MTV selvitti: Pakollisia koronatestejä määrätty vain vähän pandemian kiihtymisestä huolimatta

Aluehallintovirastot eivät ole juurikaan käyttäneet oikeuttaan tehdä pakollisia terveystarkastuksia koronaepidemian vuoksi.

Avit ilmoittivat MTV Uutisille Turun viime perjantaisen pakkotestausmääräyksen lisäksi vain kaksi tartuntatautilain 16 pykälän mukaista määräystä pakollisesta terveystarkastuksesta. Kumpikin näistä on tapahtunut Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella.

Itä-Suomen aluehallintovirasto ei kerro tarkemmin terveystarkastuksista ja esimerkiksi siitä, onko niissä tehty koronatestejä henkilön vastustuksesta huolimatta. Avin mukaan kyseiset päätökset ovat salassa pidettäviä.

Iisalmessa paikallinen joogayrittäjä on kertonut häneltä otetun koronatesti vastoin hänen tahtoaan. Iisalmi on Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella.

Etelä-Suomen, Lapin sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot kertovat, että niiden alueella ei ole toistaiseksi määrätty pakollisia terveystarkastuksia.

– Lapin aluehallintovirasto on antanut ohjeet alueen toimijoille ohjeet, miten toimia tilanteessa, jos henkilö kieltäytyy tartuntatautilain mukaisesta terveystarkastuksesta. Lapin avilta ei ole pyydetty eikä se ole tehnyt päätöksiä pakollisista terveystarkastuksista tähän mennessä, Lapista esimerkiksi kuvailtiin.

MTV:n saamissa tiedoissa ei ollut tietoja Lounais- ja Pohjois-Suomen alueilta. MTV Uutiset sai tiedot viime viikon sunnuntaina. 

Kokonainen opiskelija-asuntola terveystarkastukseen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina yksittäisen opiskelija-asuntolan pakollisesta terveystarkastuksesta Turussa. Asuntolassa asuu 65 ihmistä, joista yhdeksän on antanut positiivisen tuloksen koronavirustestissä.

Aluehallintovirastolta kerrottiin lisäksi, että se on määrännyt pakolliset terveystarkastukset Turun lentoasemalta Suomeen saapuville henkilöille. Määräys on voimassa huhtikuun alkupuolelle, eikä koske nuorimpia matkustajia.

Aluehallintovirastot eivät vastauksissaan ottaneet muutenkaan huomioon rajanylityspaikoilla tehtäväksi määrättyjä terveystarkastuksia. Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki viime viikolla niin sanotun massapäätöksen maahantulijoiden pakollisesta osallistumisesta terveystarkastukseen.

Lue myös:

    Uusimmat