Näkökulma: Oulun Kärppien ympärillä vastenmielistä puhetta

Kärpät teki sillä lailla ikävästi, että se ei rallatellutkaan "raikkaasti", vaan pelasi keskialueen trapia HPK:ta vastaan. Ja sehän oli väärin.

Jääkiekon SM-liigan viides finaali oli oululaisilta maanantaina puolustustaistelua HPK:ta vastaan. Hämeenlinnalaiset olivat aloitteellisempia ja höyrysivät hanakasti hyökkäämään, mutta heikko viimeistely ja Veini Vehviläisen väkivahva maalivahtipeli takasivat osaltaan 2–0-voiton Kärpille. Eikä siinä mitään, mutta kun oululaiset pelasivat väärin!

Eräs varsin tunnetussa asemassa oleva Ilta-Sanomien kiekkokirjoittajakin on ehtinyt dumata keskialueen trap-pelaamisen – jota Kärpät on viljellyt – antijääkiekkona ja kaiken kehityksen jarruna. Kärpät varautui HPK:n vyöryttelevään hyökkäyspelaamiseen pitämällä vähintään neljä pelaajaa miltei koko ajan pelin alla puolustusvalmiudessa. Oululaisilta usein nähty vauhdikas päästä päähän -lätkä ärhäkän paineistuksen kera loisti poissaolollaan.

HPK pelaa omaa tempojääkiekkoaan yksinkertaisesti niin vahvalla tavalla, että Kärpät on paljolti pakon edessä joutunutkin puolustuskannalle. Oululaisten päävalmentaja Mikko Manner kehui tuoreen koitoksen jälkeen HPK:n kääntävän peliä erinomaisen nopeasti, niin että Kerhon jokainen hyökkäys on vaarallinen.

– Niissä tilanteissa kun HPK ampaisee kolmella hyökkääjällä ylös, on ihan matematiikkaa, että on pakko mennä vähän alemmas, etteivät he pääse koko ajan ylivoimahyökkäyksiin ja kuljettamalla meidän alueellemme. He pelaavat niin hyvin, että meidän on pakko sopeutua siihen. Nyt ei ole aika hakea mitään tyylipisteitä, vaan nyt taistellaan, Manner sanoi osuvasti Telia TV:n lähetyksessä.

Manneria ymmärtää täysin myös valveutunut vastapuolen päävalmentaja, HPK-luotsi Antti Pennanen, joka totesi allekirjoittaneelle keväällä 2016 Jatkoajan haastattelussa, etteivät idealistit tapaa voittaa. Puhuimme tuolloin Mestiksen puolivälieräsarjan Jukurit–Kiekko-Vantaa pelillisistä nyansseista ja siitä, miten Vantaa oli pakottanut omilla vahvuuksillaan Jukureita säätämään sapluunaansa. Runkosarjan voittanut Jukurit oli joutunut Pennasen alaisuudessa ahtaalle runkosarjakahdeksikko Vantaata vastaan ja eteni jatkoon niukasti voitoin 4–3.

Nyt HPK on altavastaajana pakottanut Kärpät pois omimmalta alueeltaan. Siitä täydet pisteet Kerholle, joka toteuttaa omaa juttuaan ennakkoluulottoman väkevästi.

Kun Kärppien menestyksekäs resepti ei ole ratkaisevalla hetkellä toiminut – näin käy urheilussa tuon tuosta monille muillekin joukkueille – on täysin ymmärrettävää, että oululaisjoukkue on kehitellyt muita konsteja pysyäkseen pinnalla. Kauden aikaisemmissa vaiheissa Kärpät ei ole joutunut tällaiseen testiin, mutta HPK on pannut sen parrelleen. Ihanteellisesti Kärpät ei ole pystynyt pelaamaan, mutta se johtaa finaalisarjaa silti voitoin 3–2.

Kärpät on voivottelematta keskittynyt siihen, mitä se pystyy nyt tekemään. Sillä kun panoksena on Suomen mestaruus ja peli vaatii mukauttamista, voittajaluonteet eivät mieti vähääkään, miten viihdyttävää, raikasta tai kaunista pelaaminen on. Kaikki palvelee aivan oikein sitä, millä tavalla Kärpät tässä hetkessä parhaiten voi HPK:ta vastaan menestyä: voittaa kulloisenkin yksittäisen ottelun ja laajemmassa kuvassa mestaruuden.

Pelin viihdearvoista tätä taustaa vasten höpiseminen on vastenmielistä, urheilun ydintä kunnioittamatonta puhetta.

Lue myös:

    Uusimmat