Kodin- tai mökinomistaja, toimi nyt näin: "Voi säästää kalliilta laskulta myöhemmin"

Vakuutusyhtiö muistuttaa omakotitalon tai mökin omistajia siitä, että kevät on oleellista aikaa kiinnittää entistä perusteellisempaa huomiota talon ja mökin kunnon tarkastukseen.

Jokakeväinen muistutus on paikallaan: jos asut omakotitalossa tai omistat mökin, on kevään lähestyessä syytä tehdä kunnon tarkastus talven jäljiltä. 

POP Vakuutus muistuttaa tiedotteessaan kiinnittämään erityistä huomiota rakennusten lähistölle kertyneisiin kinoksiin ja lumikasoihin. Sulaessaan nopeasti lumi saattaa aiheuttaa suurtakin vahinkoa, jos se päätyy sulamisvetenä talon tai mökin alapohjaan ja rakenteisiin.

Kodinomistajan on syytä kurkata myös katolle, sillä talviset lämpötilavaihtelut sekä katolle kasautunut jää on saattanut aiheuttaa vahinkoa vesikattoon. 

"Voi säästää kalliilta laskulta myöhemmin"

Jos talon sokkeli ja alapohja ovat lähellä maanpintaa eikä salaojarakenteita ole, tai kodinomistaja ei tiedä, toimivatko ne, kannattaa lumien siirtämiseen ryhtyä ajoissa. Vakuutusyhtiö neuvoo lapioimaan lumet vähintään 4–5 metrin päähän talon seinustalta. Näin sulamisvedet eivät päädy talon alapohjaan. 

– Lumen siirtäminen talon seinustalta voi tuntua raskaalta hommalta, mutta asian hoitaminen pois päiväjärjestyksestä voi säästää kalliilta laskulta myöhemmin, ohjeistaa POP Vakuutuksen korvauspalvelun operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta tiedotteessa.

Kannattaa huomioida, että rännit ja sadevesikaivot ovat talven aikana saattaneet vaurioitua, ja kevään lähestyessä onkin syytä tarkistaa, onko näitä vaurioita talven aikana tullut tai onko kaivo jäässä.

Vakuutusyhtiö muistuttaa, että oikein toimiva sadevesijärjestelmä on merkittävä tekijä estämään veden pääsyn rakennuksen sisätiloihin. 

– Toimimaton sadevesi- ja kaivojärjestelmä voi johtaa kosteusvaurioiden muodostumiseen talon rakenteissa. Tarkastamalla ja huoltamalla rännit ja sadevesikaivot keväällä varmistetaan, että ne toimivat kunnolla myös tulevien sateiden aikana, Lehmusvirta muistuttaa.

Kevät on vesikattovuotojen sesonkia

Vakuutusyhtiön korvauspalveluista kerrotaan tiedotteessa kevään olevan omakotitalojen vesikattovuotojen osalta kiireisinä sesonkia. 

– Kevätsateet voivat paljastaa katon heikkouksia ja vaurioita. Lämpötilojen vaihtelu plusasteista yöpakkasiin pahentavat jo olemassa olevia katon vaurioita, jos vesi pääsee katon rakenteisiin ja sitten jäätyy, Lehmusvirta kertoo.

Myös vapaa-ajan asunnoissa talven aikana tapahtuneet vesivahingot työllistävät korvauspalveluita. Vesivahinkoja sattuu, kun vesijärjestelmää ei ole kytketty pois päältä. 

– Ikävää tietysti on, jos isompaa vahinkoa on jo päässyt tapahtumaan. Tässä vaiheessa voisi olla hyvä tehdä pieni tarkastuskäynti sinne mahdolliselle mökillekin, tai pyytää jotain toista henkilöä käymään tarkastamassa tilanteen, jos itse ei pääse, Lehmusvirta vinkkaa.

Katso myös: Tampereella katon sulavat lumet valuivat kerrostalon rakenteisiin vuonna 2022

Tampereella katon sulavat lumet valuivat kerrostalon rakenteisiin 4:09
MTV paikalla: Tampereella katon sulavat lumet valuivat kerrostalon rakenteisiin.

Lähde: POP Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat