Älä unohda tärkeää mökkiaskaretta – milloin viimeksi tarkistutit tämän laitteen? Ratkaiseva merkitys hätätilanteessa

Näin sammutat sähköpalon 0:50
KATSO MYÖS: Mitä pitää tehdä ja mitä e saa tehdä, jos sähkölaite syttyy palamaan? Katso videolta, miten sammutat sähköpalon.

Milloin viimeksi tarkastutit mökilläsi lepäävän käsisammuttimen? Sammuttimet tulee tarkastuttaa tietyin väliajoin.

LähiTapiolan mukaan suomalaisista joka kolmas tarkastuttaa käsisammuttimensa liian harvoin. Kyselyssä osa kansalaisista ei edes tiennyt, että sammutinta tulee tarkastuttaa tietyin väliajoin! Nyt jos koskaan on hyvä hetki viedä mökillä lepäävä sammutin tarkastettavaksi.

Milloin sammutin pitää tarkastaa?

Vuoden välein: jos käsisammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle. Jos mökissä esimerkiksi on talvella kylmä, kesällä kuuma, sammutin tulisi tarkastuttaa joka vuosi ammattilaisella.

Kahden vuoden välein: jos sammutinta säilytetään kodin sisätiloissa, missä lämpötila on tasainen.

Sammuttimesta löytyy valmistusajankohta, josta laskemalla määräytyy ensimmäinen tarkastusajankohta.

Aikarajoista huolimatta tarkastus tai huolto tulee suorittaa aina, jos tarvetta on – jos esimerkiksi sokka on irti tai painemittari näyttää punaista. Jos sammutinta on käytetty, se tulee myös tarkastuttaa tämän jälkeen.

Kun ikää käsisammuttimelle tulee lisää, se tulee huoltaa perusteellisemmin. Esimerkiksi ABC-luokan jauhesammutin tulee huoltaa kymmenen vuoden välein. Tukesin vuoden 2018 kyselyn perusteella yli 80 prosenttia Suomen markkinoilla olevista käsisammuttimista on jauhesammuttimia.

Käsisammutin veneessä

Veneessä sammutin on pakollinen, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Veneen sammutin tulee tarkastuttaa joka vuosi, samoin esimerkiksi auton, työkoneen tai traktorin sammutin.

Sammutinta kannattaa opetella käyttämään ja sen letku suuntaamaan oikein, sillä sammuttimen toiminta-aika on vain joitakin sekunteja. 9,4 kilon jauhesammutin tyhjenee 26 sekunnissa, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitos.

Kuka tarkastaa sammuttimen?

Tarkastamiseen kannattaa valita valtuutettu sammutintarkastaja. Tukes pitää listaa rekisteröidyistä toiminnanharjoittajista.

Mitä tarkastuksessa tehdään?

Tarkastaja tutkii sammuttimen toimintakunnon. Sammuttimesta tarkastetaan esimerkiksi merkinnät, laukaisulaite ja sinetti, painemittari, letku ja säiliö. Näin vältytään ikävältä tilanteelta eikä tositilanteessa käy ilmi, että esimerkiksi letku on hapertunut tai sammutusjauhe kivettynyt sammuttimen pohjalle.

Mitä sammuttimen tarkastus maksaa?

Hinta määräytyy sammuttimen mukaan ja on tavallisesti kymmenen euron molemmin puolin.

Katso myös: Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon!

Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon 0:38

Lue myös:

    Uusimmat