HPK selvitti Kärppien hurjan paineen – seitsemäs finaali kutsuu! Näin ottelu eteni

Hämeenlinnan Pallokerho voitti Oulun Kärpät jääkiekon SM-liigan kuudennessa finaalissa maalein 1–0 ja tasoitti loppuottelusarjan tilanteeksi 3–3. MTV Urheilu seurasi kuudennen loppuottelun tapahtumia hetki hetkeltä.

HPK–Kärpät, lopputulos 1–0

3. erä:

Kello 20.56: Ottelun ykköshahmo: HPK-maalivahti Emil Larmi. Nollapeli 27 torjunnalla. Kärppien Vehviläiselle 17 torjuntaa, mutta yksi takaisku, Valtteri Puustisen maali.

60. min: Michal Kristof ampuu viime sekunneilla, mutta kiekko jää matkalle ruuhkaan. HPK voittaa 1–0! Ratkaisu siirtyy lauantaille Ouluun, jonne lähdetään otteluvoittojen ollessa 3–3.

60. min: HPK:n Robert Leino lyö kroppaa kiekon tielle. Heshka tulittaa Philippe Cornet'ta päin, HPK-pelaajat uhrautuvat!

60. min: 54 sekuntia jäljellä ja hallissa soi Saravon Pekka. Mieleen ajatuksia kevään menestyjästä?

58.59. Kärpät aikalisä! Mikko Manner kokoaa joukkonsa aikalisälle. Minuutti ja yksi sekunti varsinaista peliaikaa jäljellä.

59. min: Nyt lähtee Vehviläinen ulos maalilta, Kärpät ottaa kuudennen kenttäpelaajan. Reilu minuutti varsinaista peliaikaa jäljellä, HPK kiinni 1–0-voitossa.

58. min: Reilut kaksi minuuttia jäljellä! Kärpillä vielä Vehviläinen maalilla, mutta lähtenee myöhemmin pois. HPK puolustaa kyllä tylysti ja iskee kiekolliseen Kärppien pelaajaan säännöllisesti ahnaalla tavalla iholle.

57. min: Kärpät painaa ja painaa! Mutta HPK pitää puolustuksessa keskustan tukossa. Sinne ei ole tilaa.

56. min: Vajaat viisi minuuttia enää jäljellä. Kärpät Lasse Kukkosen käynnistelemällä kontrollilähdöllä päätyyn.

54. min: Vaihteeksi HPK:llekin hyökkäys. Robert Leino ampuu ranteen maalille, mutta Vehviläinen koppaa varmasti.

53. min: HPK-maalilla on taas useampaa miestä jäässä. Larmikin kaatuu pienimuotoisen kontaktin jälkeen. Hakanpää tulittaa viivasta ja maalilla on lähes koko muu kentällä oleva pelaajisto. Kiekko jää jonnekin Larmin alle.

52. min: Shaun Heshka lähettää kiekon oikealta laidalta HPK-maalille, jossa on valtava trafiikki, mutta ohi menee.

52. min: HPK:n Teemu Turunen ei leiki Kärppien paineen jälkeen, vaan heittää pitkän kiekon riskittä.

51. min: Kolmas erä puolivälissä, HPK yhä 1–0-johdossa. HPK-vahti Larmi on tänään näyttänyt, että häntä ei hevillä ohiteta.

49. min: Kärppien Lasu tarjoaa kiekon Radek Koblizekille aivan HPK:n maalin eteen. Koblizekin ohjaus menee kuitenkin ohi.

48. min. HPK:n Tuulola tuuppii Kärppien Hakanpäätä päähän tilanteen jälkeen Kärppien maalilla. Väliin tulee Kärppien Jari Sailio, joka puolestaan saa uuden iskun Tuulolalta naamatauluunsa.

47. min: HPK:n Niclas Lucenius päättää vastahyökkäyksen napakkaan rannekutiin. Vehviläinen ei ole kuitenkaan yllätettävissä.

44. min: HPK:n Eetu Tuulola ajaa Kärppien ykkösketjun hyökkääjän Jasper Lindstenin laitaan sääntöjen puitteissa. Lindsten satuttaa tilanteessa päänsä ja lähtee pukusuojan puolelle.

44. min: Kärppien ykkössentteri Nicklas Lasu ampuu, ja kiekko pomppii Larmin varusteista vaarallisesti HPK:n maalin liepeille. Kiekko lipuu kuitenkin niukaohi.

41. min. HPK:n Robert Leino kokeilee vasemman laidan kupeesta Kärppien Vehviläisen kestävyyttä, mutta tällä laukauksella ei kärppävahtia horjuteta.

Kello 20.16. Kolmas erä vauhdissa! Onko Kärpistä nousemaan rinnalle, vai siirtyykö ratkaisu seitsemänteen otteluun?

2. erä:

Kello 20.00: Toisessa erässäkin Kärpät oli kiekollisesti vahva. HPK:n hahmolle Larmille periodin aikana kahdeksan torjuntaa, Kärppien Vehviläiselle vain kaksi. Yhteensä Larmi on kopannut peräti 23 seiviä, Vehviläinen toistaiseksi yhdeksän.

40. min: Kärppien Aleksi Heponiemi nousee alimpana miehenä röyhkeästi maalille erän viime sekunneilla! Heponiemi kiepauttaa ohi HPK-puolustuksesta, mutta hämeenlinnalaiset selviävät. HPK erätauolle 1–0-johdossa.

39. min: Kärpät selvittää rangaistuksen takaiskutta. Kärppien Atte Ohtamaa siirtää rangaistuksen loppuessa hyökkäysalueella HPK:n Jesper Lindgrenin tylysti kumoon.

36.22. Jäähy! Kärppien Miska Humaloja pitää Markus Nenosta kiinni. Kaksiminuuttinen napsahtaa.

36. min: Kärppien Osala pelaa kiekon päädystä Jussi Jokiselle maalin lähettyville, mutta kiekko pyörähtää konkarin lavasta ja Larmi torjuu.

36. min: Nyt mennään vuoron perään päästä päähän! HPK:n Puustinen on karata läpi, mutta kiekko karkaa hyökkäysalueella lavasta eikä hän pääse yrittämään.

33. min:Kärppien Michal Kristof on nousemassa vaarallisesti maalille, mutta ajaa HPK-puolustuksen ahdistamana Larmin ohi maalin sivustalle, liian pitkälle. HPK selviää.

32. min: HPK:n Paajanen nousee röyhkeästi Kärppien maalille, mutta Vehviläinen pitää laukauksen edessä pintansa.

28.57. Maali! HPK 1-0. Kärppien kultakypärä Ville Leskinen hassaa kiekon hyökkäyssinisellä HPK:n Teemu Turuselle oululaisten kannalta riipaisevalla tavalla. Turunen polkee ylös, Valtteri Puustinen tulee mukaan. Turunen syöttää maalille, ja Puustinen sujauttaa kiekon pömpeliin! Osuma on 19-vuotiaalle Puustiselle kevään pudotuspelien toinen.

28. min: Intensiteetti on kova. Vaaratilanteita maaleilla ei ole kuitenkaan oikein toisessa erässä todistettu.

24. min: HPK:n Eero Tuulola kaatuu hyökkäyspäässä jäänpintaan Kärppien kolossimaisen Jani Hakanpään käsittelyssä. Hakanpää pitää Tuulolaa jäässä toistakymmentä sekuntia päästämättä nuorukaista nousemaan. Jäähyä ei kuitenkaan tuomita.

22. min: Paine HPK:n päädyssä, Kärpät "vallankahvassa". Suurta vaaraa toisessa erässä ei ole kuitenkaan maalilla vielä nähty.

Kello 19.26: Toinen erä käyntiin!

1. erä:

Kello 19.18: Avauserässä nähtiin vain yksi jäähy, mutta paikoitellen otteet olivat kovia. HPK:n Miro Karjalainen niittasi Kärppien konkaripakki Lasse Kukkosen kumoon heti ensiminuuteilla.

Kello 19.14: MTV haastatteli HPK:n urheilujohtaja Mika Toivolaa finaalin alla. Toivolan mietteitä oheisella videolla:

Kello 19.11: Fanit elävät tapahtumissa voimakkaasti mukana, ja paikalla on runsaasti myös Kärppien kannattajia. Alla kuvaa sekä HPK:n että Kärppien faneista.

20. min: Kärpät päättää ensimmäisen erän vyörytykseen, mutta erätauolle siirrytään 0–0-tasalukemissa. Ensimmäisen 20-minuuttisen ehdoton hahmo on ollut HPK-vahti Larmi. HPK-kumiukolla 15 torjuntaa, yhtä paljon kuin viime pelissä yhteensä! Kärppien Vehviläisellä seitsemän seiviä.

19. min: HPK-veskari Larmi torjuu patjoillaan Heponiemen viivalaukauksen. Kärpillä ote. Rasmus Kupari yrittää maalin edestä, mutta Larmi tiellä!

19. min: Nyt HPK on rummuttanut ja vyörytellyt hyökkäyspäässä. Kärpät puolustuskannalla.

18. min: HPK-maalivahti Larmi on huhkinut jo 13 torjuntaa. Vehviläisellä toistaiseksi kuusi "seiviä".

16. min: HPK:n Paajanen pääsee karkaamaan jäähyaitiosta läpiajoon, mutta ampuu yli!

15. min: Aleksi Heponiemi tarjoaa maalin taustalta syötön luukulle Michal Kristofille, mutta Larmi on tiellä.

14. min: Kärppien Oskar Osala pääsee ampumaan lähietäisyydeltä huippupaikasta, mutta kuka se HPK-maalilla kiekon koppaakaan!

13. min: Jani Hakanpää antaa ylivoimalla tulta, mutta Larmi torjuu ongelmitta!

12.56. Jäähy! Kärpille ylivoimaa: HPK-kapteeni Otto Paajanen nappaa ottelun ensimmäisen kakkosen huitomisesta.

13. min: HPK:n Larmille kertyy nyt torjuntatöitä, mutta ei hätiä, mies viestittää esityksillään.

12. min: Siististi menty toistaiseksi, eikä tuomaristolle ole annettu saumaakaan jakaa jäähyjä. Mutta tämän kun ääneen sanoo, joko kohta kopisee?

10. min: Kärpät luo nyt painetta HPK:n päähän. Teemu Kivihalme kääntää kiekkoa luukulle ja siellä on Jasper Lindsten jatkokiekossa, mutta HPK-vahti Larmi on mies paikallaan.

7. min: HPK rusikoi pelivälinettä Kärppien maalilla, jossa on valtava pelaajaruuhka ja useampaa oululaismiestä jäässä! Maali säilyy kuitenkin puhtaana.

5. min: HPK:n Janne Tavi pääsee kokeilemaan aivan lähietäisyydeltä rystypuolellaan! Matala yritys napsahtaa Kärpät-vahti Vehviläisen patjoihin.

4. min: Kärpät nyt kiekottelee ja kontrolloi pelivälinettä omassa päässään rauhallisesti. HPK on toistaiseksi pyrkinyt ripeään kääntöpeliin. Suurta vaaraa maaleilla ei ole vielä nähty.

3. min: HPK:n Niclas Lucenius pistää kutia, mutta ohi maalin.

1. min: Kärppien kultakypärä Ville Leskinen ampuu, HPK-vahti Larmi torjuu patjoillaan!

Kello 18.33: Kiekko jäässä, finaali käynnissä!

Kello 18.29: Maamme-laulun aika! "Soi sana kultainen", mutta soiko vielä tänään ratkaisun osalta?

Kello 18.22: Viidennen finaalin kohokohtia ja kommentteja pääsee herkuttelemaan alla olevasta videosta.

Kello 18.20: Joukkueiden luukuilla jatkavat HPK:n Emil Larmi ja Kärppien Veini Vehviläinen. Vehviläisen koko kevään torjuntaprosentti 15 pudotuspeliottelusta on hurja 94,09. Larmi on tahkonnut 16 pudotuspelimatsissaan kiekkoja 92,39 prosentin torjuntavarmuudella. Finaaleissa Vehviläinen on ollut toistaiseksi napsun edellä.

Kello 18.11: MTV Urheilun toimittaja Otto Karvinen ruoti, että HPK on ollut toistaiseksi pelillisesti edellä. Se on pakottanut Kärpät muutoksiin; oululaisryhmä on näyttänyt tylyn viisikkopuolustamisen ja keskialueen trappaamisen mallia.

Kello 18.05: MTV Urheilun jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen perkasi asetelmia ennen kuudetta finaalia näin: Sihvonen: SM-liigassa 2000-luvun kummallisin finaalisarja – "Miten tähän on tultu?"

Kello 18.00: HPK johti finaalisarjaa aiemmin jo voitoin 2–1, mutta Kärpät on kairannut voitot kahdesta edellisestä ottelusta. Kolmas voitto putkeen olisi rautainen temppu, vaikka oululaisia onkin pidetty finaalisarjan ennakkosuosikkina.

Kärpät on voittanut Suomen mestaruuden kahdeksan kertaa – viimeksi viime keväänä nykyisen päävalmentajan Mikko Mannerin alaisuudessa. HPK:n toistaiseksi ainoa Suomen mestaruus on keväältä 2006.

Kello 17.57: Kärpät jatkaa samalla kokoonpanolla kuin maanantain kotiottelussaan. HPK on sen sijaan tehnyt pienen viilauksen, kun Philippe Cornet korvaa Eetu Tuulolan Niclas Luceniuksen johtamassa kakkosketjussa. Tuulola putoaa nelosketjuun.

Kello 17.55: Tervetuloa mukaan liveseurannan pariin! Ottelu käynnistyy kello 18.30 ja kysymys kuuluu, nosteleeko Kärpät tänään kannua vieraskaukalossa vai siirtääkö HPK ratkaisun seitsemänteen otteluun, joka pelattaisiin lauantaina Oulussa.

Edellisen finaaliottelun yhteydessä voimistui irvokkaitakin piirteitä saanut keskustelu. Kärppiä moitittiin puolustavasta taktiikasta, vaikka joukkue nappasi maanantaina 2–0-kotivoiton. Aiheesta lisää kirjoittamassani näkökulmassa "Oulun Kärppien ympärillä vastenmielistä puhetta".