Nyt puhuu koronakohussa ryvettyneen joogayrittäjän lakimies: "Kunniallinen ihminen leimattiin hyvin vaaralliseksi henkilöksi"

5:26
Iisalmelaisnaista epäillään laajasta korona-altistusketjusta. Näin asiantuntija kommentoi vastaavia tapauksia.

Iisalmen korona-altistustapauksessa viranomaisten huomion kohteeksi joutunut jooga- ja siivousyrittäjä  aikoo aloittaa oikeustoimet viranomaisten toiminnasta, naisen lakimies kertoo. Nainen on lakimiehen mukaan pääsemässä näillä näkymin vapaaksi pian ja jatkaa elämäänsä kotona karanteenioloissa lääkärin ohjeiden mukaan.

Naisen lakimies Lauri Saarela kertoo MTV Uutisille, että naista kuulusteltiin vasta paikallisella poliisiasemalla. Nainen kiistää häneen kohdistetut rikosepäilyt.

Saarelan MTV Uutisille toimittamassa tiedotteessa kritisoidaan voimakkaasti viranomaisten koronaviruksen rajoitustoimia. Valtion ja hallintokoneiston syytetään kohdistavan kansalaisiin perusteettomia, "totalitaristisia otteita".

Lakimies: Naisen terveys vaarannettiin pakkotestillä

Saarelan mukaan tapahtumakulun taustalla on väärinymmärryksiä ja väärinkäsityksiä. Niiden seurauksena poliisi sai virka-apupyynnön hakea nainen terveystarkastukseen. Nainen laitettiin rautoihin vapaa-ajanasunnollaan ja toimitettiin vastentahtoisesti koronatestiin. Perheen muut jäsenet, mukaan lukien alaikäinen lapsi, seurasivat Saarelan mukaan naisen kiinniottoa.

Nainen ei olisi Saarelan mukaan halunnut antaa testiä sieraimesta sairastamansa verenvuotoa aiheuttavan sairauden vuoksi. Testi kuitenkin otettiin sieraimesta, mikä aiheutti verentuloa.

– Tässä vaarannettiin henkilön henki. Testi olisi pitänyt ottaa nielusta, kuten nainen poliiseille useita kertoja sanoi, Saarela sanoo.

Saarelan mukaan nainen oli mahdollista joukkoaltistumista koskevan tiedon saatuaan vetäytynyt maaseudulle karanteeniin estääkseen sairauden leviämisen oireettomuudestaan huolimatta. Saarelan mukaan hän ei myöskään ole kieltäytynyt koronatestistä.

"Viranomaistoimet tullaan kyseenalaistamaan"

Saarela kertoo, että avin, terveys- ja poliisiviranomaisten toimet tilanteessa tullaan kyseenalaistamaan ohjeistuksia, poliisin voimatoimia ja lääkärin toimenpiteitä myöten.

Esimerkiksi poliisin päätös julkaista naisen kuva oli Saarelan mukaan naisen maineelle vahingollista ja harkitsematon ylilyönti. Hän muistuttaa, että poliisi julkaisee rikoksesta epäiltyjen kuvia yleensä vain hyvin vakavien rikosten ollessa kyseessä.

– Nyt täysin oireeton ihminen leimattiin hyvin vaaralliseksi henkilöksi, vaikka on kunniallinen ja vastuuntuntoinen ihminen, lakimies sanoo.

– Kyllä nämä kaikki tullaan kyseenalaistamaan sekä tehdään tutkintapyyntö ja muu tarvittava asiassa, Saarela sanoo.

Juttua päivitetty 5.3. klo 21.05:

MTV Uutiset julkaisi naisen nimen ja kuvan tapauksen poikkeuksellisuuden, vakavuuden ja mahdollisten altistuneiden tavoittamisen vuoksi. Naisen nimi ja kuva oli julki MTV Uutisten verkkosivuilla 3.3.-5.3. välisen ajan. Joogayrittäjän nimi ja kuva poistettiin jutusta sen jälkeen, kun viranomaiset olivat saaneet tietoa lukuisista altistuneista, mikä oli nimen ja kuvan julkaisun perusteena. 5. maaliskuuta nainen vapautettiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja