Mainos

MTV Porvoossa: Lapsensa puukottaneelle isälle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta – "Äidin pitkäaikainen pelko toteutui pahimmalla tavalla"

2:49

Marraskuisen Porvoon lapsensurman käsittely jatkui tänään kolmatta ja viimeistä päivää Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Oikeudessa kuultiin todistajina muun muassa puukotuksessa kuolleen 3-vuotiaan tytön isoäitiä ja puukotuspaikalle ensimmäisenä menneen poliisipartion toista poliisia.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä salissa. 

Katso videolta rikostoimittaja Jarkko Sipilän ja syyttäjän kommentit maanantailta, kun oikeudenkäynti alkoi.

Kello 14.15 Oikeudenkäynti on päättynyt. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tuomionsa miehelle kesäkuun 29. päivä. Mies pysyy vangittuna Vantaan vankilassa.

Puolustus kiistää murhan

Kello 14.10 Syytetty ranskalaismies myöntää syyllistyneensä tyttärensä tappoon, mutta hän kiistää murhan. Puolustuksen mukaan mies on voinut henkisesti huonosti viime vuodet ja hänen vointinsa meni vain huonommaksi vuonna 2016 eron jälkeen.

– Teko ei ole etukäteen suunniteltu, kuten syyttäjä katsoo. Äkillinen ja voimakas isku ei myöskään raakuudestaan huolimatta täytä murhan tunnusmerkistöä.

– Tässä pitää ottaa huomioon vastaajan terveydentila, tilanteen kärjistyminen ja teko-olosuhteet. Teko on ollut musta hetki, josta vastaajalla ei ole muistikuvaa, puolustusasianajaja Matti Kauppi totesi loppulausunnossaan.

Äidin pahin pelko toteutui

Kello 14.05 Lapsen äidin asianajaja Markku Fredman totesi loppulausunnossaan, että nainen teki ennen henkirikosta kaikkensa yrittääkseen estää isää satuttamasta häntä ja lasta.

– Hän on käyttänyt kaikki yhteiskunnan keinot yrittäessään pelastaa perheensä. Kaikki varokeinot osoittautuivat kuitenkin tehottomiksi, kun vastaaja otti oikeuden omiin käsiinsä. 

Asianomistajan mukaan kyse oli murhasta.

– Tässä on valittu kaikista raa’in tekotapa. Viety lapsi julkiselle paikalle ja toteutettu raaka teko äidin silmien alla. Syytetyllä on ollut sinnikäs surmaamispyrkimys, jonka poliisi on keskeyttänyt.

Omassa kuulemisessaan mies kertoi puukottaneensa lasta nähtyään poliisien tulevan paikalle. Fredman huomautti, että syytetty vetosi poliisin provosoineen häntä, mutta asianomistajan näkemys on, että miehelle tuli kiire toteuttaa tekonsa ennen kuin poliisi estää häntä.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että hän on mennyt sinne puistoon surmatakseen tyttärensä. 

– Syytetyllä on vääristynyt oikeudentaju ja hän on välinpitämätön jopa omaa tytärtään kohtaan. Vastaaja on ansainnut elinkautisen vankeusrangaistuksen, Fredman sanoi.

Nainen vaatii mieheltä korvauksia kärsimyksestä runsaat 30 000 euroa. Asianajajan mukaan korvausvaatimus on perusteltu.

– Lapsen surmaaminen aiheuttaa suunnatonta kärsimystä äidille. On kovin vaikea kuvitella tilannetta, jossa kärsimys olisi tätä suurempi. Äidillä on ollut pitkäaikainen pelko, joka on toteutunut pahimmalla tavalla.

Syyttäjä: Teko tehtiin tarkoituksella äidin edessä

Kello 13.45 Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto totesi loppulausunnossaan, että kolmevuotiaan tytön puukotusta edelsi useita eri tapahtumia ja henkirikoksessa oli kyse murhasta.

Mies syyllistyi syyttäjän mukaan viime vuonna naisen pahoinpitelyyn, sen jälkeen hän vei lapsen kesällä luvatta Karibialle ja haki matkaa varten lapselle Ranskan passin salaa äidiltä.

Äiti myös joutui menemään miehen takia useita kertoja turvakotiin, eikä hän saanut olla sielläkään rauhassa.

– Syytetty piti lasta milloin halusi yön yli, hän suunnitteli matkan välittämättä lapsen äidin mielipiteestä. Huoltajuusoikeudenkäyntiä ennen hän uhkasi tappaa lapsen ja tämän äidin, jos hän ei saisi huoltajuutta. Asioiden piti mennä niin kuin hän halusi, Haavisto kuvaili.

Syyttäjän mukaan lapsi oli miehelle vain väline, jolla hän pystyi hallitsemaan naista.

–  Kun syyskuussa tuli huoltajuuspäätös ja siinä kerrottiin, miten isä saa tavata lastaan, isän ja lapsen tapaamiset loppuivat kokonaan.

Syyskuussa mies tunkeutui naisen asuntoon, vaikka asunnon lukot oli vaihdettu. Syyttäjä totesi, että mitä enemmän nainen yritti vastustaa miestä, sitä enemmän tämä toimi oman päänsä mukaan.

–  Vaikuttaa siltä, että syytetyllä on hyvin korostunut omanarvontunne. Ongelmissa syy on aina muissa. Hänellä ei tunnu olevan mitään katumusta tai vastuuta omista teoistaan.

– Viime syksynä tuli uhkauksia ja kaikki päättyi järjettömään, brutaaliin henkirikokseen.

Syyttäjän mukaan puukotuksessa täyttyy murhan tunnusmerkistö, eli teko oli suunniteltu sekä erityisen raaka ja julma.

Suunnitelmallisuudesta kertoo se, että mies oli ottanut varta vasten keittiöveitsen mukaan laukkuunsa. Lisäksi mies oli uhannut tappamisella aiemmin.

–  Motiivi on yksi asia suunnitelmassa. Mielestämme motiivi on ollut se, että jos hän ei voi päättää kaikesta ja pitää lasta, niin lasta ei saa pitää kukaan muukaan. Se on ollut koston motiivi ja se on kohdistunut puhtaasti äitiin.

Isä löi lastaan puukolla päähän kolme kertaa.

–  Lapsi oli maassa ja häntä lyötiin polviasennossa. Lapsi oli kolmevuotias ja täysin puolustuskyvytön. Erityisen julmaa on sekin, että teon teki henkilö, oma vanhempi, johon lapsen pitäisi luottaa eniten, Haavisto huomautti.

Syyttäjä sanoi, että isä halusi nimenomaan toteuttaa tekonsa äidin silmien alla.

– Teko on tehty tarkoituksella äidin nähden. Se on julma kosto äidille ja jää varmasti äidin mieleen koko loppuelämäksi.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta. Jos mies tuomitaan taposta, on rangaistuksen oltava syyttäjän mielestä pitkälti yli 11 vuotta vankeutta.

Syyttäjän mukaan mies tulee tuomita myös pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, lapsikaappauksesta ja kotirauhan rikkomisesta.

Poliisin esitutkintamateriaalista löytyy järkyttävää kuvamateriaalia veriteosta. Video ei sovellu herkille!

0:28

Äiti tarkasti asunnon aina kotiin tullessaan

Kello 12.10 Oikeudenkäynnin viimeisenä todistajana kuultiin kolmevuotiaan lapsen äidin parasta ystävää. Naiset tutustuivat aikanaan koulussa ja he pitävät yhteyttä lähes päivittäin.

Ystävätär tutustui myös syytettyyn ranskalaismieheen, kun nainen alkoi seurustella hänen kanssaan vuonna 2008.

– Alussa heidän suhteensa oli hyvä ja he olivat yhdessä onnellisia ja rakastuneita. Hiljalleen alkoi tulla ongelmia. Miehen kontrollintarve ja ote naisesta tiukkeni. Tyttären syntymä vaikutti suuresti pariskunnan suhteeseen, ystävätär kertoi.

Ystävän mukaan tytön syntymän jälkeen vuonna 2014 ranskalaismies halusi saada kaiken kontrollin ja vallan lapsesta. Mies kontrolloi myös avopuolisoaan eikä äiti olisi saanut olla vapaasti tyttärensä kanssa.

Välillä myös miehen vanhempi tytär asui pariskunnan luona. Nainen yritti kasvattaa myös tätä tyttöä, ja se oli ystävän mukaan erittäin raskasta aikaa naiselle.

Tammikuussa 2017 nainen joutui menemään turvakotiin sen jälkeen, kun mies oli pahoinpidellyt häntä. Mies myös kieltäytyi muuttamasta pois pariskunnan yhteisestä asunnosta.

Ystävätär oli puhunut jo etukäteen naisen kanssa, että tämän täytyisi mennä turvakotiin, jos mies on väkivaltainen.

Keväällä 2017 nainen haki lapsen yksinhuoltajuutta. Ystävän mukaan naisen oli täysin mahdotonta sopia isän kanssa tytön tapaamisista eikä isällä ollut edes pysyvää kotia.

– Mies ei välittänyt säännöistä ja hän oli epävakaa. Hän ei palauttanut tytärtä kotiin kun piti.

Käräjäoikeus antoi väliaikaismääräyksen, jolla lapsi määrättiin yksin äitinsä huoltoon.

Keväällä 2017 mies alkoi puhua matkasta Karibialle tytön kanssa. Äiti vastusti ajatusta.

Kesällä ystävätär kuuli naiselta, että isä oli vienyt lapsen luvatta maasta. Ennen matkalle lähtöä lapsen 3-vuotissyntymäpäivää oli juhlittu yhdessä ja paikalla oli ollut sekä lapsen isä että äiti.

– Nainen oli yhteydessä useisiin eri viranomaisiin, jotta hän saisi apua ja tietoja, miten saada lapsi pois Karibialta, ystävä kertoi oikeudessa.

Lopulta äiti matkusti itse Karibialle tytärtään hakemaan.

– Hän oli todella peloissaan, kun hän lähti sinne.

Ystävä pyrki olemaan yhteydessä äidin kanssa lähes päivittäin, kun tämä oli Karibialla. Lapsen kotiinpääsy äidin mukana oli epävarmaa loppuun saakka.

– Äiti sai lapsen passin viimeisinä tunteina ennen lentoa takaisin Suomeen. Ennen lähtöä mies pakotti naisen allekirjoittamaan oudon paperin. Hän oli tosi hankala. Onneksi miehen isä auttoi äitiä ja lasta  pääsemään lentokentälle, ystävä sanoi.

Elokuussa 2017 huoltajuusoikeudenkäynnin aikaan lapsen äiti sai tiedon ranskalaismiehen veljeltä, että tämä on uhannut tappaa naisen ja lapsen. Nainen muutti taas turvakotiin.

– Aina kun nainen tuli kotiinsa, hän kävi koko asunnon läpi ja tarkisti kaikki tilat. Syksyllä hän löysi miehen sänkynsä alta. Hän yritti paeta, mutta mies pysäytti hänet.

Syksyllä mies oli ystävän mukaan tiiviisti kontaktissa lapsen äidin kanssa, mutta ei tyttärensä kanssa.

Marraskuun 13. päivä isä puukotti lastaan leikkipuiston portilla.

2:49

Pelikaveri kertoi uhkauksen eteenpäin

Kello 11.14 Päivän kolmas todistaja oli ranskalaismies, joka tutustui syytettyyn 39-vuotiaaseen mieheen noin 15-vuotiaana tämän veljen kautta. Kolmevuotiaan tytön äidin hän tapasi Pariisissa muutaman kerran, kun nainen ja mies olivat vielä yhdessä.

Viime vuonna ranskalaismies oli tekemisissä syytetyn ranskalaismiehen kanssa Playstation-pelikonsolin chatissa, missä pelaajat pystyvät keskustelemaan.

Keskusteluissa 39-vuotias syytetty puhui kaverilleen muun muassa kotoutumisongelmistaan ja kielivaikeuksistaan.

Elokuussa 2017 syytetty kertoi pelikaverilleen tulossa olevasta huoltajuusoikeudenkäynnistä ex-avopuolisonsa kanssa.

– Olin pelaamassa ja kysyin, miten hänellä menee. Hän oli vähäsanainen ja kertoi vain odottavansa erästä päivää, kun saisi tiedon lapsensa huoltajuutta koskevasta asiasta. Hän oli jo menettänyt vanhemman tyttärensä huoltajuuden ja odotti kovasti tämän toisen huoltajuuskiistan tulosta, pelikaveri kertoi oikeudessa.

Kaverin mukaan syytetty puhui asiasta rauhallisesti ja asiallisesti, mutta mitä lähemmäs oikeudenkäyntipäivä tuli, sitä enemmän hän huolestui.

– Hän odotti ratkaisua ja oli siitä hyvin huolissaan. Hän kertoi myös, että mitä lähemmäs päivä tuli, sitä huonommaksi hän tunsi olonsa. Hän sanoi, ettei tiennyt mitä tekisi, jos ei saisi lapsensa huoltajuutta.

Pelikaverin mukaan mies vaikutti stressaantuneelta ennen oikeudenkäyntiä.

– Hän sanoi, että jos hän ei saa huoltajuutta, sitä ei saa kukaan muukaan. Hän kertoi olevansa valmis tappamaan itsensä, lapsensa ja avovaimonsa, jos hän ei saisi lasta.

Pelikaveri yritti rauhoittaa miestä ja sanoa tälle, että uhkailu ei ole oikea tapa hoitaa asiaa.

– Kun hän alkoi puhumaan pystyvänsä ihan mihin vaan, sanoin hänelle, että lopeta puhumasta typeryyksiä, sinä olet isä, sinun pitää ottaa vastuuta isyydestäsi.

Pelikaverille tuli miehen puheista paha aavistus, että asiat eivät todellakaan olleet hyvin. Mies otti yhteyttä syytetyn veljeen ja kertoi, että tämä oli uhannut tappaa ex-puolisonsa, lapsensa ja itsensä.

– Sanoin (syytetylle) miehelle, että puhut ihan typeriä ja kutsun mieluummin poliisin ja pelastan tyttäresi ja ex-avovaimosi. Sanoin, että jos haluat tappaa itsesi, niin se on sinun asiasi, mutta tyttärelläsi on vielä elämä edessään.

Pelikaverin mielestä syytetty oli rauhallinen puhuessaan tappamisesta.

 – Hän antoi ymmärtää, että hän oli jo päättänyt asian. Että jos hän ei saisi lapsen huoltajuutta, niin sitä ei saisi kukaan muukaan.

Syytetyn miehen veli otti kaverin kertoman uhkauksen tosissaan ja soitti heti lapsen äidille Suomeen. Nainen sai tietää uhkauksesta juuri huoltajuusoikeudenkäynnin aikaan.

– Oikeudenkäynnin jälkeen mies sanoi minulle chatissa, että joku oli välittänyt tiedot eteenpäin. Samalla hän sanoi, että ei missään tapauksessa toteuttaisi niitä uhkauksia, vaan oli sanonut ne vitsinä, koska oli niin stressaantunut.

Pelikaveri ei pitänyt enää yhteyttä syytettyyn ennen marraskuussa tapahtunutta puukotusta.

Ranskalaismiehen kuulemisen päätteeksi tuomari kysyi häneltä, haluaako hän päivärahoja. Mies olisi halunnut antaa päivärahansa suoraan kolmevuotiaan tytön äidille, joka on menettänyt lapsensa.

Miehen kaunis ele sai lapsen äidin ja hänen paikalla olleet ystävänsä liikuttumaan. Mies itsekin kyynelehti asiasta puhuessaan.

Tuomari sanoi, että näin ei voi toimia, mutta mies voi ottaa itse päivärahat vastaan ja antaa ne halutessaan lapsen äidille.

Lopuksi ranskalaismies pyysi vielä saada puheenvuoron. Mies kääntyi tuolillaan ja katsoi tiukasti kohti syytettyä. 

– Se mitä olet tehnyt, on anteeksiantamatonta, mies ehti sanoa ennen kuin tuomari keskeytti hänet.

Isoäiti oli huolissaan tyttärensä puolesta

Kello 9.57 Päivän toisena todistajana kuultiin 3-vuotiaan tytön isoäitiä. Hän tunsi ranskalaismiehen kielivaikeuksien takia vain päällisin puolin, tyttärensä avomiehen roolissa.

– Alussa heidän perhe-elämänsä näyttäytyi ihan normaalilta. Tyttären synnyttyä alkoi näyttää siltä, että kaikki asiat eivät ole kunnossa. Tuli kontrollointia miehen puolelta eikä lapsi esimerkiksi päässyt käymään meidän isovanhempiensa luona, vaan tyttäremme tuli yksin meille, nainen kertoi.

Kun isovanhemmat menivät kylään tyttärensä luo, ranskalaismies määräsi, että asunnossa sai puhua vain suomen kieltä.

– Hän asetti mieheni sellaiseen asemaan, että hän ei voinut suostua siihen. Sillä tavalla se kanssakäyminen hiipui.

Aikuinen tytär itki joskus äidilleen, ettei hän voi olla enää kotona ja hän mainitsi myös turvakotiin menemisen. Äiti lupasi tarvittaessa viedä tyttärensä turvakotiin.

Kesällä 2017 lapsen äiti oli erityisen huolissaan, koska isä ei palauttanut 3-vuotiasta tyttöä kotiin eikä äiti tiennyt, missä lapsi edes on. Mies oli vienyt lapsen Karibialle äidin tietämättä ja ilman lupaa. Tästä syystä miestä syytetään lapsikaappauksesta.

– Olimme maalla, kun tyttäremme soitti yhtenä sunnuntai-iltana, että hän oli saanut tiedon Karibialta, että tyttö on siellä.

Isoäidin mukaan hänen tyttärensä oli tavattoman huolissaan lapsestaan.

– Hän otti yhteyttä moneen paikkaan saadakseen tietoja. Hän soitti lentokentälle ja lentoyhtiöihin, jotta saisi tietoa miten tyttö on voinut päästä ulos maasta ja saadakseen neuvoja miten toimia.

Lopulta nainen lähti itse Karibialle lapsensa perään.

– Tyttäreni päätti, että hän ottaa riskin ja lähtee sinne. Ei ollut muuta mahdollisuutta, koska ei hän pystynyt elämään siinä tilanteessa, isoäiti kertoi.

Karibialta nainen laittoi välillä viestiä vanhemmilleen Suomeen. Nainen oli epävarma, pääsisikö hän lähtemään takaisin kotimaahan tyttärensä kanssa vai joutuisiko hän palaamaan yksin. Puhelut nainen soitti esimerkiksi kauppareissuilla, kun ranskalaismies ei ollut hänen kanssaan.

Isoäidin mukaan hänen tyttärensä ei tiennyt etukäteen, että isä voisi viedä lapsen ulkomaille.

– Meidän käsityksemme oli, että tytöllä ei ole passia eikä häntä voi viedä ulkomaille. Luotimme siihen.

Kun tytär palasi Karibialta lapsensa kanssa, hän näytti äidilleen paperilappua, jonka mies oli pakottanut hänet allekirjoittamaan ennen lähtöä takaisin Suomeen.

Syyskuussa 2017 ranskalaismies meni naisen asuntoon ja piiloutui sängyn alle, kun nainen oli töissä. Tämän vuoksi miestä syytetään kotirauhan rikkomisesta.

Isoäiti yritti miehensä kanssa soittaa tuona päivänä tyttärelleen useita kertoja, mutta jostain syystä tämä ei vastannut. Yleensä tytär vastasi aina puhelimeen.

– Hyppäsin pyörän selkään ja menin asunnolle, koska ihmettelin kun hän ei vastaa. Meillä on avain tyttäremme asuntoon. Soitin ovikelloa ja tyttäreni tuli avaamaan oven. Hän oli aivan itkuinen ja hädissään ja kertoi, että nyt mies on sisällä.

Isoäiti soitti paikalle poliisit. Partiolla kesti kuitenkin yli tunti tulla paikalle.

– Jäin ulos odottamaan poliisia ja soitin pari kertaa odottaessani, että eivätkö he jo tule.

Äiti pelkäsi mitä hänen tyttärelleen kävisi, jos lapsi kävisi nukkumaan ja nainen jäisi hereille miehen kanssa.

– Pelkäsin myös, että mies pääsee lähtemään asunnosta ennen kuin viranomaiset tulevat.

Poliisit tulivat kuitenkin paikalle ja toivat miehen asunnosta ulos. Isoäidin mukaan tytär ehti olla ranskalaismiehen kanssa asunnossa ainakin kaksi tuntia, ennen kuin hän itse pyöräili paikalle.

Myöhemmin selvisi, että mies oli ottanut naiselta puhelimen, jotta tämä ei voisi hälyttää paikalle apua.

– Se oli ihan sattumaa, että mieheni alkoi soittaa tyttärellemme ja kun hän ei vastannut, lähdin paikalle.

Isoäiti sanoi pelänneensä miehensä kanssa jo aikaisemmin, että jonkinlaista väkivaltaa voisi tapahtua.

Isoäitiä kuultiin osittain suljettujen ovien takana yleisön läsnäolematta. 

Poliisi näki miehen lyövän lasta

Kello 9.12 Ensimmäisenä todistajana kuultiin naispoliisia, joka meni mieskollegansa kanssa puukotuspaikalle Porvoon Lyseon leikkipuistoon viime marraskuun 13. päivä.

Poliiseille tuli ilmoitus, että isä oli tullut hakemaan lasta ja juttuun liittyi huoltajuuskiista. Poliisipartio lähti tehtävälle ja matkan aikana tehtävä muuttui kiireelliseksi.

Ennen perille pääsyä poliisipartiolle tuli ilmoitus, että isä oli vienyt lapsen ja käveli kohti puistoa.

Poliisipartio tuli leikkipuistoon Aleksanterinkatua pitkin ja samalla he etsivät, missä isä on. Ensimmäisenä poliisit näkivät äidin heiluttamassa partiolle.

– Katsoin vasemmalle ja näin, että mies lyö lasta keskellä puistoa. Huusin heti partiokaverille, että mies lyö lasta, naispoliisi kertoi oikeudessa.

Poliisit ja lapsen äiti juoksivat kaikki rinnakkain miehen luo. Naisen partiokaveri taklasi miehen pois lapsen päältä.

– Minä menin lapsen luo ja samaan aikaan huomasimme äidin kanssa, että puukko on vielä lapsen päässä.

Naispoliisi näki samalla, että hänen partiokaverinsa oli jo saanut miehen käsirautoihin.

– Lyönti tuli mielestäni oikealla kädellä pään yli alaspäin. Se oli puukoniskun näköinen lyönti. Näin sen ainakin kaksi kertaa. Lapsi roikkui miehen vasemmassa kädessä vähän kuin retkottaen, nainen kuvaili.

Poliisi ei nähnyt tuossa vaiheessa tekovälinettä.

Paikalla ollessa poliisi näki lapsen päässä kaksi puukoniskun jättämää jälkeä ja puukko oli vielä lapsen päässä.

– Lapsi itki siinä vaiheessa, kun menimme paikalle. Loppuvaiheessa hän hiljeni. 

Naispoliisi ei kuullut lapsen isän sanovan tilanteessa mitään.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.