Haavisto: Suomi on lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentoasemalle – tavoitteena evakuoida yhteensä noin 240 henkilöä

Haavisto: Suomi on lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentoasemalle 0:56
Haavisto: Suomi on lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentoasemalle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että Suomi on lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentokentälle edistämään alueella olevien suomalaisten evakuointia. Suomi pyrkii evakuoimaan noin 240 Suomen kansalaista ja lähetystön työntekijää Kabulista.

– Eilen illalla neljä Suomen kansalaista saatiin turvaan eli siinä mielessä luku 22 oli tosiasia. Uutta on nyt se, että Olemme lähettäneet kaksi suomalaista virkamiestä Kabulin lentokentälle ja he ovat saapuneet sinne myöhään eilen illalla, kertoi Haavisto medialle.

Afganistaniin illalla saapuneet virkamiehet ovat ottaneet yhteyttä eurooppalaisiin ja pohjoismaisiin kollegoihinsa.

– Pyritään järjestämään tilanne nyt niin että ihmisten pääsy Kabulin lentokentälle helpottuisi. Siellä on tällä hetkellä myös noin 70 Suomen kansalaista, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua. Nämä kansalaiset ovat totta kai meille prioriteetti plus sitten ne 170 muuta, jotka pyrimme järjestämään Suomeen. He ova näitä lähetystöjen työntekijöitä.

Lentokentälle pääsy on vaikeaa

Suurin haaste Afganistanin tilanteessa on tällä hetkellä Haaviston mukaan Kabulin lentokentän tilanne.

– Jos minulla on oikea mielikuva Kabulin tilanteesta, niin Taleban on pystyttänyt omia tiesulkujaan ja tarkastuspisteitään.

Lentokentälle pyrkivät joutuvat kulkemaan näiden tarkastupisteiden kautta.

– Lopuksi sitten amerikkalaisten valvoman tarkastuspisteen kautta. Nyt näiden kahden virkamiehen tehtävänä on myös luoda läheiset suhteet amerikkalaisiin ja tuoda ne listat niistä suomalaisista, jotka Suomi hyväksyy koneeseen.

Koneita on lähtenyt Afganistanista jopa tyhjillään

Haaviston mukaan Afganistanista pois pyrkivien kuljettaminen on ollut haasteellista.

– Siellä on ollut tilanteita, joissa lentokoneet ovat joutuneet lähtemään vain puolilastissa tai jopa tyhjinä sen vuoksi, että lentokoneiden aikaikkunat Kabulin kentällä ovat hyvin lyhyitä.

Haaviston mukaan Suomi tekee myös tiivistä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa kuljetusten järjestämiseksi.

– Viimeksi eilen illalla olin yhteydessä pohjoismaisiin kollegoihin tästä tilanteesta. Jaamme tietoja omista kansalaisistamme ja virkamiehistämme – siitä missä he liikkuvat ja mitä he tekevät.

Tällä hetkellä Suomen ja Afganistanin väliset suhteet ovat jäissä: Suomi on sulkenut oman edustustonsa ja keskeyttänyt kehitysyhteistyön.

– Keskustelut Afganistanin kanssa tapahtuvat tällä hetkellä YK:n puitteissa ja EU:n erityisedustajan kautta.

– Olemme varautuneet siihen, että humanitaarista apua saatetaan Afganistanissa tarjota, Haavisto lisää.

Lue myös:

    Uusimmat