Mökkikausi auki pääsiäisenä? Toimi näin ja vältä vahingot – "Tällaisia tapauksia ilmoitetaan meille joka kevät"

Sanna Vaara kertoo, millaisille ihmisille mökkeily ei sovi 2:27
KATSO MYÖS: Millaisille ihmisille mökkeily ei sovi?

Vakuutusyhtiö muistuttaa, että mökkikauden avaajan kannattaa tarkkailla, toimiiko kaikki kuten pitää vedentulon käynnistämisen jälkeen.

Vakuutusyhtiö If kertoo tiedotteessaan kovien pakkasten aiheuttaneen alkuvuodesta poikkeuksellisen määrän jäätymisvahinkoja. Usein jäätymisvahingoista osa paljastuu vasta keväällä, kun kesämökeille mennään ensimmäistä kertaa talven jälkeen.

– Vaikka vedentulo olisi syksyllä katkaistu ja vedet vesijohtoverkostosta tyhjennetty, pienikin putkeen jäänyt vesimäärä voi riittää jäätyessään halkaisemaan putken. Tällaisia tapauksia ilmoitetaan meille joka kevät, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä tiedotteessa.

Kun vedet laittaa ensimmäistä kertaa tauon jälkeen päälle mökille, onkin syytä seurata, toimiiko kaikki kuten pitää, vakuutusyhtiö ohjeistaa.

– Hanasta on hyvä valuttaa valvotusti vettä jonkin aikaa ja katsoa, ettei liitoksista tihku vettä. Jos vedenkulutus vaikuttaa poikkeukselliselta, voi olla syytä epäillä, että putki on jostakin kohtaa rikki ja vettä valuu pahimmillaan rakenteisiin. Siinä tapauksessa päähana kannattaa sulkea ja ottaa yhteyttä putkiasentajaan, kuvaa Lindström.

Mökille mennessä on hyvä myös varmistaa, että sulamisvedet pääsevät valumaan pois rakennuksesta sadevesikaivoihin ja ajo-ojiin. Kuten aiemmin kerroimme, isot lumikasat on hyvä poistaa mökin seinustoilta.

Mökinomistajan kannattaa kurkata myös katolle ja varmistaa, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki. Näin katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät esteettä poistumaan.

– Keväällä on hyvä tarkistaa, missä kunnossa katto ylipäätään talven jäljiltä on: onko kattohuopa ehjä ja tiivis tai onko peltikaton kiinnityksiä tai tiilikaton tiiliä irronnut, muistuttaa Lindström.

Muista tämä: Mahdolliset jyrsijän jätökset on syytä siivota pois. Käytä märkää rättiä, suojakäsineitä ja desinfioivaa puhdistusainetta. Älä missään nimessä imuroi jätöksiä, sillä imurointi levittää virtsapölyn ilmaan. Tämä voi levittää myyräkuumetta.

Lue myös: Mikä on myyräkuume? Näistä oireista tunnistat "kansantaudin"

Jos uudella mökillä vilisee hiiriä, voi kyse olla myyjän virheestä

Lämmitä hiljalleen

Jäätymis- ja vesivahinkojen ohella mökkikauden alku näkyy joka vuosi vakuutusyhtiöiden tilastoissa palo- ja savuvahinkojen kasvuna. Yleisimpiä vahinkoja ovat takan lämmityksesta johtuvat nokivahingot.

Mökkitauon jälkeen lämmitys kannattaa aloittaa vähitellen ja laittaa tulisijaan tavallista vähemmän puita. Vakuutusyhtiö neuvoo esilämmittämään hormia puhaltamalla sinne nuohousluukusta lämmintä ilmaa. Tämän voi tehdä vaikkapa hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella. 

– Kylmää mökkiä on kiusaus lämmittää mahdollisimman nopeasti. Seurauksena voi kuitenkin olla ilmalukko, kun piipun seinämien kosteus siirtyy hormiin ja lähtee painumaan alaspäin. 

Lindström varoittaa, että savun sisälle tupruttamisen lisäksi liian nopea lämmittäminen saattaa rapauttaa hormia ja tehdä siihen halkeamia, joista tuli voi pahimmillaan levitä mökin rakenteisiin.

Ennen kuin mökillä alkaa viihtyä enemmänkin kannattaa muistella, milloin nuohooja on edellisen kerran käynyt visiitillä ja hoitaa asia mahdollisesti kuntoon. Lain mukaan mökkien hormit tulee nuohota joka kolmas vuosi. Jos takkaa tai sauanan kiuasta kuitenkin lämmittää tiheästi, kannattaa nuohous hoitaa useamminkin.

Tarkista myös nämä

Mökin saunassa tulisi puolestaan huomioida kiukaan kunto, muistutti Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK tiedotteessa viime vuonna. Huonokuntoinen kiuas on paloturvallisuusriski, joten kuntoa kannattaa tarkkailla ja vaihtaa kiuas uuteen tarpeen niin vaatiessa. Jos saunaa on käytetty talven aikana varastona, tulee kaikki ylimääräinen tavara poistaa ennen lämmitystä.

Myös palovaroittimen kunto tulee tarkistaa, ja kenties vaihtaa varoittimet jo uusiin.  Muistathan, että myös mökillä lepäävä käsisammutin tulee tarkistuttaa tasaisin väliajoin

Jos mökin saunakaljojen vaikutusta on tapana tarkkailla alkometrillä, kannattaa samaan syssyyn tarkistaa, olisiko laite jo aika kalibroida. Tarkista vielä tämä asia mökin osoitenumerosta, niin mökkikausi voi alkaa turvallisesti. 

Katso myös: Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä?

Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon 0:38
Näin tarkastat, mistä löydät palovaroittimen parasta ennen -päiväyksen.

Lue myös:

    Uusimmat