä.

Taustalla mahdollisesti Isisin alahaara

Uutistoimisto Reutersin viranomaislähteiden mukaan hyökkäyksen taustalla on todennäköisesti terroristijärjestö Isisin alahaara Isis-Khorasan, joka tunnetaan myös nimellä ISIS-K.

Kyseessä on Isisin Pakistanissa ja Afganistanissa toimiva haara, joka on ottanut yhteen niin Yhdysvaltain, Afganistanin ja Pakistanin armeijoita kuin Talebaniakin vastaan.

Talebania vastaan ryhmä on hyökännyt, koska pitää Talebanin suhtautumista islamin oppeihin liian lempeänä.

Puolustusvoimat ja ulkoministeriö eivät osallisina

Kabulin lentokentällä suojausoperaatiota myös suorittava Suomen Puolustusvoimat vahvisti räjähdyksen tapahtuneen.

– Kabulin lentokentän lähialueella sattui räjähdys torstaina 26.8.2021. Puolustusvoimien suojausjoukko ei ollut osallisena tapahtuneessa, Puolustusvoimat kirjoittaa Twitterissä.

Myöskään ulkoministeriön mukaan heidän paikalla oleva henkilöstönsä ei ollut osallisena Kabulin kentän lähialueella tapahtuneessa räjähdyksessä. Ministeriö kertoo Twitterissä seuraavansa tilannetta tiiviisti.

Myöhemmin illalla Suomen ulkoministerin Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että loukkaantuneiden joukossa ei ole suomalaisia. Suomalaisjoukot ja Suomeen evakuoitavat ovat kaikki matkalla Suomeen.

Uutista päivitetty 26.8. kello 20.53: Lisätty ulkoministeri Pekka Haaviston tiedotustilaisuudessa kertomat tiedot Kabulissa olleiden suomalaisten tilanteesta.

Juttua päivitetty kello 22.48 uhrien määrän osalta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja