Löytyykö sinulta alkometri? Tärkeän toimenpiteen laiminlyönti voi tehdä siitä hyödyttömän

Kesätissuttelu kasvattaa salakavalasti alkoholin sietokykyä 6:36
KATSO MYÖS: Lomatoiminnassa piilee vaaroja. Kesätissuttelu kasvattaa salakavalasti alkoholin sietokykyä.

Oletko muistanut kalibroida alkometrisi?

Monelta juhannusta juhlivalta löytyy oma alkometri. Alkometri mittaa alkoholin määrää veressä ja kertoo näin ollen, voitko lähteä ajamaan. On tärkeää kuitenkin ottaa huomioon, että viime vuonna toiminut laite ei välttämättä tänä vuonna anna luotettavaa lukemaa. Alkometrit on nimittäin kalibroitava ja säädettävä säännöllisesti.

Milloin alkometri kalibroidaan?

Yleensä alkometri tulee kalibroida vähintään vuoden välein riippumatta siitä, käytetäänkö sitä aktiivisesti vai ei. Kalibrointiväli voi olla myös vaikkapa 500 käyttökertaa. 

Myös kertakäyttöisiä testejä on tarjolla; tällainen testi mittaa veren alkoholipitoisuuden syljestä kertakäyttöisellä paperiliuskalla.

Miksi alkometri pitää kalibroida?

Kalibrointi takaa tarkan mittaustuloksen. Mittarin herkkyys vähenee ajan myötä, jolloin "nollakohta" voi siirtyä ja näin mittaustulos voi vääristyä.

Kalibroinnissa sekä laite että sen antama mittaustulos tarkistetaan. Tarvittaessa osia ja paristot vaihdetaan.

Paljonko kalibroiminen maksaa?

Kalibroiminen maksaa mallista ja palveluntarjoajasta riippuen muutamia kymppejä. Kalibroitava alkometri lähetään usein postitse kalibrointiin, mutta myös joissain liikkeissä alkometrin voi kalibroida. Muista tarkistaa, että yritys kalibroi juuri omistamaasi merkkiä ja mallia. Tiedot löydät yrityksen nettisivuilta.

Huomioi tämäkin!

Jotta mittaustulos olisi tarkka, puhallussuukappaleen tulee olla puhdas. Jokaisella testaajalla olisi hyvä olla oma suukappale.

Katso myös: Tamperelainen Suvi lopetti alkoholinkäytön pandemia-aikana – näin päätös vaikuttaa elämään opiskelijana:

Tamperelainen Suvi lopetti alkoholinkäytön pandemia-aikana – näin päätös vaikuttaa elämään opiskelijana 4:40

Lue myös:

    Uusimmat