Mikä on myyräkuume? Näistä oireista tunnistat "kansantaudin"

Suomalaisten halutaan tänä kesänä sanovan EI kutsumattomille mökkivieraille 10:34
KATSO MYÖS: Mökkien pihoilla tavataan useita haitallisia pienpetolajeja. Millaisia ne ovat, ja mihin tulee soittaa pedon kohdatessaan? Katso video!

Jos kesällä viettää aikaa pöyistä ulkovarastoa tai mökin alustaa siivoillen, muutaman viikon kuluttua voi iskeä myyräkuume. Monia varoiteltiin taudista jo lapsena, vaikka lapsilla se itse asiassa on harvinainen!

Mikä on myyräkuume?

Myyräkuume on kuumetauti, jonka aiheuttaa puumalavirus, kertoo Terveyskirjasto. Myyräkuumeen voi saada vain kerran; sairastaminen tuottaa immuniteetin.

Puumalavirus on Suomen ainoa hantavirus. Se on nimetty löytöpaikkansa Puumalan mukaan.

Mistä myyräkuumeen voi saada?

Myyräkuumeen levittäjä on metsämyyrä: virus kulkeutuu esimerkiksi ulkovarastossa pölisevistä, kuivuneista ulosteista tai virtsasta ihmiseen hengitysteiden kautta. Ihmisestä toiseen se ei tartu.

Onko myyräkuume vaarallinen?

Suurin osa tapauksista on oireettomia tai hyvin lieviä kuumetauteja. Huomaa kuitenkin, että aikuisen korkea, selittämätön kuume, jolla myyräkuumekin voi alkaa, on aina syy mennä lääkäriin.

Miten myyräkuume oireilee?

Tartunnasta oireiden alkamiseen kuluu 2–4 viikkoa. Tautia esiintyy eniten syksyisin.

Oireita ovat äkillinen kuume, pään, selän ja jäsenten särky sekä muutaman päivän kuluttua alkava uneliaisuus, rauhattomuus, pahoinvointi ja oksentelu. Ongelmia näön tarkentumisessa tulee noin kolmasosalle.

Taudissa munuaisten toiminta saattaa heiketä, mutta se ei aiheuta pysyvää munuaisvauriota. Heikkeneminen näkyy virtsamäärien pienenemisenä.

Onko myyräkuumeeseen lääkettä?

Myyräkuumeeseen ei ole parannuskeinoa. Oireita voidaan kuitenkin hoitaa. Väsymys taudista voi jatkua viikkoja.

Onko myyräkuume yleinen? 

Suomessa todetaan vuosittain tuhat, jopa 2500 myyräkuumetta. Potilaan lääkärilehti kutsui myyräkuumetta vuonna 2014 "kansantaudiksi", koska maaseudulla asuvista jopa 40 prosenttia, kaikista suomalaisista viisi prosenttia on joskus sairastanut sen.

Katso myös:  Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija kertoo säännön – ja sen yhden poikkeuksen!

Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa 1:38

Lue myös:

    Uusimmat