Kokonainen opiskelija-asuntola pakkotestataan Turussa: Poliisille ennenkuulumaton tehtävä Lounais-Suomessa

Turun ja koko Lounais-Suomen koronatilanne johti perjantaina poliisin aloittamaan kohdistetun koronakaranteenin valvonnan Turussa virka-apuna kaupungin tartuntatautilääkärille.

Valvonta tulee kohdistumaan niille alueille, joissa opiskelijoita asuu, mutta vielä perjantaina iltapäivällä ei ollut tiedossa, miten poliisi aikoo karanteeneja valvoa.

Rikosylitarkastaja Markus Laineen mukaan poliisi odottaa tarkempia tietoja Turun kaupungilta. Viranomaisten mukaan tämän kaltaista virka-apupyyntöä ei ole koskaan aikaisemmin esitetty poliisille.

Turussa on todettu kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa yhteensä yli 70 koronavirustartuntaa. Heidät määrätään eristykseen ja vajaa parisataa altistunutta karanteeniin. Tartuntojen saaneiden ja altistuneiden määrän odotetaan kasvavan. Jäljitystyö on vielä käynnissä.

Kaupunginjohtaja Minna Arve kertoi torstaina, että karanteenimääräyksiä on rikottu Turussa jonkin verran.

Avi määräsi pakkotestauksen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina yksittäisen opiskelija-asuntolan pakollisesta terveystarkastuksesta Turussa, kertoo avin johtaja Heikki Mäki.

Asuntolassa asuu 65 ihmistä, joista yhdeksän on antanut positiivisen tuloksen koronavirustestissä.

Käytännössä terveystarkastus tarkoittaa koronatestiä. Päätös perustuu lääketieteelliseen arvioon. Testistä kieltäytyminen tarkoittaisi terveydensuojelurikkomusta, josta voi saada sakkoja tai korkeintaan kolmen kuukauden vankeustuomion.

Arve sanoo, että avin päätös pakollisesta tarkastuksesta toimii lähinnä "selkänojana" koronatestaamiselle.

–  Ei ole ongelmaa tai pelkoa sen suhteen, että nuoret eivät menisi testeihin vapaaehtoisesti, Arve sanoo.

Hänen mukaansa vielä ei ole tiedossa, mistä tartuntaketju on saanut alkunsa.

Turun yliopisto ilmoitti perjantaina, että kampuksen tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään lähes kokonaan 5.4. asti.

"Enemmän keinoja työkalupakkiin"

Kaupunginjohtaja Arve sanoo pyytäneensä sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) selvitystä, olisivatko kohdistetut liikkumisrajoitukset tai ennakoivat karanteenipäätökset mahdollisia.

–  Esimerkiksi tässä meidän tapauksessa me näemme, että tartuntoja on muutamassa osoitteessa, mutta emme voi tehdä päätöksiä yksi talo tai osoite kerrallaan, Arve pohtii.

–  Ymmärrän, että ennalta määrättävä karanteeni olisi voimakas rajoitus perusoikeuksiin. Se voitaisiin sitten purkaa jos ei ole altistunut virukselle. Saataisiin vähän enemmän keinoja työkalupakkiin, Arve sanoo.

Arve ei odota lainsäädännön muuttuvan niin nopeasti, että siitä olisi apua tämänhetkiseen Turun tilanteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat